Kdyby mohli mrtví svědčit z hrobu…

ozivovatel
Mezi lidmi se objevila nová prazvláštní schopnost. Někteří jsou schopni dotykem a silou vůle přimět mrtvé, aby promlouvali z hrobů. Je to jen skvělá příležitost pro pozůstalé a policii, nebo se za tímto fenoménem skrývá cosi hrůzného?


Autorem knihy Oživovatel, v anglickém originále Reviver, kterou vydalo koncem roku 2014 nakladatelství Knižní klub, je rodák ze Severního Irska Seth Patrick. Seth Patrick vystudoval matematiku na Oxfordu. Třináct let pracoval jako programátor her patřících do  světoznámé série Total War, poté se začal naplno věnovat psaní. V současné době žije s manželkou a dvěma dětmi v Anglii. Oživovatel je jeho první román.

Když se ve světě, jemuž přísně vládne logika, objeví první reviveři neboli oživovatelé, lidé jsou velmi nedůvěřiví a pochybovační. Časem však musí uznat, že mezi obyčejnými lidmi existují tací, kteří dokážou svým dotykem a silou vůle oživit mrtvé, aby jim dali poslední příležitost promluvit. Zprvu této šance využívají jen pozůstalí, kteří chtějí dát poslední sbohem svému milovanému zemřelému, nevyhnutelně se však objeví otázka, zdali by nebylo možné používat výpovědi mrtvých při soudních líčeních.

Jakmile je tento druh výpovědi povolen, stanou se oživovatelé nevyhnutelnou součástí policejního vyšetřování. Jedním z nejlepších oživovatelů je Jonah Miller, jehož schopnosti oživit i ty nejbeznadějnější případy jsou úchvatné. Při jednom oživení však dostane záchvat paniky. Cosi ho pozoruje, cosi, co není z tohoto světa. Jeho nadřízení přisuzují tuto událost přepracovanosti a nařídí Jonahovi dovolenou na zotavenou. Pak je ale zabit Daniel Harker, novinář, který byl jako první nezasvěcený svědkem oživení a jenž na oživovatele upozornil veřejnost. Společně s Danielovou dcerou Annabel se Jonah pokouší nalézt odpovědi na své otázky, nečekaně však odhalí hrozbu, která by mohla dopadnout na celé lidstvo…

Kniha Oživovatel je zajímavá již na první pohled svou obálkou evokující představu čehosi tajemného a děsivého. Interesantní je i autorova představa oživovatelů a jejich využití při policejním vyšetřování. Sice by se dalo diskutovat o tom, nakolik proveditelná by taková integrace oživovatelů do společnosti byla, ale jelikož autor pracuje s žánrem fantasy, má výhodu možnosti plného zapojení své fantazie.

Již od počátku příběhu mi vadil styl vyprávění – místy je až příliš rozvláčné a román se proto hůře čte. Chování hlavních postav je navíc příliš předvídatelné a idealistické. Dalším momentem, který mne při čtení rušil, bylo časté opakování slov, jež však mohlo být způsobeno i překladem. I přes uvedené nedokonalosti u mě nakonec zvítězila originalita příběhu a jeho schopnost navnadit čtenáře na závěrečné rozuzlení. Knihu bych doporučila především méně náročným milovníkům tajemných a strašidelných příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOživovatel

Patrick, Seth

Euromedia Group, 2014

Napsat komentář