Nový román od autora Pilířů země

kavky
Den D je za dveřmi a jeho úspěch závisí na zničení telefonní ústředny, spojující německá vojska s Berlínem. Dokáže skupinka žen, operující pod krycím jménem Kavky, zlikvidovat centrálu přímo před zraky Němců?


Autorem knihy Kavky, kterou vydalo na počátku roku 2015 nakladatelství Knižní klub, je britský spisovatel Ken Follett. Psaní románů je pro tohoto autora taková z nouze ctnost. Když se v sedmdesátých letech dvacátého století dostal do velmi tíživé finanční situace, pokusil se po vzoru svého přítele přivydělat si peníze sepsáním knihy. Tehdy mladý reportér listu London Evening News se svou prvotinou vcelku uspěl, opravdová sláva jej však čekala až roku 1978, kdy mu byl vydán román Oko jehly. Ten se setkal s výborným ohlasem a vznikl podle něj i film. Ken Follett je autorem, jenž se nedrží striktně jednoho tématu, jeho literární díla se týkají například stavby středověké katedrály (Pilíře země), studené války (Smrtící kód) nebo dánského odboje za druhé světové války (Sršeň létá v noci).

Děj románu Kavky začíná v době, kdy se spojenci chystají otevřít druhou frontu vyloděním v Normandii. Agentka britské tajné služby Felicity Clairetová je jedním z nejúspěšnějších agentů, nasazených v severní Francii. Její nebezpečnou prací je provádět sabotážní akce v týlu nepřítele, takže dobře ví, že šance Němců na odražení spojenecké invaze závisí především na komunikaci německého vojska s nejvyšším velením v Berlíně. Ještě před dnem D dostane rozkaz zlikvidovat telefonní ústřednu, která právě tuto komunikace zprostředkovává. Jenže akce skončí katastrofálním nezdarem a skupina Felicity Clairetové je rozprášena. Pro Felicity to znamená jediné. Musí se pokusit o nemožné a vycvičit speciální tým žen s krycím jménem Kavky, jenž má proniknout do telefonní centrály přímo před očima Němců. To vše musí zvládnout za několik málo dní, jinak bude vítězství Spojenců ve válce ohroženo.

Ken Follett ve svém románu Kavky dokazuje, že je úplně jedno, zdali píše o stavbě středověké katedrály nebo o sabotážních akcích Spojenců, jelikož jeho dílo je v každém případě díky výbornému vyprávěcímu stylu čtivé a napínavé. Autor dokáže vtáhnout čtenáře do děje tím, že mu nedá šanci se nudit. Příběh se odvíjí rychlým tempem a je plný zvratů, vyprávění není plné zbytečně dlouhých a nudných popisů míst. Věrohodnosti příběhu pomáhá i to, že postavy mají své kladné i záporné stránky, což je obzvláště v případě odbojářů, u nichž v literatuře často převládá nekritické vyzdvihování těch dobrých vlastností, neobvyklé. Je tedy jen na čtenáři, komu svěří své sympatie.

Román Kavky doporučuji především těm čtenářům, které zajímá vojenská historie, ale jistě zaujme i ty, mající v oblibě prostě jen napínavé a kvalitně napsané příběhy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKavky

Follett, Ken

Euromedia Group, 2015

Napsat komentář