Čtrnáct případů komisaře Maigreta

komisar-maigret-kompletni-serie-nahled
Komisař Maigret patří ke klasice kriminální literatury. Určitě nesmí chybět v knihovničce milovníků detektivky zároveň s hrdiny Agathy Christie a Arthura Conana Doyla.

Souhlasíte-li se mnou, pak vám tituly z pera George Simenona jistě v domácí bibliotéce nechybí. Obzvlášť, když nyní můžete mít hned čtrnáct jeho románů uložených v přehrávači v dokonalém zpracování rozhlasového režiséra Jiřího Horčičky. Titulní roli komisaře Maigreta pod jeho vedením namluvil Rudolf Hrušínský starší.

Komplet 14 CD s prostým názvem Komisař Maigret komplet vydalo nakladatelství Radioservis, ale posluchači mají šanci si jej stáhnout i na Audiotéka.cz, což byla varianta, kterou jsem využila já. Stahování audioknih je výhodnější, protože se vám pak nikde nevrší CD a nehrozí ani jejich poškrábání.

Jaké případy tedy posluchač v sérii objeví? Maigret a tělo bez hlavy, Maigret zuří, Maigretův zloděj, Maigret a stará dáma, U Kulaté báby, Maigret v lázních, Maigret a zbytečné starosti, Maigret a lovec zvuků, Maigret a tulák, Maigret a Dlouhé Bidlo, Maigret a mrtvá dívka, Maigret a případ Nahour, Maigret chystá léčku a Přístav v mlze. V podstatě musím říct, že jsem asi všechny prezentované případy znala, ať již z četby nebo z televizního podání, ale moc ráda jsem si je připomněla. Obzvlášť, když mi do uší proudily prostřednictvím hlasů známých a oblíbených herců, z nichž již většina hraje v nebeském divadle.

Naprosto dokonalé mi přišlo i zvukové zpracování. Když jsem zavřela oči, úplně jsem měla pocit, že si Maigret vedle mne zapaluje dýmku, jen ten dým jsem necítila… Přestože jednotlivé nahrávky vznikaly ve velkém časovém rozpětí – od roku 1970 do roku 1991 – měly stejný zvukový kabátek, který navozoval atmosféru pařížských uliček a barů. A hlas pana Rudolfa Hrušínského, to bylo opravdové pohlazení. Rozvážný, trošku flegmatický, ale i budící hrůzu, to podle situace, v níž se nacházel.

Mám moc ráda příběhy George Simenona (1903–1989) a miluji jeho komisaře. Má totiž nos na lidi, bere seriózně i staré známé firmy – např. Dlouhé Bidlo (zde v podání Jiřiny Bohdalové), a nepřisvojuje si zásluhy a vlastnosti, které mu nenáleží (např. Tělo bez hlavy – otevřeně přiznává, že nejde v jednom místě o dedukci, ale o tip, který vyšel). Simenonův Maigret je prototypem seriózního detektiva, který věří ve spravedlnost a dokonale ho rozzuří, když si někdo myslí, že policie je úplatná (viz případ Maiget zuří).

Z celé koncepce příběhů, které prostě začnou škrtnutím sirky a pak plynou, se vymykají dva. Jeden vypráví sám komisař (U Kulaté báby), takže posluchač více proniká do jeho niterných myšlenek. Druhým je Maigret a mrtvá dívka, jehož vypravěčem je Janvier v podání Vladimíra Brabce. U Mrtvé dívky navíc nejde jen o vypátrání vraha, ale i takový malý souboj s policistou Lognonem (Ilja Racek), kdo jej odhalí dříve. Lognon je malý uťáplý věčně ukřivděný policista, který ale oplývá zarputilostí a vytrvalostí. Bohužel nevyznává stejné heslo jako Maigret, a to: „poznej dokonale oběť, jen tak odhalíš vraha“, a proto je jasné, kdo ve virtuálním souboji rozezná lháře a odhalí pachatele.

Pokud máte už dost všech severských kriminálek plných brutálního násilí a toužíte po klasické detektivce, určitě neuděláte chybu, když sáhnete po kompletu čtrnácti hodinových rozhlasových her s komisařem Maigretem. Jistě vás potěší jak hereckým obsazením, tak fantastickým zpracováním. Stačí je stáhnout do přehrávače nebo mobilního telefonu a můžete s napínavým dobrodružstvím v kapse vyrazit třeba i na dovolenou a ve společnosti Rudolfa Hrušínského pak trávit například nekonečnou cestu k moři.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKomisař Maigret-komplet [Audio na CD]

Simenon, Georges

Radioservis, 2014

Napsat komentář