Ukázka z knihy Příběh Země

PribehZemeNahled
Zajímá vás, jak se vlastně vyvíjela Země v průběhu miliard let? Jak například vznikl Měsíc nebo oceány? Co je možnou příčinou zániku dinosaurů? Poznejte Příběh Země!

První 4,5 miliardy let, od hvězdného prachu až po živou planetu…

Kapitola čtvrtá: MODRÁ ZEMĚ

Vznik oceánů

Stáří země: 100 až 200 milionů let

Dětství Země, první půlmiliarda let její historie, je zahaleno tajemstvím. Hmatatelné důkazy o převážné části minulosti naší planety podávají horniny a nerosty, jenže z pradávné hadaické éry se jich zachovalo velice málo. Proto je každé vyprávění o ochlazování Země a zavodňování jejího černého povrchu založeno na domněnkách plynoucích z experimentů, modelů a výpočtů. Nejistota pochopitelně přetrvává.

To ale není nutně na škodu. Práce v laboratoři je vzrušující a zajímavá právě kvůli tomu, co „víme, že ještě nevíme“, a možnosti, že objevíme nějaké nové vodítko a přiblížíme se pravdě. Ještě svůdnější je představa, že přijdeme na něco, co „jsme doposud nevěděli, že nevíme“ – že objevíme něco, co přinese nová tajemství.

I když tyto citáty bývají přičítány Donaldu Rumsfeldovi a jeho projevům z roku 2002, poprvé se objevily v roce 1997 v předmluvě knihy Proč nejsou černé díry černé?, kterou jsme napsali společně s Maxine Singerovou. Cestu průlomovým objevem vždy dláždil nový způsob kladení otázek; dnes se například ptáme „Jak se minerály vyvíjely?“ namísto tradičního „Jaké mají chemické a fyzikální vlastnosti?“.

Je velice důležité udělat si přehled toho, co nevíme. Všechno naznačuje, že Měsíc vznikl v důsledku gigantické srážky, nevíme ale jistě, kdy přesně k ní došlo, a neznáme ani podrobnosti dráhy Theii těsně před dopadem. Představujeme si, že po kolosální srážce dopadal do pozemského magmatického oceánu déšť žhavých křemičitanů, ale jak dlouho to trvalo a jak dlouho rozžhavený svět vychládal, to můžeme jen odhadovat – a debaty se o tom povedou ještě po celá desetiletí. Podobně nejistá je také vzdálenost a rychlost vzdalování nově vzniklého Měsíce – a přitom je tak důležitá pro pochopení dynamiky raného vývoje Země. A zrovna tak nikdo neví, kdy vznikaly první oceány a jak na počátku vypadaly. Nicméně vznikly – a následující příběh je založen na těch nejlepších důkazech, které zatím máme k dispozici.

Černá Země nemohla zůstat černou dlouho. Globální sopečná činnost chrlila do houstnoucí atmosféry dusík, oxidy uhlíku, sirné sloučeniny a vodní páry rychlostí miliard tun denně. Tyto těkavé prvky a sloučeniny – šlo o tytéž molekuly, které tvořily zamrzlá oblaka původní mlhoviny, a tytéž atomy, které dýcháme i nyní a které tvoří tkáně našich těl – sehrály na rychle se vyvíjející Zemi řadu rolí. Když se horká voda mísila s magmatem, snižovala teplotu tavení hornin a měnila magma na mimořádně přehřátou polévku, která stoupala k povrchu. Poblíž povrchu přecházely plyny dosud rozpuštěné v této magmatické polévce do plynného stavu a prudce se rozpínaly. Následkem byly masivní sopečné exploze, jako když protřepaná limonáda prudce vytryskne z láhve. Na vodu bohaté tekutiny se rozpouštěly a koncentrovaly se v nich vzácné prvky – beryllium, zirkon, stříbro, chlor, bor, uran, lithium, selen, zlato a mnohé další,které se nakonec staly základem ložisek rud uložených v rozrůzňující se zemské kůře. Na nestálém povrchu se hučící řeky a burácející vlny staly hlavní příčinou eroze hornin. Vznikly první písečné pláže a započalo usazování příbřežních sedimentů. Voda se zkrátka stala hlavním architektem pevného povrchu Země.

Toto zdůrazňování oceánů a atmosféry však odráží poněkud antropocentrický pohled, protože tato dvě prostředí jsou z hlediska celkového pohledu na planetu bezvýznamná. Oceány dnes představují asi 0,02% celkové hmotnosti Země a atmosféra je miliontinou její hmotnosti. Přesto ale atmosféra a oceány měly a nadále mají až neúměrně velký vliv na to, jak jedinečným světem Země je.

Ještě nemáte dost? Podívejte se na další ukázku z knihy.

———————————————

Knihu Příběh Země vydalo nakladatelství Academia v edici Galileo.

Poznejte i jiné tituly z edice Galileo a přečtěte si naše knižní tipy.


Nakladatelství Academia se zaměřuje převážně na původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběh Země
První 4,5 miliardy let: od hvězdného prachu k živoucí planetě

Hazen, Robert M.

Academia, 2015

Napsat komentář