Nenechte si ujít v týdnu od 27. dubna do 3. května 2015

Nenechte si ujít
Čeká nás přelom dubna a května. Kromě dílen pro děti, vztahujících se k pálení čarodějnic, se budou konat i autogramiády, křty knih a autorská čtení. Setkat se můžete například s Vlado Štancelem či Danou Šimkovou.

V pondělí 27. dubna proběhne v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově křest knihy Dany Šimkové. Začne v 16:30 a křtít se bude román Uvězněni. Kniha vypráví o skupině českých novinářů, která se rozhodne oslavit Silvestra na chatě ve Švýcarských Alpách. Oslavu však znemožní lavina a skupina se vydává na nebezpečnou cestu do jeskyně Naděje. Příběh plný zbabělého i hrdinného chování se dočká i druhého dílu, na kterém momentálně autorka pracuje.

Úterý 28. dubna nabízí dvě pozvánky. První z nich je do Prahy. V Paláci knih Luxor se budete moci od 17 hodin zúčastnit autogramiády známé švédské spisovatelky Catharine Ingelman-Sundbergové. Autogramiáda proběhne u příležitosti vydání autorčiny knihy Půjčiti stříbro, loupiti zlato. Hlavní hrdinka je známá již z knihy Brambory na loupačku. Tentokrát v duchu akcí Robina Hooda přepadne s přáteli casino, aby obstarala peníze pro chudé.

S druhou pozvánkou zamíříme do České Lípy. V 17 hodin se v čítárně městské knihovny uskuteční přednáška nazvaná Bohumil Hrabal – příběh Středoevropana. Na Bohumila Hrabala vzpomene u příležitosti 101 let od jeho narození jeho dlouholetý přítel Tomáš Mazal. Za cíl si klade představit Hrabalův život a dílo a výklad doplní ukázkami z filmových archivů.

I středa 29. dubna bude nabitá. V Ostravě se od 17 hodin bude konat diskuse s Ilonou Švihlíkovou v Literární kavárně Academia. Hovořit se bude o aktuálních tématech, jako jsou radikální transformace světové ekonomiky a řecká dluhová krize. Ilona Švihlíková je autorkou knihy Přelom – od Velké recese k Velké transformaci, v níž se zamýšlí nad podstatou a fungováním neoliberálního kapitalismu a jeho globálními rozpory.

Ve stejný den, ale o hodinu později, tedy v 18 hodin, proběhne v Jičíně autorské čtení Vlado Štancela. Poslechnout si ho můžete přijít do Knihovny Václava Čtvrtka. Moderátor, redaktor a scénárista Vlado Štancel bude číst ze své knihy Milka. Román je volným pokračováním knihy Ze života občanské společnosti.

Máte-li děti, které rády vyrábějí, nezapomeňte se s nimi zúčastnit tvoření souvisejícího s přípravou na pálení čarodějnic. Taková tvoření nabízí svým návštěvníkům mnoho knihoven. Namátkou lze zmínit například Městskou knihovnu Česká Lípa, v níž dílna proběhne v pondělí 27. dubna od 16 hodin, nebo Knihovnu města Hradce Králové, v níž si můžete vyrobit speciální čarodějnické lucerny. Rádi vás přivítají ve středu 29. dubna od 15 hodin.

Další zajímavé akce naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář