Mrazivá pohádka od autora Písně ledu a ohně

ledovy_drak
Spisovatele George R. R. Martina znají čtenáři hlavně díky jeho epické sáze Píseň ledu a ohně, která se rovněž těší přízni televizních diváků jako seriál HBO Hra o trůny. Jak to dopadne, když spisovatel, známý pro své drsné zacházení s postavami, napíše pohádku pro děti?

Fantasy pohádku Ledový drak vydalo nakladatelství Argo roku 2015. Její autor, George Raymond Richard Martin, je velikánem ve svém žánru, o čemž svědčí fakt, že je držitelem prestižních spisovatelských cen Hugo a Nebula, ceny Brama Stokera nebo World Fantasy Award. Jeho první román, Soumrak na Worlornu, nastavil svým melancholickým podkladem tón většiny jeho dalších děl. Bezpochyby nejznámějším Martinovým výtvorem je epická fantasy Píseň ledu a ohně, která zatím čítá pět dílů (jmenovitě Hra o trůny, Střet králů, Bouře mečů, Hostina pro vrány a Tanec s draky). Ceněny jsou i Martinovy povídky, jež vyšly například ve sbírkách Píseň pro Lyu, Zpěvy hvězd a stínů, Písečníci, Nightflyers a Rytíř Sedmi království. Na poslední jmenovanou knihu si můžete na našich stránkách přečíst recenzi.

Stejně jako jiné Martinovy knihy, i Ledový drak s sebou nese melancholický nádech. Hlavní hrdinka, malé děvčátko Adara, je poznamenaná již od narození. Přišla na svět za té nejkrutější zimy, jakou lidé pamatují. Zima sice zahubila její matku, ale do Adary se vtiskla. Děvčátko má studenou pokožku a nedává příliš najevo své city. Nejlépe se cítí při budování hradů z ledu ve společnosti zvláštních ledových ještěrek. Zatímco jiní lidé je svými teplými dlaněmi popálí a zabijí, Adara je může brát do rukou dle libosti a hrát si s nimi.

Jediným Adařiným opravdovým přítelem je ledový drak, který přilétá vždy za zimy a přináší s sebou chlad. Ostatní obyvatelé země se ledového draka bojí a všemožně se snaží jej odehnat, Adara si ale děsivé zvíře ochočí a vytvoří si k němu pevné pouto. Tento pevný vztah musí bohužel projít krutou zkouškou. Přes Adařin domov se přežene válka, která již mnoho let ničí životy obyvatel země…

Ačkoli je Ledový drak prezentován jako pohádka pro děti, o čemž svědčí i nevelký rozsah knihy, Martin se rozhodně neoprostil od svého stylu. Smrt, sebeobětování a nebezpečí číhají na každé stránce. Adara se nejednou bude muset rozhodnout mezi vlastní rodinou, která není schopna plně přijmout její osobnost, a hlubokým přátelstvím s bájným tvorem, jehož se ostatní děsí. Konečná oběť ji sice připraví o bytost, která chápala její podstatu, ale přinese jí plnohodnotné místo v lidské společnosti, což je symbolizováno ztrátou Adařina chladu. Martin tedy dokázal relativně jednoduchým příběhem vylíčit velmi složitou proměnu.

To však není jediná věc, kterou obvykle v pohádkách pro děti nenalezneme. Smrt, zmrzačení a zranění, to jsou věci, které se Martin nebojí naservírovat (na jeho poměry v poměrně jemné verzi, nutno dodat). Na druhou stranu je příběh oproštěn od podrobností o politice a prostředí tak, jak je známe z Písně ledu a ohně. Díky tomu je kniha poměrně nenáročná, na rozdíl od zbytku autorovy tvorby není nutné věnovat zvýšenou pozornost složitým mezilidským a politickým vztahům. Pohádkovosti příběhu dopomáhá kromě poetického slohu i mnoho krásných ilustrací doprovázejících text, o které se postaral ilustrátor Luis Royo.

Knihu mohu doporučit čtenářům všech věkových kategorií. Ačkoli je primárně určen pro děti, i dospělí jistě budou příběhem Adary a jejího ledového draka dojati.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLedový drak

Martin, George R. R.

Argo, 2015

Mrazivá pohádka od autora Písně ledu a ohně - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Veronika napsal:

    Naprosto s recenzí souhlasím. Kniha se mi hrozně moc líbila.
    Odkaz na mojí recenzi, jsem ráda za každý názor, protože se snažím psaní recenzí zlepšovat. :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/2015/12/ledovy-drak-george-r-r-martin.html

Napsat komentář