Nechte se zlákat na výlety či dovolenou

8.5.
Už druhý pátek v tomto měsíci je ve znamení svátku, tedy volného dne, jež si můžete vychutnat dle svého gusta. Dnešní knižní nabídka vám nabízí tipy na výlety či nápady na zábavné trávení času v přírodě.

První z dnešních knih přenese své čtenáře do nejrůznější destinací po celém světě a přináší o nich netradiční informace.

Turistický průvodce? Sociologická studie? Geografická příručka? Historická esej? Filozofické zamyšlení? Výrazů, jimiž se dá charakterizovat nejnovější kniha Alastaira Bonetta, je celá řada. Autor čtenáře zavede na 47 neobvyklých míst po celém světě – od Leningradu na chladném severu po Mekku v rozpálené poušti, od vod Bengálského zálivu po hory střední Ameriky, od míst obecně známých až po taková, jež zná jen pár místních domorodců.

Ukázka z knihy

ztrac mistaJako by se tu zhmotnil dávný sen a obrátil se proti nám. V roce 1890 napsal William Morris román Zprávy odnikud (News from Nowhere). Se zjevným  potěšením nabízí vizi města, do něhož se vrátila příroda a vzala si ho zpět. Předpovídal, že Londýňané se konečně zhrozí svých ohavných ulic a pustí se do úpravy města, „které promění v úhledné místo k životu, když už jim stromy, jež měly od velkého strhávání stromů v roce 1955 dost místa k životu, tolik pomohly“. Šlo o mimořádně silné poselství a není divu, že v době, pro niž byla typická rychle rostoucí nespokojenost se stavem moderních měst, tak silně rezonovalo. Rychle přibývalo velkých aglomerací a čím dál víc lidí se zaobíralo představami o konečné pomstě ze strany přírody. Byla to zvláštní, značně děsivá, ale pro někoho přesto přitažlivá představa.

Pokud vás výňatek výše zaujal, určitě si nenechte ujít ukázku z knihy.

Ztracená místa, tajná města a jiné záhady na mapě světa

Autor: Alastair Bonnett
Přeložil: Jan Sládek

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7462-747-7
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Ztracená místa, tajná města a jiné záhady na mapě světa vydalo nakladatelství Jota.

 ———————————

Další kniha přímo vybízí k realizování výletů do lokalit v ní zmíněných. Dokonce by takový výlet nestál ani moc námahy – na všechna popsaná místa totiž vede lanovka!

Soubor 40 pečlivě naplánovaných výletů je určen i pro méně zdatné turisty, neboť nejstrmější partie hor v nich překonáme za pomoci lanové dráhy. Dnes je lanovek s celoročním provozem v České republice docela solidní síť, ostatně i dříve výhradně zimní areály přišly také s letní nabídkou. A tak zajímavý zážitek ze samotné jízdy můžeme kombinovat s dalším putováním. Na 40 trasách se seznámíme s parametry a historií vybrané lanové dráhy, nabídkou služeb a zajímavostmi, následuje popis výletů. Mezi lanovkami nechybí ani městské dráhy (Praha), případně ty, jejichž dolní stanice jsou na odlehlé straně hor v blízkém přeshraničí.

Ukázka z knihy

petrinPetřínské sady – nejhezčí komplex pražské zeleně vznikl spojením  historických zahrad s nově zakládanými parkovými plochami – táhne se od malostranských paláců  až k okraji Smíchova a vzhůru na Petřín. Park u rozhledny na Petříně má rozlohu 2,5 ha, plocha mezi bludištěm a rozhlednou je pravidelně členěna na prinvipu čeké vlajky. Zdmi barokního opevnění je ohraničen Růžový sad. Jinak do Petřínských sadů patří Lobkovická zahrada (nejstarší z doby před r. 1700, nepřítupná), Seminářská zahrada, samostatné Kinského sady, zahrada Nebozízek a další zahrady navazující na malostranské paláce. Nejvíce si užijeme zahradu Nebozízek – již v r. 1433 byla lokalita nazvána Nebozez podle serpentinové cesty, připomínající závity nebozezu. Nebozízek je mezistanicí lanovky – je zde luxusní hotel s restaurací a galerií.

K dispozici je vám také ukázka.

Rodinné toulky: Nejkrásnější výlety lanovkou

Autor: Petr David

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 130 × 220 mm
ISBN: 978-80-242-4853-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Rodinné toulky: Nejkrásnější výlety lanovkou vydalo nakladatelství Universum.

