Ukázka z knihy Coco a její přítelkyně

Coco-a-jeji-pritelkyne-perex
Člověka vždy ovlivňuje, s jakým typem lidí se přátelí. Nebylo tomu jinak ani u slavné návrhářky Coco Chanel. Právě její přítelkyně měly vliv na její životní cestu – od sirotka Gabrielle až k modní ikoně Coco.


U SVATÉ MARIE

Sestry z kongregace Svatého srdce Panny Marie v Moulins je umístily do dílny módního pleteného zboží nesoucí název À Sainte-Marie, instituce, kde se Gabrielle a její teta Adrienne v roce 1900 seznámily. Obě mladé ženy dělí pouhých několik měsíců. Na rozdíl od toho, co si myslí jejich ctitelé, nejsou sestry, ale neteř a teta. Adrienne je o šestadvacet let mladší než Albert Chanel, Gabriellin otec. Když ta rozkošná dívenka přišla v Moulins v roce 1882 na svět, byl už její bratr otcem dvou dětí. Následujícího roku se mu v Saumuru, kde se tehdy jako podomní obchodník náhodou nacházel, narodila dcerka Gabrielle. Albert trávil život na cestách jako jeho otec Adrien Chanel, který svěřil své devatenácté a zároveň poslední dítě sestrám kongregace Svatého srdce Panny Marie v Moulins. Jeho hýčkané ratolesti, nejmladšímu dítěti rodinného klanu, se dostalo důkladnějšího vzdělání než starším sourozencům, kteří už byli všichni dospělí.

Když Julia a Gabrielle – v osmnácti a sedmnácti letech – opustily Obazine, ta starší musela pomáhat prarodičům Chanelovým na tržištích, zatímco ta mladší se usadila v Moulins, kde dělala společnost Adrienně. Tak se stalo, že Gabrielle strávila několik měsíců u sester v Moulins, aby se naučila krejčovskému řemeslu. Zatímco Adrienne je platící internátní žákyní, její neteř byla přijata do „školičky“ zvané „křídlo potřebných“ a financované bohatými moulinskými rodinami. Adrienne nastoupila k sestrám ve věku deseti let a dostalo se jí úžasného vzdělání. Dokonale ovládá psaní a ústní projev ve francouzštině, a i když to dnes může vyvolávat úsměv, zvládá vše, co spadá do umění vedení domácnosti. Jako opravdová hospodyně se naučila systematicky starat o domácnost, což se jí bude náramně hodit, až se stane zámeckou paní u Nexona. Na rozdíl od Gabrielly se nenaučila příst jako venkovanka, ale vyšívat jako šlechtična. Sestrám, které ji navykly nenuceně držet hlavu zpříma a hlídat si rovná ramena, vděčí za svou pružnou, vznešenou chůzi.

Gabrielle se k ní připojila na konci dospívání. Někteří životopisci z ní později udělají zatrpklou ženu – využívat bezplatné výchovy by ji prý ponižovalo. Nepromítají tak do ní spíš buržoazní cítění nebo závist? Chanelová v sobě žádné měšťáctví nemá. Nikdy v životě se nezachová žárlivě nebo závistivě. Její nedostatky jsou bojovnějšího ražení. Navíc vzdělání, jež sestry poskytují, znamená pro malou venkovanku štěstí stejně jako sirotčinec v Obazine, kde jim je v naději, že z Gabrielly a jejích sester udělají jeptišky, daly zdarma. Z Gabrielly by se nepochybně stala přísná matka představená, ale dobrý Bůh si ji za manželku nezvolil. Jen vzácně se stává, aby mělo chudé dítě prospěch z tak dlouhodobé výchovy.

Do vypuknutí první světové války se vyššího vzdělání, než je první stupeň základní školy, dostává pouhé čtvrtině mladých Francouzů. A právě v Moulins, působišti prarodičů z otcovy strany, Gabriellu přijali vzápětí po odchodu z Obazine, kde ještě posledním rokem zůstávala její sestra Antoinette. Bratry Alphonse a Luciena umístili mezi čeleď na statek a ve třinácti letech k jarmarečníkům, s nimiž je čekal věčný život na ulicích.

Knihu Chanel & CO – Coco a její přítelkyně vydalo nakladatelství Noxi.


Vydavatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková. Zatím vydalo téměř 200 knih a nabídku stále rozšiřuje. Čtenářům nabízí úspěšné tituly, které se v zahraničí staly bestsellery, především pak knihy o zdravém životním stylu ale i kvalitní beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChanel & CO – Coco a její přítelkyně

Lelievreová, Marie-Dominique

Noxi, 2015

Napsat komentář