Pravěká encyklopedie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Knižní novinka nabízí 555 odpovědí na otázky o naší Zemi. Je v ní skryta celá studnice informací o dávné minulosti naší planety a o jejím vzniku.

Přehledně seřadit nepřeberné množství informací týkající se minulosti naší Země a vzniku života se podařilo autorovi knihy Záhady pravěku v otázkách a odpovědích. Bořivoj Záruba vystudoval přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. V Národním muzeu se zabývá paleontologií druhohor a třetihor. Je tedy skutečným odborníkem na danou problematiku Společně s ním můžete objevit svět, který dávno zavál čas.

V knize se dá velmi dobře orientovat. Je rozčleněna na čtyři velké oddíly. První z nich nese název Známá – neznámá Země. Dozvíte se v ní, jak je naše Země stará, jak hluboko se zemské jádro ukrývá, z čeho se skládá zemská kůra, jak vznikly hory a spoustu zajímavých údajů o sopečné činnosti. Ve druhé části Tajemství šifry autor objasňuje cesty vzniku zkamenělin a indicie zanechané po vymřelých tvorech. Dočtete se, kde bylo pohřebiště dinosaurů, jak vypadá past na mamuta, kteří dravci měli místo zubů „šavle“ i odkdy jsou žraloci postrachem moří. Třetí část Cesty života se zabývá životem na samém začátku, prvními formami života, těmi nejstaršími obyvateli Země. Zajímavé je, kdy se objevili první obratlovci, která doba patřila rybám a kam až sahají kořeny savců. Vzkříšená minulost je poslední částí knihy a seznamuje nás s lidmi, kteří se tohoto nelehkého úkolu, totiž vzkřísit minulost, ujali. Autor je přirovnává k indiánským stopařům, protože jedině ti dokáží vystopovat událost, kterou nikdy neviděli. A tak se dočtete o mistru Zdeňku Burianovi, geniálním malíři pravěkého světa.

V závěru každého oddílu je strana s otázkami. Ty se vztahují k nejdůležitějším informacím, které byly v předchozím textu napsány. Zároveň jsou u každé otázky v závorce číslice, kde se odpověď nachází. Můžete si tak vyzkoušet, zda jste text pozorně četli a jestli na ně dokážete bez nápovědy sami odpovědět či nikoli.

Složité procesy, kterými naše planeta procházela během svého vývoje, jsou velmi srozumitelně popisovány. Do knihy jsem se začetla nejen kvůli skvěle napsanému textu, ale upoutaly mě obrázky a fotografie, kterými kniha rozhodně „nešetří“. Unikátní záběry z pravěku, názorné mapky i zajímavosti ze života pravěkých lovců činí knihu velmi přitažlivou.

Na konci knihy najdete seznam knih o pravěku chronologicky seřazený podle data vydání a slovníček málo známých výrazů a termínů. Nechybí ani kalendář Země podrobně popisující jednotlivé etapy vývoje.

Knihu bych určitě doporučila studentům se zájmem o přírodní vědy a všem, kteří mají zájem dozvědět se informace o minulosti naší planety. Je to jedna z nejkrásnějších knih, kterou nakladatelství Albatros vydalo.

Ukázka z knihy

Pastva v korunách stromů:

Urostlí dinosauři s dlouhým krkem (Barosaurus) spásali listí a mladé výhonky větví vysoko v korunách stromů podobně jako dnešní žirafy. Mnozí měli zuby uzpůsobené ke shrnování listí z větví. Schopnost dosáhnout do korun stromů byla výhodná zejména v suchých obdobích, kdy přežívaly jenom hluboko kořenící stromy. Ty se v takové době stávaly jediným zdrojem potravy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZáhady pravěku v otázkách a odpovědích

Záruba, Bořivoj

Albatros, 2012

Napsat komentář