———————————

Dáváte v horkých dnech přednost stínu a tichu? Vyrazte do podzemí! Kromě neobyčejných krás skrývá také mnoho tajemství a záhad!

Snad žádná jiná země nemá tak bohatý podzemní svět jako Česko. Bezedné propasti, hluboké jeskyně, opuštěné a zavalené doly, ale i někdejší nacistické podzemní továrny a tajemné katakomby jsou jako stvořené pro vznik legend, mýtů, záhadných domněnek nebo hrají roli v děsivých skutečných příbězích.

Ukázka z knihy

Mohlo by se zdát, že v malé zemi uprostřed hustě obydlené Evropy už dávno není co objevovat. Ale pravý opak je pravdou: tajemné neznámo může být jenom pár metrů od místa, kde se právě nacházíte. Přesněji řečeno pod ním. Ano, je to podzemí. Právě u nás je podzemní svět neobyčejně bohatý, protože naše země má mimořádně pestrou geologickou i historickou minulost. V podzemí planuly vulkanické ohně, prodíraly se jím proudy žhavého magmatu a dodnes z něj leckde tryskají horké prameny nebo jedovaté plyny. Hlubinami skal tečou ponorné řeky a některé z takto vzniklých dutin představují unikáty světového významu. V jeskyních nacházeli útočiště bizarní dávno vyhynulí tvorové a své démony i bohy tu uctívali pravěcí lidé, aby po sobě zanechali artefakty, nad nimiž se rodí ty nejfantastičtější hypotézy. Ostatně právě s podzemím se dodnes pojí nejvíc příběhů o setkání se strašidly, duchy a jinými nadpřirozenými úkazy.
V ukázce se také můžete dočíst třeba o lidožroutech a pračlověku.

Tajemné podzemí na našem území

Autor: Jan Novák

Počet stran: 304
Vazba:
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7466-682-7
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Tajemné podzemí na našem území vydalo nakladatelství Alpress.

 ———————————

Poslední knihu jistě ocení především rodiny s dětmi. Obsahuje nápady pro aktivity v přírodě na každý den v roce.

Kniha je plná fantastických aktivit, které tě zabaví po celý rok a hlavně ti ukážou úžasný svět přírody, jenž máš na dosah ruky. Díky srozumitelným návodům a fotografiím budeš vždy vědět, co potřebuješ a co máš dělat na zahradě, na výletě, na výpravách s kamarády či prázdninových cestách – třeba jak si vybudovat nouzový přístřešek, jak lisovat rostliny nebo chytat hmyz. Ber si knihu vždy s sebou, určitě v ní pokaždé objevíš návod, který se bude právě hodit pro zkoumání okolní přírody. Nevadí, když se při tom trochu ušpiní – je to rozhodně lepší, než kdyby na ni doma na polici sedal prach. Tak co, postavíš hotel pro žížaly nebo si uděláš měsíční krajinu? Lákají tě obří bubliny? Zvládneš připravit sopečnou erupci? Bavilo by tě předpovídat počasí podle šišek? A to je jen několik příkladů z nepřeberného množství nápadů. Objevuj, pozoruj, poznávej a vyráběj…

365 nápadů, jak se bavit v přírodě

Autorka: Jamie Ambroseová
Přeložil: Tomáš Kapic

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 125×217 mm
ISBN: 978-80-7391-931-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu 365 nápadů, jak se bavit v přírodě vydalo nakladatelství Slovart.

 


Nechte se zlákat nejen na výlet, ale také k účasti v našich aukcích!

Rozhodli jste se někdy navštívit nějaké místo na základě četby knihy? Napište nám o tom v komentářích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRodinné toulky: Nejkrásnější výlety lanovkou
40 výletů s lanovkou, pohodlné pěší trasy, mapy oblastí, popisy zajímavých míst

David, Petr – Ludvík, Petr – Soukup, Vladimír

Universum, 2015

zobrazit info o knizeZtracená místa, tajná města a jiné záhady na mapě světa

Bonnett, Alastair

Jota, 2015

zobrazit info o knizeTajemné podzemí na našem území
Jeskyně, propasti i místa, kam nevkročila lidská noha

Novák, Jan A.

Alpress, 2015

zobrazit info o knize365 nápadů, jak se bavit v přírodě

Ambroseová, Jamie

Slovart, 2015

Napsat komentář