Zdraví prospěšné koukání do výstřihu

koukejte-do-vystrihu
Kniha fejetonů a aforismů Zdeňky Ortové s originálním názvem Koukejte do výstřihů vás rozesměje vtipnými příhodami všedních dnů a komičností lidských  vztahů. Humor celé sbírky dotváří ironie a sarkasmus, kterým autorka rozhodně nešetří.

Knihu fejetonů a aforismů sestavila Zdeňka Ortová z drobných příhod, rozmanitých zkušeností a kuriozit. Nahlížením do absurdit současnosti vtiskla knize humorné ladění a ironický vtip. Hrdinové jejího pestrého světa jsou muži i ženy, lékaři, pedagogové, pacienti, rodiče, děti, zvířata, zvěrolékaři, milenci, chytráci i hlupáci, mladí i staří a tak dále. Dělá si z nich legraci, ale má pochopení pro jejich svízele a starosti, protože sama jich má taky dost.

Koukejte do výstřihů je kronika všedních dnů, které přinášejí nejrůznější události, příhody, objevy, zkušenosti a životní vztahy. Týkají se nějakým způsobem každého a Zdeňka Ortová je kronikářka chytrá a vtipná, neodpustí si ironické poznámky a umí si dělat legraci stejně z mužů jako z žen.

Proč knihu humorných fejetonů a ironických aforismů autorka nazvala Koukejte do výstřihů?

„Bylo vědecky doloženo, že pokukování do dámských výstřihů může pánům prodloužit život až o pět let. Nejapné šmírování ženských hrudníků přestává být harašením, nejedná se ani o absenci slušného vychování. Je to léčebný výkon. Třeba se dočkáme doby, kdy loudivé civění na ženská ňadra nahradí polykání pilulek a časté návštěvy u kardiologů.“

Doktorka Karen Weatherbyová tvrdí, že dle jejího výzkumu desetiminutové obdivování vyvinuté ženy spálí pozorovateli stejné množství energie jako půlhodinový aerobik. Výsledky bádání mi připadají ohromující. Muži, kterým bylo dopřáváno potěšení pravidelného pohledu na ženské přednosti, mají nižší krevní tlak, pomalejší pulz a menší výskyt ischemické choroby srdeční. Za tyto kladné reakce organismu prý může především zvýšená sexuální touha, která vede k lepšímu prokrvení těla. Budete-li, pánové, pilní a důslední, můžete snížit riziko infarktu a mozkové mrtvice až na polovinu. Hodláte-li však mlsné pohledy do výstřihů flinkat, kupte si rovnou rotoped. Jinak se fakt neprokrvíte. Připadá mi to ovšem nespravedlivé. Kam mají ze stejného důvodu hledět ženy, výzkum neříká. I kdyby šéf chodil v kanceláři svlečený do půli těla, EKG své sekretářce nevylepší.

 

Koukejte do výstřihů

Autor: Zdeňka Ortová

Vydalo: nakladatelství Šulc-Švarc
Počet stran: 108
Vazba: brožovaná
Formát: 146 × 148 mm
ISBN: 978-80-7244-377-2

 

Knihu Koukejte do výstřihu vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

 

O autorce

zdenka-ortovaZdeňka Ortová (*1961, Slaný) patří mezi nejznámější české aforisty a zároveň je naší jedinou, v současnosti publikující ženou, která má svoji samostatnou kapitolu v reprezentativní Antologii českých aforistů. Ve své tvorbě dává před ustaranou vráskou přednost laskavému úsměvu. Publikovat své aforismy, fejetony a epigramy začala v r. 1990 v humoristickém časopisu Nový Dikobraz a po několik let byla jeho kmenovou autorkou. V současnosti její každotýdenní fejetony baví již několik let čtenáře Kladenského deníku i dalších regionálních deníků. Na svém autorském kontě má zatím 9 vydaných knižních titulů a na mnoha dalších (např. Jaroslav Seifert v mozaice postřehů z pera jeho přátel, Milovníci knížek, atd.) se autorsky podílela.

Také své povolání zasvětila knihám. Pracuje jako vedoucí Městské knihovny ve Velvarech a knihovnickou profesi charakterizuje jako službu, ochotu, radost a otvírání jiných světů lidem, kteří po nich touží. Ona sama je nejšťastnější za výpůjčním pultem dětského oddělení, protože může malým čtenářům nabízet jiné alternativy trávení volného času, zprostředkovat možnost úniku do příběhů plných krásných slov, dobrodružství, humoru, úsměvů a citu.
(Zdroj informací o autorce a fotky: nakladatelství Šulc-Švarc)

 


logo Šulc-ŠvarcNakladatelství Šulc-Švarc působí nepřetržitě na knižním trhu od roku 1991. V 90. letech vydalo více než dvě desítky překladů, ale od začátku se soustředilo na spolupráci s českými spisovateli. Do konce roku 2013 vydalo nakladatelství přes 250 původních děl českých autorů. Celkový počet vydaných publikací se blíží číslu 500. To celkově představuje přibližně 3,5 milionů výtisků.
Vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a nezanedbatelném poštu také věcnou literaturu. . Vydání Saturnina Zdeňka Jirotky s ilustracemi Michala Hrdého v nakladatelství Šulc-Švarc vyhrálo v roce 2009 anketu Kniha mého srdce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKoukejte do výstřihů

Ortová, Zdeňka

Šulc-Švarc, 2015

Napsat komentář