Kniha, kterou si vytvoříte sami

Tohle_neni_kniha
Děsí vás představa, že byste měli do knihy něco načmárat? A co takhle několik stránek jen tak pro zábavu vytrhnout? Že jdou na vás z tak kacířských slov mrákoty? Pro jednou popusťte uzdu fantazii a nechte se strhnout publikací Keri Smithové Tohle není kniha, jež vaše řádění přímo vyžaduje!

Když v roce 2007 kanadská spisovatelka, ilustrátorka a umělkyně Keri Smithová vydala titul Wreck This Journal (u nás vyšel v roce 2014 pod názvem Destrukční deník), hlavně mezi mladými lidmi spustila kreativní šílenství. Spousta blogerů po celém světě začala na svých stránkách fanouškům ukazovat svá veledíla, ke kterým je pobídla právě kniha Keri Smithové.

Netrvalo dlouho, a po obrovském úspěchu Destrukčního deníku následovala nová publikace, jež přiměla tvořivé povahy popadnout výtvarné potřeby a pustit se do „ničení“ dalšího autorčina počinu Tohle není kniha. Tato kniha/nekniha totiž může být čímkoliv, co si budete přát. Stejně jako Destrukční deník, tak i Tohle není kniha u nás vyšla v nakladatelství CooBoo.

Stačí jediné nahlédnutí do této „neknihy“, a ihned vám bude jasné, že to, co právě držíte, je dílko velmi neobyčejné. Na každé dvojstránce na vás totiž čeká jeden kreativní úkol, jenž veškerou odpovědnost za vypracování nechává na vaší fantazii.

Pokud vás nezaujmou úlohy na začátku knihy, tak se přesuňte k úkolu, na který máte zrovna chuť. Je jen na vás, které stránky vyplníte nejdříve, a které si necháte na později.

Autorka vás hned několikrát pobídne, abyste některou stránku rozstříhali, vytrhli, polepili nebo jakkoliv přetvořili. Doporučuji každou dvojstranu brát jako novou výzvu a snažit se najít co nejoriginálnější řešení. K plnění úkolů vám nemusí pomáhat jen pastelky, fixy nebo barvy, k vyšperkování vašeho výtisku můžete použít i různé drobné předměty, jež lze do knihy nalepit. Velmi zajímavě budou vypadat také stránky, které doplníte fotografiemi nebo výstřižky z novin a časopisů. Nebojte se použít ani lepidlo a třpytky, knížku prošít bavlnkami nebo orazítkovat, či proděravět děrovačkou. Pokud vás nic nenapadne, zkuste se inspirovat na internetu, na různých blozích a sociálních sítích je spousta snímků, jak se s úkoly poprali ostatní „tvořivci“.

Najdete tu i několik „bojových“ úkolů, v nichž po vás Keri Smithová bude chtít, abyste vystoupili na veřejnosti a svou duši umělce ukázali i ostatním lidem, nebo prozkoumali neznámé končiny, či dokonce nechali knihu o samotě přes noc venku.

Na stránkách Tohle není kniha najdete také hned několik „lahůdek“. Zajímavé úkoly na vás čekají např. na dvoustránkách „Tohle je podzemní organizace“, „Tohle je oslava“, „Tohle je krajina“ nebo „Tohle je směrovka“. Velmi oceňuji, že mnohé úlohy je potřeba realizovat nejen v pohodí domova, ale i venku, díky čemuž se s touto „neknihou“ dostanete i na vzduch.

Největší úskalí spatřuji v pokynech, jež počítají s účastí dalších osob. Nemáte-li ve svém okolí stejně ztřeštěné kamarády, kteří jsou schopni se do hry zapojit, budou tyto úkoly pro vás nesplnitelné. Zároveň se nejedná ani o nějak nápadité hry (například v kapitole „Tohle je skupinová hra“ máte soutěžit v tom, kdo nejdéle udrží na těle, s výjimkou hlavy, tuto publikaci nebo kdo dojde nejdál se stisknutou knihou mezi nohama). Nepatříte-li vy a vaši přátele mezi čerstvě „náctileté“, mohou vám takové úkoly připadat trochu hloupé.

Pokud přemýšlíte, jak si zpestřit chvíle volna a zahnat nudu, tato „nekniha“ je pro vás jako ušitá. Přestože je zacílena spíše na mladší publikum, věřím, že kreativního ducha dokáže probudit i v dospělém čtenáři. Kdo by se nechtěl alespoň na chvíli vrátit do bezstarostných dětských let a umělecky si zařádit?

Mě osobně tento zajímavý projekt nadchl a jeho velký potenciál vidím také v tom, že může oslovit i ty, jež běžně po knize nesáhnou. Rovněž si myslím, že trocha tréninku tvůrčích schopností nemůže být na škodu. Na závěr mě napadá jedna otázka, když Tohle není kniha, je tohle vůbec recenze?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTohle není kniha

Smithová, Keri

CooBoo, 2015

Napsat komentář