Nenechte si ujít v týdnu od 9. do 15. března 2015

192_big
Za každou knihou je skryt její autor. Toužíte-li setkat se tváří v tvář s autory svých oblíbených knih, jsou právě vám určeny některé z chystaných literárních akcí. V nadcházejícím týdnu se můžete setkat například s Michalem Vieweghem, Vlastou Duškovou nebo Vlastimilem Vondruškou.

Druhý březnový týden má opravdu co nabídnout. Začneme od pondělí 9. února. Konkrétně pak Olomoucí, kde se od 16 hodin můžete zúčastnit autogramiády známého spisovatele Michala Viewegha. Stačí přijít do Olomouc City a podpis tohoto člena PEN Klubu může být váš. Vieweghovy knihy vyšly v nákladu, který v úhrnu dosahuje téměř dvou milionů výtisků. Přeloženy byly do více než dvaceti jazyků a vzniklo podle nich mnoho filmů a divadelních představení.

Ani ve středu 11. února se nebudete nudit. Pozvánky pro vás máme hned dvě. První je do Brna. Od 17 hodin se v Knihy Dobrovský můžete setkat s Bárou Seidlovou na besedě, jejíž součástí je i autogramiáda. Akce se zúčastní i Daniela a Nikola Zbytovské. Moderovat toto setkání bude Nikola Šindelářová.
Bára Seidlová, filmová a divadelní herečka, si zahrála nejen ve známé pohádce Lotrando a Zubejda, ale například také ve Snowborďácích. Momentálně se věnuje i vlastnímu projektu nazvanému Divadlo MALÉhRY, v jehož rámci se také spolupodílela na knize Jak na čerty Daniely Zbytovské.
V Brně vám představí svou knihu pro děti Jak na příšery, která byla nominována v kategorii Nejlepší česká kniha v rámci Art Books Wanted International Award 2014, a to jako vůbec první česká kniha v historii. Dalším nepřehlédnutelným úspěchem je i její postup do druhého kola mezinárodní soutěže Fedrigoni Top Award 2015.

Naše druhá pozvánka na středu je do Českého Krumlova. V oddělení pro dospělé v městské knihovně od 18 hodin proběhne beseda s Vlastou Duškovou. Rodačka z Českého Krumlova bude mluvit o své poezii i o prozaické tvorbě. Na svém kontě má například knihy Kavky nad městem, Staré stromy a kameny či Marseilleský tarot. Setkání hudebně doprovodí Lukáš Holec, známá osobnost stojící mimo jiné za pěveckým sborem Medvíďata.

Ve čtvrtek 12. února v Praze v 16 hodin začíná křest knihy Oldřicha Dudka. Na novou publikaci tohoto spisovatele, scénáristy a kreslíře vtipů se můžete přijít podívat do Paláce knih Luxor. Kniha nese název Záletný ďábel a jiné radosti a najdete v ní humorné povídky, jejichž tématem je láska, manželské i mimomaželské vztahy a život celkově. Oldřich Dudek knihu i sám ilustroval. Po křtu se koná autogramiáda, na níž si budete moci nechat novou knihu podepsat.

Ve čtvrtek v Praze můžete přijít i na autogramiádu spisovatele Vlastimila Vondrušky. Oblibu čtenářů si autor získal především díky svým historickým detektivkám. V Knihy Dobrovský OC Letňany od 17 hodin představí svou novou knihu Husitská epopej II., druhý díl budoucí sedmidílné ságy, která vypráví o kontroverzní epoše našich dějin. Jedná se snad o první dílo, které  nestraní ani jednomu ze dvou znepřátelených táborů.

Naše poslední pozvánka se týká nejen dětí, ale především jejich otců. Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky (SKIP) a Liga otevřených mužů (LOM) totiž od ledna zahájily kampaň na podporu čtení, která nese název Tátové čtou dětem. Vše vyvrcholí právě v březnu, kdy se v rámci Března – měsíce čtenářů budou oceňovat i tátové čtenáři. Do této soutěže se přihlásila řada knihoven. Namátkou můžeme zmínit Krajskou knihovnu Františka Bartoše ve Zlíně, knihovnu v Černilově, Městskou knihovnu Valašské Meziříčí, Městskou knihovnu Antonína Marka Turnov, Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci či Městskou knihovnu Prostějov. Někde ale soutěž končí již v první polovině března, proto by se tatínkové neměli bát a brzy se přihlásit. Nejlepší táta-čtenář bude vyhlášen v průběhu slavnostního včera při udílení cen Magnesia Litera.

A pokud dětem rádi čtete, ale nechcete se přihlašovat do žádné soutěže, pak se můžete zúčastnit i různých odpoledních setkání, během nichž můžete svým dítkům předčítat. Například v sobotu 14. března v Krajské knihovně Karlovy Vary od 10 hodin.

Mnoho dalších pozvánek najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář