Knižní vzpomínky na katastrofu Titanicu…

300px-RMS_Titanic_3
Právě dnes je tomu přesně sto let, co se zaoceánský parník Titanic srazil s ledovcem a potopil při své panenské plavbě. I ve světě literatury se na tuto tragédii vzpomíná…

Ve své době byl Titanic největším osobním parníkem světa. Zkáza Titanicu se připomíná dodnes jako jedna z největších. V noci ze 14. dubna na 15. dubna zde zemřelo kolem tisíc pěti set lidí.

U příležitosti stého výročí je pořádána vzpomínková plavba výletní lodi doplněná přednáškami historiků apod.

Nakladatelé připravili k vydání několik knih, týkajících se této lodi. Podívejte se, které můžete najít na pultech knihkupectví…

 

Knižní svět připomíná tragédii Titanicu

 

Titanic – nikdo nechtěl uvěřit

Autor: Václav Králíček
Vydalo: nakladatelství Epocha

Kniha se zabývá nejen samotnou tragédií, ale podrobně i příčinami, které ji s největší pravděpodobností způsobily. Zároveň se daří ve světle nově objevených faktů vyvrátit některé hluboce zakořeněné mýty, neustále se opakující v souvislosti s potopením Titaniku.

Ať už jde o osud konstruktéra Andrewse, chování následně glorifikovaného kapitána Smithe v průběhu celé noci, ale i o nešťastné povely prvního palubního důstojníka Murdocha. Stejně tak se pokouší zmapovat a vysvětlit to co následovalo po kolizi. Velmi podrobně se také zabývá možnostmi záchrany cestujících a posádky. Překvapivě se tak při detailnějším rozboru faktů jeví i slavný pokyn „ženy a děti první“.

1. vyd., váz. s přeb., formát 145×205, 400 stran včetně ilustrací, fotografií a map

 

Titanic: 1909–1912 (třída Olympic) – Technický průvodce

Autoři: de Kerbrech Richard, Hutchings David
Vydalo: nakladatelství Grada

Na rozdíl od většiny knih o Titaniku, které pojednávají o jeho plavbě a ztroskotání, a technické detaily zmiňují jen okrajově, se tato publikace zabývá naopak hlavně technickou stránkou a nabízí tak ojedinělý a fascinující pohled na konstrukci, stavbu a provoz jedné z nejznámějších pasažérských lodí 20. století.

V knize, kde fundovaný text doprovází téměř 200 ilustrací, se čtenář dozví, jak byla tato obrovská loď postavena, spuštěna na vodu a vystrojena k plavbě; porozumí komplikované obří strojovně a pozná okázalé ubytovací prostory pro cestující, o kterých si vyprávěla celá edvardovská Británie. Čtenář se také dozví o mnoha povinnostech a odpovědnosti kapitána lodi a také o tom, jak hlavní strojník udržoval tuto ohromnou loď a její systémy v chodu. Českému čtenáři se vůbec poprvé dostává do rukou kniha s podrobným technickým popisem jedné z nejznámějších lodí v dějinách.

Formát 21×29 cm, 160 stran, vyšlo 27.2.2012

 

Titanic – Příběh legendární lodi

Překlad:  Jana Hejná
Vydalo nakladatelství Slovart

Publikace vydaná ke 100. výročí první a současně poslední plavby kdysi největšího a nejluxusnějšího zaoceánského parníku Titanic seznamuje čtenáře se zrozením, krátkým životem a potopením této chlouby společnosti White Star Line.

Po krátkém úvodu, v němž se dozví o stavbě tohoto giganta a jeho sesterské lodi Olympic, se čtenář octne na palubě Titaniku, aby s ním podnikl jeho první, panenskou plavbu. Projde se lodí, seznámí se s životem v 1., 2. i 3. třídě, aby se nakonec stal svědkem jeho tragického konce. V závěru se pak dozví o těch, kdo ztroskotání přežili, i o tom, jak byl vrak lodi nalezen v ledových hlubinách Atlantiku.

Formát 25,4 x 29,6, vazba tvrdá, počet stran 64, vyšlo v lednu 1012

 

Titanic – Poslední tajemství lodi snů

Autor: Brad Matsen
Vydalo nakladatelstvíJota

John Chatterton a Richie Kohler jsou dva výjimeční výzkumníci, kteří se v malých ponorkách potápějí k vrakům lodí a přinášejí nová fakta o příčinách námořních katastrof. Poté, co změnili pohled na historii svým objevem nacistické ponorky u pobřeží New Jersey (Stíny hlubin, Jota 2007), zaměřili svou pozornost na Titanik.

Jeho ztroskotání a velmi rychlé potopení, jež zbytečně stálo životy mnoha set lidí, nebylo dosud spolehlivě objasněno. Studovali historii události i jeho sesterské lodi Brittanic, potopili se k vraku Titaniku, spolupracovali se skvělými námořními specialisty, dostali se do dosud nepřístupných archivů. Výsledkem je kniha, kterou budete číst jako napínavý detektivní příběh a která přináší naprosto šokující odhalení.

Formát 145 × 210 mm, počet stran 244, vazba pevná s přebalem, vyšlo 19.8.2009

 

Futurista: Život a filmy Jamese Camerona

Překlad: Milan Lžička
Vydalo nakladatelství Mladá fronta

James Cameron, jenž má na kontě snímky jako Terminátor, Vetřelci, Titanic a Avatar, odjakživa dokázal diváky uchvátit poutavým příběhem, a zároveň posouvat hranice filmové techniky.

Tato kniha vůbec poprvé podrobně zkoumá veškeré stránky tohoto režiséra. Vyvrcholením knihy je pak exkluzivní pohled za kulisy natáčení Avataru. Díky spolupráci se samotným režisérem a okruhem jeho kolegů z řad filmařů a oblíbených herců vypráví Futurista fascinující příběh života a díla muže, který vytyčil cestu do budoucnosti filmu jakožto fenoménu masové zábavy, působícího na všechny lidské smysly.

Formát 155 x 235, vazba vázaná bez přebalu, 232 stran, vyšlo 2012
Úvodní foto: Wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTitanic
Příběh legendární lodi

Slovart, 2012

zobrazit info o knizeTitanic
Nikdo nechtěl uvěřit

Králíček, Václav

Epocha, 2012

zobrazit info o knizeTitanic
1909–1912 (třída Olympic) – Technický průvodce

Hutchings David - Kerbrech, Richard de

Grada, 2012

zobrazit info o knizeFuturista: Život a filmy Jamese Camerona

Keeganová, Rebecca

Mladá fronta, 2012

zobrazit info o knizeTitanic
Poslední tajemství lodi snů

Brad Matsen

Jota

Napsat komentář