Čtení v Rolničce aneb proč mají policisté plácačku a jak se dá vypálit rybník

Policejní pohádky
Klub knihomolů uspořádal již druhé čtení pro děti, tentokrát z knihy Policejní pohádky. Na děti čekala kromě pohádek i hravá dopravní výchova a nemohlo chybět ani velké pátrání po vypalovači rybníku!

Našim pravidelným čtenářům nemusíme knihu Policejní pohádky od Zuzany Pospíšilové jistě připomínat. Nahlédnout můžete například do ukázky, kterou jsme vám přinesli. Tři z policejních pohádek se staly podkladem pro zážitkové čtení, které se uskutečnilo 19. května v Rodinném centru Rolnička v Brně.

Po přivítání si organizátorka čtení Markéta chvíli povídala s dětmi o policistech a jejich práci a padla i otázka, kdo nebo co se stará o to, aby se auta na silnicích nesrazila. Děti správně odpověděly, že semafory, případně policisté. Ale další otázka – proč policisté používají právě plácačku a ne třeba vařečku – děti zaskočila. Naštěstí tu byla pohádka Protivná moucha, která na tuto záludnou otázku přinesla odpověď. Děti si během čtení rozdělily role (policista x auta) a vyzkoušely si řízení dopravy společně s pohádkovým hrdinou, policistou Ferdinandem.

Jako druhá v pořadí následovala pohádka nazvaná prostě Klavír. Než se děti zaposlouchaly do příběhu víly Dobroslavy a čaroděje Morouse, popovídaly si s organizátorkou o pianech v ulicích mnoha českých měst. Dospělí by vám možná řekli, že piana jsou v ulicích díky několika nadšencům. Ovšem děti, které pohádku Klavír znají, ví, že za vším stojí hádka protivného čaroděje s milou vílou.

Policejní pohádky – Vypálený rybník

Zelený svědek je na větvi, pardon, sedí na větvi u vypáleného rybníka.

Do třetice na děti čekalo akční čtení spojené s policejním pátráním. Nově jmenovaní malí policisté se ponořili do pohádky Vypálený rybník, vtipného textu plného slovních hříček, které ocení zejména starší čtenáři a rodiče předčítající pohádku svým dětem. Na policejní stanici totiž v noci zavolá neznámý člověk, aby oznámil, že někdo vypálil rybník. No řekněte sami, copak to jde – vypálit rybník? Copak voda může hořet? Této záhadě musely děti přijít na kloub, a tak se vydaly na místo činu, kde našly podivného svědka, celého zeleného (že by z úleku?). Ten dětem ukázal směr, kterým pachatel utekl. Policisté si museli přizvat na pomoc psovoda se psem Oskarem, který pod vysokým stromem vyčmuchal… Ale to už prozrazovat nebudeme, začtěte se do pohádky a zkuste vypalovače rybníku vypátrat sami.

Policejní pohádky – pes Oskar

Co asi Oskar pod stromem vyčmuchal?

Po dočtení pohádek a úspěšném policejním pátrání zbývala ještě trocha času, a tak se děti pustily do výroby policejních plácaček. Stačí jen vzít bílý, červený a zelený papír, špejli, nůžky a lepidlo a během chvíle je plácačka hotová. Rozjívené a snad i spokojené děti pak cestou domů zkoušely s pomocí plácačky řídit… ne, dopravu ne, ale chůzi svých rodičů. :)

Děti vyrábí policejní plácačky.

Děti vyrábí policejní plácačky.

Další čtení bude tentokrát až čtvrté úterý v měsíci, tedy 23. června 2015. Rádi se s vámi uvidíme.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePolicejní pohádky

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2015

Napsat komentář