Potulná kuchařka Eva Taková v Brně uvařila šťastný boršč

Kuchyne_perex
Myslíte si, že pustit děti do kuchyně je zárukou pohromy? Eva Taková, autorka knihy Kuchyně. Dětem vstup povolen vás přesvědčí o opaku! Ve své skvělé kuchařské show na brněnském náměstí Svobody svým nadšením strhla příchozí všech věkových kategorií!

Brněnské náměstí Svobody je místem, kde se co chvíli konají nejrůznější zajímavé akce. Minulý týden, v úterý 16. června 2015 se tu uskutečnila kuchařská show u příležitosti vydání knihy Kuchyně. Dětem vstup povolen. Uspořádalo ji nakladatelství Jota, které knihu vydalo, ve spolupráci s rádiem Kiss Hády. Kromě autorky knihy Evy Takové na všechny malé i velké kuchtíky čekala moderátorka akce Renata Růžová a kmotra knihy Radka Coufalová, herečka Městského divadla Brno.

Zleva: Eva Taková, Renata Růžová, Radka Coufalová

Zleva: Eva Taková, Renata Růžová, Radka Coufalová

Příprava kuchařské akce si vyžádala více času, než bylo původně plánováno, začínalo se tedy se zpožděním. Ovšem ti, kteří přišli včas, se rozhodně nestihli nudit. Akce se konala hned vedle kašny, velkým to lákadlem pro mnohé děti. Naštěstí byl nádherný slunečný den, nevadilo tedy, když se děti zmáčely – na sluníčku rychle oschly. A pokud zrovna neokupovaly kašnu, mohly si vyzkoušet některou z mnoha nejrůznějších aktivit, které pro ně byly připraveny, například vážení potravin, hra na Popelku, při níž měly za úkol roztřídit hrách a fazole, dále mohly psát do krystalového cukru (předlohou byla písmenka vystříhaná z karet, které jsou součástí knihy), malovat ovoce či zeleninu a mnoho dalšího.

Děti se věnují připraveným aktivitám (třídění luštěnin a psaní do cukru)

Děti se věnují připraveným aktivitám (třídění luštěnin a psaní do cukru)

Začátek akce se ničím nelišil od jiných křtů – moderátorka Renata Růžová přivítala příchozí, představila autorku knihy Evu Takovou, její knihu a kmotru Radku Coufalovou. Renata Růžová také zmínila aktivity, které si děti mohly kdykoli během odpoledne vyzkoušet. Milým překvapením bylo, že každé dítě, které se zapojilo do kterékoli z aktivit (včetně vaření s Evou Takovou), mělo šanci vyhrát jednu z pěti knih Kuchyně. Dětem vstup povolen. Po úvodním slovu moderátorky již začala kuchařská show.

Kuchyne03Eva Taková se rozhodla uvařit „šťastný boršč“ ve vegetariánské verzi (recept samozřejmě najdete v její kuchařce). Tento boršč si poprvé vařila v šestinedělí po porodu svého prvního dítěte (odtud tedy jeho optimistický název). Z publika si pozvala několik pomocníků, které zapojila do vaření – jedno dítě drtilo koření v hmoždíři, jiné strouhalo zeleninu, … Během přípravy jídla odpovídala na otázky Renaty Růžové. Bavily se o vaření obecně, o tom, jak se Eva Taková dostala k vaření, o zapojení dětí a samozřejmě o boršči, jeho variantách, způsobech a délce vaření.

„Boršč prostě unese všechno. Možná je to tím původem…“ Eva Taková

Kuchyne04Jakmile byla zelenina nakrájena a nastrouhána a hrnec přiklopen pokličkou, čekaly na děti další aktivity. Nejmladší účastníci již stihli vymyslet své vlastní hry s cukrem a luštěninami, přesýpali, míchali a vše bylo nakonec všude. I tak to může vypadat, když dítě pustíte do kuchyně. Jak ale Eva Taková zdůraznila, tyto aktivity jsou pro děti důležité, rozvíjí jejich kreativitu i jemnou motoriku. Zmínila i své zkušenosti z lesní školky a svou inspiraci prvky z Montessori a Waldorfské pedagogiky. Povzbudila rodiče, aby se nebáli pouštět děti do kuchyně a s dětmi vařit, aby jim dávali prostor objevovat a poznávat suroviny. Stejně tak zmínila různé možnosti, jak zapojit i děti, které ještě neumí číst, do nákupu – poslouží tématické kartičky. Byl to jen zlomek nápadů, které najdete v její kuchařce, na desítkách stránek popsaných nejrůznějšími nápady. A nechybí ani kartičky k vystřižení, které při svých hrách a nácviku vaření s dětmi můžete využívat.

