Pohled pod pokličku případů Sherlocka Holmese

sherlock
Fanoušci nejslavnějšího detektiva Sherlocka Holmese nechť zpozorní, neboť v nakladatelství Slovart právě vyšla publikace umožňující náhled do mysli seriálové verze geniálního kriminalisty.


Kniha Sherlock s podtitulem Archiv případů, kterou vydalo roku 2015 nakladatelství Slovart, je dílem anglického spisovatele, herce a komika Guye Adamse. Publikace je průvodcem seriálem Sherlock, jenž je od roku 2010 vysílán na televizní stanici BBC ONE. Podivínského génia Holmese si zahrál Benedict Cumberbatch (po kliknutí na tento odkaz si na našich stránkách můžete přečíst recenzi na knihu o dosavadním životě tohoto herce) a jeho přítele a kolegu Martin Freeman, známý především z filmu Stopařův průvodce po galaxii a z filmové trilogie Hobit.

Sherlock je televizní seriál založený na příbězích britského spisovatele Arthura Conana Doyla, jenž je duchovním otcem geniálního detektiva Sherlocka Holmese. Doyle o něm napsal celkem čtyři romány a padesát šest povídek. Sherlock Holmes je soukromý detektiv, jehož případy se v původní verzi příběhu odehrávají v období od druhé poloviny 19. století do počátku 20. století. Seriálový Sherlock naproti tomu působí v moderní době a i jeho případy jsou přizpůsobeny 21. století.

Titul Sherlock se zaobírá prvními dvěma řadami seriálu (každá má po třech dílech), které si vzaly za námět Doylovy původní povídky Studie v šarlatové (v seriálu Studie v růžové), Skandál v Čechách (v seriálu Skandál v Belgravii) anebo například Pes baskervilský (v seriálu Psi baskervilští). Čtenář v knize však najde mimo jiné i životopis sira Arthura Conana Doyla, rozhovory s herci, zajímavosti o jednotlivých epizodách a slovo tvůrců seriálu o tom, jak vznikala moderní adaptace kultovního detektiva.

Publikace nakladatelství Slovart je nejen velmi zábavná díky hláškám, jež průběžně vtipně glosující text a které jako by vypadly z úst seriálovým hrdinům, ale obsahuje i množství fotografického materiálu a ilustrací, jež ji činí čtenářsky atraktivní. Každému dílu seriálu je věnována jedna kapitola, dopodrobna rozebírající veškeré detaily případu. Čtenář si tak může projít své oblíbené kauzy krok za krokem a lépe pochopit deduktivní metodu, používanou Sherlockem Holmesem.

Knihu mohu doporučit především fanouškům seriálového Sherlocka, kteří v knize možná naleznou fakta, jež jim během sledování unikla. Potěší však i čtenáře originálních příběhů, jimž umožní náhled na případy slavného detektiva z úplně jiné perspektivy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSherlock: Archiv případů

Adams, Guy

Slovart, 2015

Napsat komentář