Biografické zpovědi – silné osudy, které s vámi pohnou

ID-100235878
Je neuvěřitelné, jak rozličné mohou lidské osudy být. Někdo svým životem dokázal změnit svět a někomu zase svět změnil život. V dnešních tipech se podíváme na osudy lidí, kteří dokázali něco úžasného, a nebo naopak prožili něco strašného.

Na klavír se většina dětí začne učit hrát kolem svých šesti let a bývá zvykem, že je do toho rodiče musí nutit. Jak? Sedí s dětmi u nástroje a nedovolí jim odejít, dokud si svou denní čtvrthodinku neodehrají. Malá Céline Raphaëlová měla ale tu smůlu, že její otec ji kvůli klavírní hře týral, ponižoval a mučil. Pokud většina dětí vydrží prvních pět let klavírní výuky, vytvoří si k nástroji vztah a hraní je začne bavit. Měla ale k tomuto happyendu vůbec malá Céline příležitost?

Cena za dokonalost. V moci násilnického otce

Autorka: Céline Raphaëlová
Přeložila: Dana Melanová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 133×205 mm
ISBN: 978-80-249-2572-1
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Cena za dokonalost. V moci násilnického otce vydalo nakladatelství Ikar.

Když malá Céline projevila hudební nadání, koupil jí otec klavír a rozhodl se, že z dcerky vychová virtuosku. Jeho praktiky se však velmi odlišovaly od běžných rodičovských a pedagogických metod. Spočívaly v ponižování, týrání, bití, odpíral dcerce stravu, nebo ji naopak nutil sníst zbytky smíchané v odpornou šlichtu. Běžně ji zamykal, vyhrožoval jí a jeho slova: Jsi horší než pes, se dítěti nesmazatelně vryla do paměti. Holčička se nakonec ocitla na pokraji smrti. Kniha je otřesný a neuvěřitelně silný dokument, který se ve Francii zařadil mezi bestsellery.

Ukázka z knihy

Bylo to krátce po mých desátých narozeninách. Po dnu, kdy jsem dostala hodně bití a neměla nárok na večeři, se můj otec rozhodl, že si nepůjdu lehnout dřív, než mi uloží poslední trest. Zavedl mě do kuchyně a usadil ke stolu. Potom vzal talíř a smíchal na něm studenou omeletu, jogurt, chleba, vodu a salát.
„Neodejdeš od stolu, dokud to všechno nesníš. Včetně té vody.“
Tehdy jsem sebrala odvahu a napůl vzdorně a napůl zoufale jsem se k němu obrátila. V slzách jsem se ho zeptala, co jsem mu udělala, že mě takhle mučí. Dokonce i s naším německým ovčákem Haydnem zacházel líp než se mnou.
Otec se mi díval přímo do očí a chladně odpověděl: „Jsi horší než pes.“

Pokud vás tato kniha zaujala, můžete pokračovat ve čtení.

————————————————

Říká se, že člověk si nemůže vybrat rodinu, do které se narodí. Stejně jako si nebohá Céline nevybrala svého otce, neudělal to ani Phil Jackson, autor autobiografické knihy Jedenáct prstenů. Jeho otec byl kněz, který mu umožnil svobodně studovat a rozvíjet svou vlastní osobnost. A právě díky tomu byl Phil schopný dosáhnout tak nečekaných úspěchů.

Jedenáct prstenů

Autor: Phil Jackson
Přeložil: Stanislav Kára

Počet stran: 296
Vazba: flexi
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-204-3679-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Jedenáct prstenů vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Během své kariéry hlavního trenéra basketbalových týmů Chicago Bulls a Los Angeles Lakers získal Phil Jackson v NBA více mistrovských titulů než jakýkoliv jiný kouč v historii profesionálního sportu. Kromě toho ovšem dostal nálepku „Zenový mistr“, protože nikdy neuhnul ze svého trenérského stylu, založeného na vyznávání hlubokých hodnot. Je to trenér, který byl vždy schopen ostatní inspirovat a který uměl ve svých
hráčích najít a rozvinout tu lepší charakterovou stránku. Toto je příběh syna kněze ze Severní Dakoty, který se vlastním studiem seznámil jak s psychologií, tak s filozofií původních amerických národů, ale i se zenovou meditací. Díky tomu vyvinul nový způsob vedení týmu založený na svobodě, autenticitě a nezištné týmové spolupráci, která hypersoutěživý svět profesionálního sportu postavila na hlavu.

V knize popisuje Jackson, jak získal šestkrát mistrovský titul s hráči Chicago Bulls a pětkrát s Los Angeles Lakers. Známe hvězdy, které za tyto týmy hrály, alespoň si myslíme, že je známe. Ale při čtení této knihy zjistíme, že o nich zase tak moc nevíme.

Tato kniha je plná odhalení – o jejich touze po vítězství, o zdrojích jejich motivace i o tom, jak z nich trenér dokázal dostat to nejlepší.

————————————————

Pokud už máte to štěstí, že se narodíte do podmínek, které vám umožní spokojeně vyrůst, stejně nikdy nevíte, jakou překážku před vás život postaví. Amanda Knox žila normální život. Je to rodilá Američanka, která se – stejně jako mnoho dalších studentů – rozhodla studovat v zahraničí. To ale ještě netušila, co pro ni má osud v malém italském městečku Perugii přichystáno…

Čekám, až mě vyslechnete

Autorka: Amanda Knox
Přeložil: Tomáš Havlík

Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Formát: 152×228 mm
ISBN: 978-80-267-0375-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Čekám, až mě vyslechnete vydalo nakladatelství Motto.

Vraždící anděl, nebo nevinná oběť?

