Dětská fantazie nezná hranic

darth vader
Vymýšlí si své vlastní světy plné neexistujících zvířátek, jejich obrázky občas nemají hlavu a někdy ani patu, povídají si s hračkami… No a co! Autoři dětských knížek už takoví jsou. A co teprve děti! Mezi spisovateli a dětmi vzniká zvláštní symbióza založená na fantazii.

Tatínek malého děvčátka je profesionální kosař. Jinými slovy muž s kosou. V českém překladu pan Smrtka. Přestože to v tomto případě zní poněkud ponuře, děti se mají naučit, co obnáší povolání jejich rodičů. Malé děvčátko má pochopit tajemství života − a umírání. Zkuste to s ním! Otevřete knížku a zahleďte se do půvabných koláží Dorothey Schwabové.

Děvčátko s kosou

„Tati, co je vlastně smrt? Je to tvoje kosa?“devcatko_s_kosou
zeptá se jednoho dne pana Smrtky jeho malá dcerka. A on se rozhodne poslat ji do světa, aby se tam naučila všechno podstatné o životě. Ale jak má jít malé děvčátko ve velkém světě vlastní cestou, aniž by přitom ztratilo samo sebe? A co si má počít s tátovou velikánskou kosou? Naštěstí se brzy ukáže, že stačí mít oči dokořán a pořádně se dívat kolem. A tak černou kutnu nahradí po pádu do kbelíku se žlutou barvou veselé šaty, které jsou den ode dne kratší, jak je děvčátko s kosou den za dnem větší a dospělejší. A z otcovy kosy se může stát třeba i houpačka.

Autor: Michael Stavarič
Přeložila: Michaela Škultéty

Ilustrovala: Dorothea Schwabová
Počet stran: 40
Vazba: vázaná
Formát: 206×285 mm
ISBN: 978-80-262-0805-1
Doporučená cena: 219 Kč

 

Knihu Děvčátko s kosou vydalo nakladatelství Portál.

Život vedle Smrti není tak smutný, jak vypadá. Přesvědčte se v ukázce!

————————————————

Perenda… Kdo to je a co pohledává v lese? Nebojíte se, že tam na něj omylem narazíte? Žádné strachy, jste-li z Prahy, dojde si za vámi sám, klidně až domů. A pravděpodobně se bude vyptávat na sousedy, jestli nejsou nějací bledí… Ale vzhledem k jeho neotesané povaze se vás spíš rovnou otáže, jestli nebydlíte vedle přízraku. Pozvěte ho dál a dozvíte se o něm víc!

Perenda

Perenda je podivný, původně lesní tvor (ani úplně člověk, ani úplně zvíře), daleko nejspíš obr docela určitě mužského pohlaví. Je mírně dospělý, ale nikoli starý, i když už žije několik desítek, možná stovek let. To nikdo neví. Na první pohled je spíše odpudivý, nežli sympatický, jde z něj tak trochu hrůza a pokud se před někým nečekaně objeví v celé své velikosti, s největší pravděpodobností ho vyděsí k smrti. Rozumí si daleko víc s dětmi, než s dospělými. Je to tak trochu jízlivec, velký milovník naschválů, a protože netrpí předsudky, dokáže věci pojmenovat pravými jmény (i když se to vůbec nehodí). Jednoho dne najde v domovském lese zapomenutý ruksak. A v zapomenutém ruksaku knihu o staré Praze plné nevídaných bytostí, přízraků a strašidel (snad ještě děsivějších, než jak se Perenda jeví sám sobě). Což ho nesmírně zaujme. A tak začne neprodleně hledat způsob, jak se do onoho tajemného města podívat.

Autorka: Magdalena Wagnerová

Ilustrace: Jaromír F. Palme
Počet stran: 96
Vazba:
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7428-258-4
Doporučená cena: 199 Kč

 

 

Knihu Perenda vydalo nakladatelství Plot.

Ukázka z knihy

Seděl na třetí větvi statného dubu (počítáno směrem od nebe), žmoulal starý hadr, který překrásně voněl zatuchlinou, a úporně pozoroval jediné místo mezi starým pařezem a mraveništěm, kde seděl ruksak.
Jak se tu vzal?
Kdo ho tu zapomněl?
Proč ho tu zapomněl?
Není to nějaká past?
Perendu napadlo, že by v ruksaku mohl najít poklad, ale taky v něm nemusel najít poklad. Taky to všechno mohla být nějaká habaďůra, a Perenda nebyl žádný blbec, aby rovnýma nohama skočil někomu na lep neboli na vějičku. To tedy ne.
A ruksak seděl, ani nedutal.

————————————————

Je to tak. S největší pravděpodobností našel Perenda v ruksaku Malý přírodopis duchů, přízraků a strašidel, pražské vydání. Není divu, že ho kniha Radovana Krátkého (odborného strašidologa), motivovala k tak dlouhé výpravě! Máte pro strach uděláno? Přečtěte si ji taky. Protože jde o tlustou, velkou encyklopedii, budete zase o něco chytřejší.

