Nenechte si ujít v týdnu od 13. do 19. dubna 2015

Nenechte si ujít
Tento týden bude literáních akcí opravdu mnoho. Můžete si přijít popovídat s Daliborem Váchou, podívat se na vyhodnocení soutěže Magnesia litera, zúčastnit se křtu knihy Fitjazz nebo si poslechnout přednášku o Janu Zahradníčkovi.

William_ShakespearePo dlouhá léta bylo vyznání lásky psáno ve verších, v sonetech. I v dnešní době se stále najdou lidé, kteří tento způsob praktikují, i ty, které by jím byly rády obdarovány. Psát sonety patřilo především k náplni básníků. Z historie k nám stále proniká mnoho jmen, které se svým vyznáním lásky proslavily. Jedním z nich je i William Shakespeare.
Hana Maciuchová vám představí výběr ze sonetů tohoto nejznámějšího britského básníka. Večer, nazvaný Sváteční Shakespearova pošta, se bude konat celkem třikrát. V pondělí 13. dubna bude veřejná generální zkouška. Uskuteční se v Praze, v Divadle Viola od 11 hodin. Premiéru budete moci zhlédnout v úterý 14. dubna od 20 hodin a reprízu o dva dny později, tedy ve středu 16. dubna, opět od 20 hodin. Překladatelem Sonetů je Martin Hilský, se kterým po představení proběhne i autogramiáda a beseda. Večerem pak bude provázet Miloš Horanský.

V úterý 14. dubna se v Českých Budějovicích uskuteční setkání se spisovatelem Daliborem Váchou. Připravila ho Jihočeská věděcká knihovna v Českých Budějovicích a začátek je naplánován na 16 hodin. Představena bude kniha Červenobílá, která minulý rok získala Literární cenu Knižního klubu. Autor v ní popisuje příběhy českých legionářů v Rusku.

V úterý také proběhne vyhlášení cen Magnesia Litera. Začátek je naplánován na 20 hodin. Předání se uskuteční na Nové scéně Národního divadla v Praze. Přímý přenos zároveň budete moci sledovat na ČT Art. Společnost udělující ceny Magnesia litera si klade za cíl pomoci čtenářům zorientovat se v knižní produkci. Vyhlašuje devět kategorií, letos je zavedena i jedna nová – Blog roku. Hlasování veřejnosti v této kategorii skončí již dnes, máte tak poslední možnost podpořit své oblíbené autory.

Ve středu 15. dubna se v Praze uskuteční křest knihy Fitjazz – Tančit může každý, jejíž autorkou je Helena Peerová. Přijít podívat se můžete do Paláce knih Luxor od 17 hodin. Knihu pokřtí Felix Antonín Slováček a Felix Slováček jr. Vše proběhne pod záštitou Dády Patrasové. Moderovat bude Sabina Laurinová a uvidíte i taneční ukázku. Po křtu následuje autogramiáda. Fitjazz je taneční směr, kterým můžete odbourat stres; hodí se pro všechny generace, především pak pro ženy. Naučíte se díky němu chodit zpříma, budete mít pěknou postavu a sršet energií.

Čtvrtek 16. dubna bude již v trochu umírněnějším duchu. V Brně se uskuteční přednáška Básnické dílo Jana Zahradníčka v proměnách času. Poslechnout si ji můžete v Moravské zemské knihovně od 17 hodin. Akce se bude konat v rámci cyklu Oči Brna, který si klade za cíl ukázat návštěvníkům svět očima některé z výrazných osobností spjaté s Brnem. Jan Zahradníček byl představitel české katolické prózy, novinář a překladatel. Letos si připomeneme 110 let od jeho narození.

Ani děti tento týden nepřijdou zkrátka. Po celý duben se v Krajské knihovně Vysočina koná soutěž Slet čarodějnic. V dětském oddělení si můžete vyzvednout kartičky s 5 otázkami. Pokud odpovíte správně, dostanete se do slosování a pět výherců získá odměnu. Soutěž je připravena pro děti od 6 do 15 let.

Nenašli jste nic, co by vás zaujalo, nebo hledáte další akce ve svém okolí? Podívejte se do našeho Kalendáře akcí!

Doporučení:
Share

Napsat komentář