Muž, který dal tvář modernímu Sherlockovi

BenObalka
Narodil se zřejmě proto, aby svou tvář propůjčil svérázným hrdinům na prknech divadel a na filmovém plátně. Jeho záhadný úsměv podněcuje fantazie fanynek.

Co skrývá a co tají, nám odhalí kniha Benedict Cumberbatch vydaná nakladatelstvím XYZ na sklonku loňského roku. Seznamuje čtenáře s dosavadním životem jednoho aktuálně z nejpopulárnějších herců – Benedicta Timothyho Carltona Cumberbatche. Bohužel v knize (i anotacích) chybí informace, zda jde o autorizovaný životopis. Jeho autor Nigel Goodall je ve Velké Británii velmi známým a oblíbeným tvůrcem beletrizovaných životopisů známých osobností, jež on osobně obdivuje. Podle množství předkládaných informací a hlavně podle detailního záběru na život i kořeny Benedicta Cuberbatche bych však řekla, že jde o oficiální biografii.

Mark Gatiss, Benedict a Martin Freeman při přebírání ceny BAFTA za seriál Sherlock Holmes (2011)

Mark Gatiss, Benedict a Martin Freeman při přebírání ceny BAFTA za seriál Sherlock Holmes (2011)

Nigel Goodall ale své vyprávění o Benedictu Curberbatcheovi nezačíná od začátku, jak bychom čekali. Nejprve popisuje snad nejděsivější zážitek, který Benedicta kdy potkal. Stalo se to při natáčení seriálu „Až na konec světa“ v Africe. Jej a jeho přátele přepadl gang a nechybělo mnoho a mohli přijít o život. Nebylo to ovšem poprvé, co Benedict utekl hrobníkovi z lopaty. Přežil podchlazení, výbuch bomby, dehydrataci a hrozící smrt hladem. Na rozdíl od skoku ze střechy bartolomějské nemocnice (scény ze seriálu Sherlock Holmes) však nešlo o filmařské triky, ale o děsivou skutečnost.

Autor dále pokračuje návratem ke kořenům. Představuje Benedictovy rodiče, také úspěšné herce, T. C. Cumberbatche a Wandu Venthamovou, popisuje Benovo narození, dětství, dospívání, studia, úspěchy i neúspěchy.

Text je doplněn dvěma včleněnými přílohami tvořenými několika fotografiemi, což je dle mého málo. Asi bych více uvítala v každé kapitole alespoň jednu fotografii, která by doprovodila právě líčené události.

Docela nudné mi po chvíli přišly informace o Benedictových předcích a příbuzných, které na můj vkus zabíraly až příliš mnoho místa. Jinak jsem ale s touto biografií velice spokojená. Je psána poutavě a čtivě. Nejzajímavější se mně osobně zdály kapitoly o jeho nejznámějších rolích, jakými jsou seriálový Sherlock Holmes a divadelní Frankenstein.

Stvořitel i stvůra ve Frankensteinovi (2011)

Stvořitel i stvůra ve Frankensteinovi (2011)

Také mne zaujala autorova zmínka o tom, že Benedict v době, kdy dokončoval divadelní studia, dokonce odmítl hlavní roli ve filmu „Betonová zahrada“, která by mu již tehdy zaručila popularitu, protože se necítil být na tak velkou roli ještě dostatečně připraveným.

Myslím, že kniha zcela splnila svůj účel. Ozřejmila čtenářům, odkud se zjevil charismatický představitel Sherlocka Holmese, který uchvátil celý svět, a také ukázala, kam směřuje. Odhaluje příznivcům a možná i odpůrcům, má-li jaké, tajemství úspěšnosti Benedicta Cumberbatche, které tkví v jeho dokonalé přípravě na roli.

Jednou z prvních věcí, které Benedict udělal, když se připravoval na roli Hawkinga, bylo, že se se Stephenem opravdu setkal, četl knihy o jeho práci a spolupracoval s pohybovým poradcem na LAMDA. „Setkání s Hawkingem bylo děsivé,“ přiznává Benedict. „Je to taková autorita a vy musíte vědět, co mu vlastně chcete říct a na co se ho zeptat. Tím spíš, že na komunikaci s vámi musí vynaložit nesmírné úsilí. Říkáte si: ‚Opravdu ho nechci připravovat o čas‘.“ (str. 49)

Řady Benedictových fanoušků se rozrůstají po celém světě. Já sama k nim patřím, a proto jsem české vydání hercovy biografie uvítala. Patříte-li také k příznivcům muže, kterého si ztotožňujeme s nejbystřejším mozkem světa, pak si knihu nazvanou prostě Benedict Cumberbatch nemůžete nechat ujít!

Fotografie: Albatros Media

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBenedict Cumberbatch

Goodall, Nigel

XYZ, 2014

Napsat komentář