Bubáci aneb malý přírodopis duchů, přízraků a strašidel 

Kniha Radovana Krátkého Bubáci s podtitulembubaci Malý přírodopis duchů, přízraků a strašidel vyšla poprvé v roce 1961 a v paměti ji má v této podobě nejedna generace.
V lehce rozpustilém duchu – a s pomocí nepřekonatelných ilustrací Miroslava Váši – nám autor přivádí před oči strašidla, přízraky a další roztodivná stvoření, která se zrodila v lidské fantazii. Kromě těch známějších, jako jsou Bazilišek, Bezhlavý jezdec, Diblík, Hejkal, Ježibaba, Klekánice či Meluzína, tu najdeme i Nemodlenku, Zimnici, Škrabinožku a Rýbrcoula.
Svérázná encyklopedie, přinášející vyčerpávající přehled strašidel na našem území, je určena nejen pro děti a mládež.

Autor: Radovan Krátký

Ilustrace: Miroslav Váša 
Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-7429-468-6
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Bubáci aneb malý přírodopis duchů, přízraků a strašidel vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Přečtěte si naučnou ukázku pro nebojsy.

————————————————

 

Mají se k sobě jako kočka a pes…  Páreček, o který byste na ulici (pro jistotu) ani nezakopli. Ve skutečnosti jsou to však občané velmi majetní, téměř smetánka. To se ví, stejně jako někteří zbohatlíci si zakládají na neupraveném, až otrhaném vzhledu, aby to nebylo hned poznat. Víte, jaké dobrodružství je čeká na cestě za podnikáním?

Samson a Roberto

Roberto je mazaný a podnikavý kocour. Samson tak trochu ustrašený pes. A přesto jsou to ti nejlepší kamarádi. A taky věčně hladoví bezdomovci. Jednoho dne se však blýskne na lepší časy. Samson zdědí po strýčkovi hotel Nad Fjordem! A tak společně balí kufry a vydávají se na cestu za štěstím. Čeká je řada neuvěřitelně legračních dobrodružství, nových přátel a bláznivých hotelových hostů. Jako třeba věčně nespokojená krůta slečna Hudryperková, přecitlivělý básník krtek Gregor nebo ztřeštěně neposedná vydra Oli.

Autor: Ingvar Ambjornsen
Přeložila: Jarka Vrbová

Počet stran: 120
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-3671-9
Doporučená cena: 199 Kč

 

 

Knihu Samson a Roberto vydalo nakladatelství Mladá fronta.

————————————————

Vydejte se na sever! A taky do tak trochu jiného světa v Šeptajícím lese, plného mluvících zvířat, elfů a kdoví jaké havěti. Průvodcem vám bude ten největší sympaťák (je to totiž obr). A děti se s ním rády skamarádí. Tappiho příhody jsou to pravé ořechové čtení na dobrou noc.

Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa

V kouzelném Šeptajícím lese bydlí viking Tappi.Tappi Obr2 Není to ovšem žádný rabiát, jak byste si mohli myslet. To nejhorší, čeho se od něj můžete dočkat, je hrozivé kručení jeho obrovského břicha, když má hlad. Ze všech lidí na světě má nejradši děti. Protože si s ničím nedělají starosti a dokonale se vyznají ve sladkostech. Báječně si s nimi rozumí. S Tappim je snadné se spřátelit. Srdce má totiž stejně tak velké jako panděro. Je v něm místo pro mnoho kamarádů. Třeba sobíka Chichotka, krkavce Kecala, myslivce Hasteho či kováře Sigurda. A vůbec pro celý kouzelný les se všemi skřítky, elfy a dubem Starodějem. Ale pozor, pokud někdo jeho kamarádům ublíží, Tappiho mírumilovnost je rázem ta tam. Jako když zlý jarl Sukorl uvrhne kováře Sigurda do vězení v zámku postaveném na hřbetě velryby u Posledního moře. Vítejte v krásném, zasněženém světě usměvavého Tappiho a rošťáckého Chichotka. Srdce má Tappi stejně tak velké jako panděro.

Autor: Marcin Mortka
Přeložila: Barbora Gregorová

Počet stran: 188
Vazba: vázaná
Formát: 170×222 mm
ISBN: 978-80-7491-418-8
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa vydalo nakladatelství Host.

Nahlédněte do příhod hrdiny Tappiho − tedy alespoň do ukázky, nebo do našeho článku.


Nahlédněte do aukcí, některé knížky z dnešních tipů už tam jsou!


Našli jste si mezi dnešními tipy favorita číslo jedna?
Máte nějakou oblíbenou knížku dočtenou?
Napište nám o ní čtenářskou recenzi!
Své názory a poznatky nám  sdělte v komentářích.
Zapojte se, budeme rádi.
Děkujeme.

(Zdrojem náhledové fotografie je www.flickr.com)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěvčátko s kosou

Stavarič, Michael

Portál, 2015

zobrazit info o knizePerenda

Wagnerová, Magdalena

Plot, 2015

zobrazit info o knizeSamson a Roberto
Dědictví po strýčkovi

Ambjornsen, Ingvar

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeBubáci aneb malý přírodopis duchů, přízraků a strašidel

Krátký, Radovan

Vyšehrad, 2015

zobrazit info o knizePříhody Tappiho ze Šeptajícího lesa

Mortka, Marcin

Host, 2015

Napsat komentář