Kuchyne05Eva Taková si připravila skutečně velké množství aktivit, stejně jako různých druhů pokrmů, na vše ale bohužel nevystačil čas. Během doby, kdy se boršč vařil a nepotřeboval, aby mu byla věnována pozornost, svolala Eva Taková děti ke karafám a vyzvala je k výrobě domácí limonády. Děti si nejprve vyzkoušely přelévání vody a používání trychtýřů a odměrek, aby se pak pustily do přípravy své vlastní barevné zdravé limonády. Stačí dát do nádoby bylinky a ovoce, nechat den odstát a máte skvělou, nepřeslazenou limonádu. Aby děti mohly své limonády ochutnat a i vychutnat si je bez nutného uležení, Eva Taková vyndala éterické oleje – stačila jen jedna kapka.

Během veškerého hraní a kuchtění moderátorka Renata Růžová vyzpovídala herečku Radku Coufalovou i ředitelku nakladatelství Jota Boženu Štofkovou. Všechny otázky se samozřejmě točily okolo vaření (s dětmi či s vnoučaty) a oblíbených jídel.

Zatímco Eva Taková kontroluje boršč, moderátorka Renata Růžová zpovídá ředitelku nakladatelství Jota Boženu Štofkovou.

Zatímco Eva Taková kontroluje boršč, moderátorka Renata Růžová zpovídá ředitelku nakladatelství Jota Boženu Štofkovou.

Program byl na chvíli přerušen, aby byl dodržen naplánovaný čas křtu. Vzhledem k tomu, že se jednalo o kuchařku určenou dětem, polévat knihu šampaňským by nebylo ideální. Děti s velkým nadšením přijaly informaci, že křtít se bude lentilkami, které si pak mohou z tácku vyzobat. Křtu se zúčastnila i Gabriela Kostašová, která potulnou kuchařku Evu Takovou objevila a posléze se zasadila o vznik knihy.

Po pokřtění a předání dárků byl pomalu čas na ochutnávku zeleninového boršče. Tyčový mixér bohužel odmítl spolupracovat – přes veškerou snahu se jej nepodařilo zprovoznit, boršč proto nebyl krémový, ale s kousky zeleniny. I tak byl vynikající a lidé si chodili přidat. Na děti pak ještě čekala příprava vegetariánských hamburgerů (bulky dostaly již upečené, na jejich přípravu nevyzbyl čas) a hrátky s domácí modelínou. Na domácí pomazánky se nedostalo.

Kuchyne07Kuchyne08

Kuchyne09Nechybělo ani slíbené losování výherců pěti výtisků knihy Kuchyně. Dětem vstup povolen a následná miniautogramiáda. Eva Taková každé věnování zahájila slovy „Kuchařince…“ a přimalovala usmívající se kytičku. Bohužel na akci bylo jen pět knih, žádné výtisky určené k přímému prodeji, jak mnoho lidí zklamaně zjistilo. Naštěstí poblíž náměstí Svobody jsou velká knihkupectví, několik lidí si do nich odběhlo knihu koupit, aby jim do ní Eva Taková mohla vepsat věnování.

Kuchyne10Akce se oproti původnímu plánu protáhla, ale myslím si, že to nikomu nevadilo. Atmosféra byla skvělá a Eva Taková o vaření mluvila s takovou láskou a nadšením, že by strhla i zapřísáhlého odpůrce vaření. Rodičům, kteří váhali, zda do kuchyně děti pouštět, ukázala množství her i netradičních nápadů (víte, že krejčovský metr můžete využít i v kuchyni?) a povzbudila je, aby se vaření s dětmi nebáli. Dětem naopak ukázala, jak mohou rodičům pomáhat, že existuje velké množství aktivit, které zvládnou, a mohou pak třeba maminku překvapit snídaní do postele. Eva Taková celé odpoledne hýřila dobrou náladou a entusiasmem.

Potulná kuchařka Eva Taková plánuje svou knihu představit i v dalších městech ČR. Budete-li to mít kousek, rozhodně si akci nenechte ujít a přijďte se také nakazit nadšením pro vaření s dětmi!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKuchyně. Dětem vstup povolen

Taková, Eva

Jota, 2015

Napsat komentář