Američanka Amanda Knoxová byla roku 2009 v italské Perugii uznána vinnou z vraždy své spolubydlící Meredith Kercherové. Roku 2011 byl tento rozsudek v odvolacím řízení zrušen a Amanda zproštěna viny. V březnu 2013 zrušil italský kasační soud verdikt odvolacího soudu a nařídil obnovení procesu. Kniha Čekám, až mě vyslechnete je osobní zpovědí mladé naivní ženy, která odjela do zahraničí splnit si svůj velký sen o studiu v Evropě a vrátila se po čtyřech letech vazby jako úplně jiný člověk.

Ukázka z knihy

Nevěděla jsem, co na to taťka řekne, ale každopádně jsem počí- tala s tím, že se o mém plánu budeme dohadovat celé týdny. Proto mě překvapilo, že na něj kývl, ještě než jsem vzala do ruky vidličku.
„Jsem na tebe pyšný, Amando,“ prohlásil. „Tvrdě jsi pracovala a ušetřila sis spoustu peněz. Uvědomuju si, jak je to pro tebe důležité.“
Bylo mi jasné, že jsem jen jediná kapka v moři dvou set padesá- ti tisíc amerických studentů, kteří na podzim zamíří do zahraničí, ale přesto jsem svou nadcházející cestu do Perugie vnímala jako nejdůležitější krok v celém svém dosavadním životě. V okruhu mých přátel a známých z Washingtonské univerzity šlo navíc o naprosto mimořádnou událost, protože většina z nich do ciziny nikdy nevyjela. Připadala jsem si výjimečná a velice odvážná. Z Itá- lie se vrátím jako vyspělý člověk, jehož změnil už jen sám fakt, že do téhle země odjel. A kromě toho budu mluvit plynně italsky.

Neváhejte si přečíst ukázku celou.

————————————————

Překážek se před nás v životě může postavit mnoho. Pokud zrovna nejsme obviněni z vraždy, může se nečekaně vynořit zákeřná nemoc. Diana Feyová byla bulimičkou – trpěla nemocí, která svou oběť vede k zoufalým záchvatům přejídání se a následným pudům vše zase vyzvrátit. Ve své autobiografii popisuje, jak se stala bulimičkou, jak s nemocí bojovala, a i to, jak nad ní nakonec zvítězila.

Deník bulimičky

Autorka: Diana Feyová
Přeložila: Pavla Lutovská

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-249-2764-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Deník bulimičky vydalo nakladatelství Ikar.

Děsivě upřímný, tragikomický příběh, v němž zvítězila životní odvaha.
Dianě bylo čtrnáct let, když začalo její martyrium: po slavnostní vánoční večeři si poprvé v životě strčila prsty do krku a zažila bláznivou radost z toho, že se jí povedlo vyzvracet.
Drsné zážitky líčí s nádechem černého humoru, popisuje neuvěřitelnou sílu nemoci, která člověka dostane až na samotné dno. I to, jak nad ní přece jen dokázala zvítězit.

Ukázka z knihy

Vyrůstala jsem v malém hessenském městečku, které se podobalo víc vesnici než městu, a ještě v devadesátých letech se hrdě řídilo zastaralým vkusem osmdesátek. Dívčí módu udávaly barevné mrkváče, ve kterých nohy vypadaly minimálně třikrát tlustší a o polovinu kratší, než byly, a látkové čelenky v neonových barvách, které zanechávaly na čele bolavé, jen pomalu mizející otlaky, a vyvolávaly ošklivé alergie. Naopak blůzky měly v ramenou co nejširší vycpávky, ve kterých člověk vypadal jako hráč amerického fotbalu, co chce konkurovat Rambovi. Ovšem vrcholem prohřešků proti módě byly účesy. Jejich základem byla trvalá ve stylu afro, do které se pro zvětšení objemu vlasů zastrkávaly vatové vložky. A zrovna tehdy a na tomto místě jsem stanula na prahu dospívání, jímž jsem měla úspěšně projít, nebo se o to alespoň pokusit.
Moji rodiče nijak nevynikali vzrůstem. Máma měřila metr jedenašedesát, táta metr jedenasedmdesát. Já měla míru trpaslíka, a taky jsem se tak cítila.
Pokud se vůbec dalo v souvislosti s mou osobou mluvit o něčem velkém, pak to byly pocity méněcennosti. Jednak proto, že jsem trpěla syndromem sendvičového dítěte, ale navíc jsem byla jediná sestra mezi bratry. Něco takového jako sebevědomí mi bylo totálně cizí. Podobně jako mnohé jiné zbloudilé duše, i já přišla o zbytky sebevědomí přičiněním svého staršího bratra Horsta. To neznamená, že by můj velký bratr snad byl ďábel, byl spíš jeho nejlepší kamarád.

Celou ukázku naleznete na webu nakladatele.


Nahlédněte také do našich aukcí. Určitě v nich najdete knihu, která vás zabaví na dlouhé hodiny.

Prožili jste také v životě nějakou těžkou či nečekanou situaci? Napište nám svůj příběh do komentářích.

Úvodní obrázek pochází ze serveru FreeDigitalPhotos.net.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCena za dokonalost. V moci násilnického otce

Raphaëlová, Céline

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeJedenáct prstenů
Duše úspěchu

Jackson, Phil

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeČekám, až mě vyslechnete
Vzpomínky

Knox, Amanda

Motto, 2015

zobrazit info o knizeDeník bulimičky
Otevřená zpověď ženy, která pochopila, že život s každodenním zvracením je vážně k zblití

Feyová, Diana

Ikar, 2015

Napsat komentář