Návrat domů do republiky Užupis

republika-uzupis
Každý v životě něco hledáme… Hlavní hrdina románu se po smrti svého otce musí vrátit zpět domů, do místa zvaného Užupis. Jak ho přijme okolí? Bude návrat takový, jaký by si přál? Co všechno skrývá jeho vlast? Podaří se mu objevit vše, po čem prahne? A hlavně, zvládne nalézt sám sebe?

Román o hledání ztracené vlasti a marné snaze vrátit se do krajiny mládí. Hlavní hrdina přijíždí z dalekého exilu pohřbít otcovy ostatky do rodné země, která údajně získala znovu samostatnost. Jeho poslání ovšem od samého počátku naráží na bariéru nevědomosti, nezájmu a posměchu okolí, které je součástí jakési neuchopitelné a nesrozumitelné reality. Čím usilovněji se hrdina snaží rozplést klubko záhadné existence republiky Užupis, tím více různých konců drží v ruce. Jeho počáteční odhodlání se postupně rozmělňuje v řadě zdánlivě nesouvisejících příhod, během nichž se střípky zaprášených vzpomínek skládají do mozaiky idealizované minulosti, která je ale nemilosrdně konfrontována s frustrující realitou.

Užupis – místo za řekou, symbolizuje druhý břeh, místo spočinutí a vysněnou idylu, jejíž hledání je předem odsouzeno k nezdaru. Svět je v pohybu a člověk se nemá kam vrátit, zejména pokud se podvědomě utíká do dob dávno minulých. Bloudění v prostoru i čase, doprovázené záblesky déja vu nakonec dospěje do dramatického finále, v němž se v nepochopitelné časové smyčce naplní budoucnost, která se už vlastně možná dávno stala.

 

Republika Užupis

Autor: Ha Ilči
Přeložil: Tomáš Horák

Počet stran: 196
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-1421-8
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Republika Užupis vydalo nakladatelství Argo.

 


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů, ale i objevovat pozoruhodné autory nové. Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRepublika Užupis

Ilči, Ha

Argo, 2015

Napsat komentář