Nenechte si ujít v týdnu od 16. do 22. března 2015

Nenechte si ujít
Konečně přichází první jarní týden a s ním mnoho akcí. Ať již máte náladu na autorské čtení, besedu nebo křest knihy, určitě si vyberete. A děti budou mít možnost stát se opravdovými spisovateli.

Zdeňka Ortová je v současnosti jedinou českou publikující ženou, jež má vlastní kapitolu v Antologii českých aforismů a zaslouženě patří mezi naše nejlepší aforisty. Na svém kontě má devět knih a na mnoha dalších spolupracovala. V úterý 17. března od 17 hodin můžete přijít na křest její nové knihy Koukejte do výstřihůKmotry se stanou Ivo Šmoldas a Karel Voříšek.
Ač se titul knihy může na první pohled zdát poněkud mnohoznačným, představuje dobře myšlenou radu, která může mužům prodloužit život. Tato kniha plná fejetonů a aforismů byla sestavena z drobných příhod, zkušeností i kuriozit. Autorka si sice dělá ze svých hrdinů všedního světa legraci, ale zároveň pro ně má pochopení. Vždyť problémů a svízelů má každý dost. Přijďte se podívat do Paláce knih Luxor v Praze a získejte i podpis do zbrusu nové knihy.

Ve stejný dena a ve stejném čase (tedy v 17 hodin) se v Brně koná autorské čtení Jiřího Kratochvila a Markéty Hejkalové. Odpoledne, pořádané v rámci Března – měsíce čtenářů, je hostí Knihovna Jiřího Mahena.
Jiří Kratochvil je velmi výrazný vypravěč, kterého ovlivnily nejen literární experimenty, ale i postmoderna a magický realismus. Napsal například Femme fataleDobrou noc, sladké sny či Kruhovou leč. Jeho příběhy jsou inspirovány Brnem a dějinami 20. století. Číst ale bude ze své poslední knihy Bleší trh, která je souborem esejů, fejetonů, recenzí i sloupků. Jsou životními vyznáními autora, u něhož brněnská architektura umožňuje nahlédnout hluboko do jeho duše.
Markéta Hejkalová překládá díla finského spisovatele Miky Waltariho a také každoročně pořádá Podzimní knižní trh v Havlíčkově Brodě. Mimo to sama píše. Mezi její knihy patří Důkazy jejího života nebo Andělé dne a noci. Její poslední dílo Rudé paprsky severního slunce, s nímž také návštěvníky seznámí, se odehrává v Jižní Koreji a popisuje osudy několika žen. Ani jedna z nich ale neví, že jejich štěstí i milostné pletky ovlivňují i tajemné nitky ze Severní Koreje.

Ve středu 18. března se v 17 hodin koná další autorské čtení. Tentokrát však v Jihlavě, kam si můžete přijít poslechnout Markétu Harasimovou. Spisovatelka představí svou devátou knihu Sametová kůže. Tento detektivní román s milostně-erotickou tématikou pojednává o vraždě manžela hlavní hrdinky, se kterým se právě rozváděla. Kvůli neprokazatelnému alibi se okamžitě stane hlavní podezřelou. Vše ale komplikuje narůstající náklonnost mezi ní a hlavním vyšetřovatelem. Jak se bude příběh odvíjet dál a co plánuje autorka do budoucna? Takové i další informace se dozvíte v Městské knihovně Jihlava.

Ani touto pozvánkou jsme však zásobu autorských čtení nevyčerpali. Ochuzeni o ně nebudete ani v západních Čechách. Městskou knihovnu Sokolov navštíví Ludmila Křivancová. Číst bude ze své prvotiny, která nese jméno Papiňák. Jak i samotný název naznačuje, kniha je určena převážně ženám, přesto nemá s kuchyní nic společného. Jedná se o eseje a fejetony o životě, o lásce i o radosti, které jsou popsány s nevšedním přístupem. Seznámit se s nimi můžete ve středu 18. března od 18 hodin.

Film Tři bratři vzbudil velký zájem a získal i tři České lvy v kategoriích masky, kostýmy a scénografie. Hudbu pro film složili Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř. A jak již u této slavné dvojice bývá zvykem, nenechal na sebe dlouho čekat ani Zpěvník ke knize Tři bratří, v němž všechny filmové písně najdete. Pokud se vám pohádka nebo písničky líbily, neměli byste chybět na autogramiádě, která se uskuteční v pátek 20. března v Praze v Knihy Dobrovský. Začátek je v 17 hodin a o průběhu vás potom budeme informovat v reportáži.

V pohádkové náladě se nese i naše poslední pozvánka. Míří do Městské knihovny Prachatice. Mladí literáti zde mají možnost zdokonalovat se ve svých schopnostech pod vedením spisovatele Hynka Klimka, autora edice Strašidlář. Knihovna po domluvě nabízí bezplatné lekce tvůrčího psaní, a to dvakrát do měsíce. Pokud se ve vašem okolí vyskytuje šikovné dítě ve věku 7–15 let, které by si chtělo zkusit povolání spisovatele, má šanci své schopnosti dále rozvinout a souačsně i uplatnit. Jedná se totiž o jedinečnou možnost spolupodílet se na druhém díle knihy O víle Majolence a profesorovi z Prachatic. Dotyčný (nebo dotyčná) pak bude samozřejmě uveden/a jako spoluautor/ka. A stejně jako první díl bude i druhý doplněn ilustracemi Zdeňky Študlarové.

Další pozvánky naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář