Pro milovníky hlubokých myšlenek

hluboke_myslenky
Říká se, že zvědavost je to, co člověka odlišuje od zvířat. Lidé mají neustálou potřebu hloubat, pídit se po řešení složitých otázek a rozjímat nad smyslem života, který je denně ovlivňován třemi základními věcmi. Náboženstvím, uměním a vědou. Jaký vztah mají mezi sebou a jaký vztah si k nim utváří každý z nás? Dnešní tipy pomohou tyto úvahy osvětlit.

Otázkou vztahu mezi vědou a uměním se zabývá kniha O umění s rozumem, vydaná nakladatelstvím Host, do níž přispěly svými názory a postřehy tři desítky význačných vědeckých osobností. Za všechny lze jmenovat například Dušana Šlosara, Miroslava Urbana nebo Jiřího Drahoše. Tito a mnozí další autoři popisují svůj vztah k umění z hlediska vědeckého oboru, jemuž se primárně věnují. Jak ovlivnilo umění jejich přístup k životu? To a mnohem více se dočtete v této jedinečné publikaci.

O umění s rozumem

Editoři: Miroslav Zelinský, Miloslav Klíma, Miroslav Plešák
Počet stran: 151
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7491-554-3
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu O umění s rozumem vydalo
nakladatelství Host.

Výjimečná kniha názorů na vztah umění a vědy z per našich předních exaktních a společenských vědců a lékařů. Řešitelé projektu Registru uměleckých výstupů (RUV), který se snaží zrovnoprávnit financování vysokých uměleckých škol a škol s uměleckými programy s ostatními univerzitami a vysokými školami, vyzvali k tomuto úkolu na šedesát českých a slovenských vědeckých osobností, z nichž svými texty přispěly bezmála tři desítky. S velkými díky jsme uvítali především účast doyena světové sociologie profesora Zygmunta Baumana, který se o projekt živě zajímá.

Ukázka z knihy

Krása není v průběhu času neměnná, naopak se stále ve svém obsahu, podobě i konvencích modifikuje v závislosti na stavu konkrétní společnosti, v níž se uplatňuje či vzniká. Některá díla přetrvávají trvale, některá se opětovně vynořují z hlubin zapomnění. Je tedy přirozeným úkolem a povinností člověka krásu pěstovat, aktivně kultivovat, neustále otevřeně přijímat jak v podobách aktuálních a mnohdy nečekaně nových, tak v podobách a tvarech minulých, pokud v nich živě rezonuje.

Dílo, které stojí před každým člověkem, je nutno považovat za dokončené, je-li též naplněn požadavek krásy. To ovšem nelze chápat jako pouhou přidanou hodnotu, přívažek, doplnění, ozdobu, ale Krásu je nezbytné vnímat jako živou přítomnost ve všech fázích zrodu díla, jako trvalou součást jednotlivostí a pak samozřejmě i celku. (str. 16)

Pokračujte ve čtení ukázky.
Chcete se o knize dozvědět více? Nepřehlédněte náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

————————————————

Druhý dnešní tip je věnován knize Yosefa Haiyma Yerushalmiho, která vyšla v nakladatelství Academia a zabývá se přístupem známého psychologa Sigmunda Freuda k náboženství. Jaký byl vztah česko-rakouského lékaře, který proslul především jako autor teorie psychoanalýzy, k židovství? Začtěte se do Freudova Mojžíše a poodhalte jeho tajemství…

Freudův Mojžíš

Autor: Yosef Haiym Yerushalmi
Přeložil: Daniel Micka

Počet stran: 236
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2501-2
Doporučená cena: 285 Kč

Knihu Freudův Mojžíš vydalo nakladatelství Academia.

Autor nabízí nový pohled na nejkontroverznější a nejzáhadnější práci Sigmunda Freuda, jedinou z jeho knih s židovskou tematikou: Muž Mojžíš a monoteistické náboženství. Je Freudův výklad, že Mojžíš byl Egypťan, koncept monoteismu přejal z egyptských představ a byl Židy zabit poté, co jim monoteismus představil, opravdu psychologickým dokumentem Freudova nevyřešeného vztahu k vlastní židovské identitě? Yerushalmi naproti tomu za použití historické a filologické analýzy knihu představuje jako Freudův pokus pod stínem nacismu odkrýt, proč jsou Židé takoví, jací jsou, a dochází k velmi zajímavému přehodnocení pocitů, jež Freud choval vůči antisemitismu a nežidovskému světu, a především hloubky a intenzity Freudovy identity coby „bezbožného Žida“.

Ukázka z knihy

Náboženství má původ v oidipovském zavraždění a pohlcení prehistorického otce hordou jeho soupeřících synů, v jejich potlačení vzpomínky na tento čin, v jejich nevědomých výčitkách a následném uctívání otce v podobě totemového zvířete a v provinilé, byť zahalené vzpomínce na vraždu samotnou skrze její periodické předvádění při totemové hostině. Z přísně imanentního hlediska by se pojednání Muž Mojžíš a monoteistické náboženství jevilo jen jako konečné zhuštění série analogií. Spočívá-li původ náboženství obecně v zabití praotce, pak původ judaismu vyžaduje srovnatelnou otcovraždu – zavraždění Mojžíše Židy. (str. 53)

Zaujal vás výňatek? Přečtěte si celou ukázku.

Nakladatelství Academia  vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zúčastněte se našich aukcí, ve kterých najdete mnoho různých knih.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO umění s rozumem

Host, 2015

zobrazit info o knizeFreudův Mojžíš
Judaismus konečný a nekonečný

Yerushalmi, Yosef Haiym

Academia, 2015

Napsat komentář