Vědecký pohled na Zemi v knihách edice Galileo

academia
V dnešních tipech vám představíme knihy z edice Galileo, kterou vydává nakladatelství Academia. Ponořte se spolu s námi do tajů naší mateřské planety.

Všechny dnešní tipy vydalo nakladatelství Academia, které se zaměřuje převážně na původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Všechny knihy také vyšly v edici Galileo, která patří k nejobsáhlejším řadám Nakladatelství Academia. Přináší tituly renomovaných českých i zahraničních autorů, pohybujících se svojí tvorbou na pomezí věd přírodních a společenských: od biologie a klimatologie přes matematiku a fyziku až po filozofii, ekologii a medicínu. Většina knih je zajímavá i čtivým, často netradičním podáním zásadních problémů vědy a společnosti.

 

Země pro nás není jen mateřskou planetou, ale v určitých chvílích i velkou záhadou. Jak se náš domov postupně rodil i co mohlo zapříčinit vyhynutí dinosaurů, tu tolik diskutovanou otázku u dětí, přibližuje Robert Hazen ve své nové knize.

Příběh Země

Autor: Robert Hazen
Přeložil: Lukáš Dušek

Počet stran: 300
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-200-2401-5
Doporučená cena: 355 Kč

Knihu Příběh Země vydalo nakladatelství Academia.

První 4,5 miliardy let, od hvězdného prachu až po živou planetu. Jak koevoluce geosféry a biosféry utvářela naši planetu do dnešní podoby? To originálním přístupem odhaluje americký vědec Robert M. Hazen. V živých detailech vykresluje planetární cykly: od doby, kdy Slunce vycházelo co pět hodin, až po oceány před vznikem prvních kontinentů; od Velké oxidace, která zbarvila planetu dočervena, až po vulkanickou činnost, možná skutečnou příčinu zhouby dinosaurů. Jak reakce mezi organickými molekulami a horninami vedly ke vzniku života? Příběh Země je i příběhem průkopníků vědy.

Ukázka z knihy

Pak náhle všechen měsíční prach, ve skutečnosti jen hromádka o velikosti sněhové pusinky, ale za daných okolností se to zdálo hodně, vylétl ven – a šup! Prach se vznáší, obaluje Daveův prst, valí se přes okraj papíru, dopadá na stůl. Každý z nás vdechl několik částic nejvzácnějšího prachu na světě. Nikdo nepromluvil.

Přečtěte si i více z ukázky.

————————————————

S pomocí gravitace dokážeme chodit po zemi, jíst i vůbec existovat na místě. Jaká ale byla cesta ke jejímu poznání? Jak se zdokonalovalo naše vědění od Řeků až po současnost? To vám prozradí Brian Clegg.

Gravitace

Autor: Brian Clegg
Přeložil: Martin Žofka

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-200-2374-2
Doporučená cena: 325 Kč

Knihu Gravitace vydalo nakladatelství Academia.

Vesmír se řídí souborem fyzikálních zákonů, z nichž nejznámější, ale také nejzáhadnější je gravitace. Gravitace jako univerzální interakce formuje planety, hvězdy, galaxie i celý vesmír. Bez ní by nevznikl ani život na Zemi. Tato kniha se vydává po stopách této tajemné síly od počátečních představ antických Řeků přes Newtonův gravitační zákon až po moderní strunovou a twistorovou teorii, smyčkovou kvantovou gravitaci a další hypotézy. Pochopení podstaty gravitace je klíčem k pochopení vlastností času, prostoru a hmoty a klíčem k poznání stavby vesmíru.

Ukázka z knihy

Dalekohled dokázal víc než jen spravit Galileovu finanční situaci. S pomocí svých pozdějších modelů začal Galileo cupovat Aristotelův zastaralý pohled na vesmír na základě řady pozorování, která jednoduše nebylo možné do starého obrázku vtěsnat. Galileo studoval Měsíc a vytvořil krásné kresby hor a kráterů na jeho povrchu, podrobností, které bylo nemožné rozlišit neozbrojeným okem. Podle Aristotela byl Měsíc dokonalou koulí – a Galileovi bylo stále zřejmější, že tomu tak není.

Nezapomeňte si ukázku dočíst.

————————————————

Biologie nás doprovází na každém kroku. Je naší součástí a my už ji ani nevnímáme. Jaké však byly kroky k jejímu poznání? Jak dospěl Darwin ke své teorii? To i mnoho dalšího se dozvíte v knize Genesis.

Genesis: Velký příběh biologie

Autor: Jan Sapp
Přeložil: Josef Lhotský

Počet stran: 532
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-200-2395-7
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Genesis: Velký příběh biologie vydalo nakladatelství Academia.

Proč se historie biologického výzkumu ubírala právě těmi cestami, jimiž se ubírala? Popis zrodu a vývoje evoluční teorie od Lamarcka po Darwina. Vývoj buněk a počátky vývojové biologie. Rozvoj genetiky a její splynutí s evolučním myšlením, vznik neodarwinismu a počátky genetiky mikroorganismů. Vznik a rozmach molekulární biologie. To vše v čtivé podobě s dobovými kontexty. V jistém smyslu lze knihu označit za chronologické završení Dějin biologických teorií novověku (Academia 2006) Emanuela Rádla.

Ukázka z knihy

Mnoho přírodovědců tak zkameněliny považovalo za opravdový záznam božího stvoření. První pochyby o domnělé linearitě tohoto záznamu se objevily ve chvíli, kdy další pozorování ukázala, že fosilie rostlin, bezobratlých i obratlovců se objevují v nejstarších horninách víceméně „najednou“. Bezobratlí sice obratlovcům předcházeli, progresivní vývoj však začal být přesto namísto velkému řetězci bytí připisován spíše variabilitě konkurenčních trendů v souběžně existujících základních typech života. O vývoji proto bylo možné mluvit pouze v rámci jednotlivých skupin organismů.

Zaujala vás ukázka? Pak se můžete podívat, jak pokračuje.


Zajímáte se o vědu? Čtete edici Galileo? Napište nám svůj názor!

Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto knihy a mnohé další.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGenesis: Velký příběh biologie

Sapp, Jan

Academia, 2015

zobrazit info o knizePříběh Země
První 4,5 miliardy let: od hvězdného prachu k živoucí planetě

Hazen, Robert M.

Academia, 2015

zobrazit info o knizeGravitace

Clegg, Brian

Academia, 2015

Napsat komentář