Rytířství není žádná slast

George R. R. Martin: Rytíř Sedmi království - náhled
Americký spisovatel George R. R. Martin zaznamenal s fantasy ságou Píseň ledu a ohně nemalý úspěch. Ten se ještě zvětšil díky seriálové adaptaci. Svět své série má autor propracovaný dokonale, což dokazuje i knihou Rytíř Sedmi království.

Píseň ledu a ohně, Hra o trůny, George R. R. Martin. Tři pojmy, které se ve světě fanoušků fantastické literatury a seriálů v poslední době skloňují se stále vyšší frekvencí. Televizní zpracování Martinova románového světa vyvolalo obrovský zájem diváků a pomohlo tak zvýšit i čtenost autorových knih. V první řadě zatím pětidílné ságy, ale také dalších spisovatelových děl. Z nich můžeme jmenovat například sbírky povídek Písečníci a Píseň pro Lyu, horor o upírech s názvem Sen Ockerwee nebo Tufova dobrodružství, jejichž nové vydání vyšlo na konci října.

Přes všechny jmenované kousky ale Martin zůstává znám především jako autor předlohy pro seriál Hra o trůny. A i díky tomu přicházejí na svět publikace jako sbírka citátů Mudrosloví urozeného pána Tyriona Lannistera či kniha Rytíř Sedmi království, jíž se  recenze věnuje.

Jedná se o titul obsahující trojici na sebe navazujících novel o potulném rytíři Dunkovi a jeho panoši Eggovi. G. R. R. Martin je napsal pro různé antologie, pohromadě v jediném svazku se na českém trhu objevují až zásluhou nakladatelství Argo.

Děj knihy se odehrává dlouho před tím, než se začne bojovat o Železný trůn. Na něm stále ještě pěvně sedí rod Targaryenů a po různých koutech Západozemí cestuje ser Dunken Vysoký se svým panošem. I když jeho cesta k rytířství nepatří zrovna k legendárním a bardové o ní určitě zpívat nebudou, jde o figurku velice svéráznou, jedinečnou a veskrze zapamatovatelnou. Dunk toho má čtenáři zkrátka hodně co nabídnout. Nepatří mezi klasické hrdiny s vypracovanou muskulaturou a šarmem prince Krasoně. Představuje spíše podprůměrného rytíře, pocházejícího z nuzných poměrů. Některé věci mu nedocházejí tak rychle jako ostatním, čehož častým důsledkem je, že se dostává do situací, kterým by se raději vyhnul velkým obloukem. Boduje však v jiných ohledech. Sympatie získává zejména tím, že v jádru je čestný a dobrý – ty nejdůležitější aspekty, jež z něj dělají učebnicového ochránce slabých a nemocných.

Dunkovým protipólem je mladý panoš Egg. Chlapcova pravá tvář zůstává nějakou dobu skryta a až později vyplouvá na denní světlo jeho skutečné já. Egg vyvažuje Dunkovi nedostatky. Obě postavy se v mnoha ohledech liší jako slunce a měsíc, a právě to vyvolává příjemné, dějotvorné tření, které velice lahodí čtenáři.

Dvojice hrdinů se zpočátku jeví jako komické duo podobné donu Quijotovi a Sanchu Panzovi. V tomto jsou si všechny tři novely podobné. Začátek se nese v lehkém až úsměvném tónu, záhy ale přichází tvrdá srážka s realitou. Martinův svět Západozemí je totiž stejně nelítostný a nespravedlivý jako ten náš. I malá chyba může odstartovat tsunami neblahých následků, jež se na hrdinech podepíší s krutostí karabáče. Díky tomu se autorovy příběhy stávají skutečnějšími. Čtenář jednání postav snáze přijímá a chápe. Výsledkem jsou neustálé obavy o osudy hrdinů – smrt může číhat za každým kamenem.

Rytíř Sedmi království jen dokazuje, do jaké míry má George R. R. Martin reálie ságy Píseň ledu a ohně promyšleny. Dokáže vdechnout život nespočtu figur, více i méně důležitých pro samotný děj. Dokázal do nejmenších detailů propracovat historii několika desítek rodů a jejich členů. A až s puntičkářskou precizností popisuje erby i turnajová klání.

To s sebou nese i jedno podstatné mínus. Aby si člověk všechna ta jména a podrobnosti zapamatoval, potřeboval by paměť o velikosti horkovzdušného balónu. Na jednu stranu tak spisovatel ukazuje, že si se svým světem dal opravdu mnoho práce. Na druhou stranu však přihrává na smeč všem, kteří jej obviňují s grafomanství.

Knihu Rytíř Sedmi království si s gustem užijí všichni fanoušci Martinovy ságy. Najdou v ní nemálo odkazů na pozdější vývoj Západozemí, hlavně ale dostanou neošizenou porci autorova vypravěčského talentu. V novelách totiž Martin ukazuje, že své řemeslo dokonale ovládá a umí si poradit s patřičnou dramatičností i pointami.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRytíř Sedmi království

Martin, George R. R.

Argo, 2014

Napsat komentář