Jak si uchovat duševní pohodu

buddha-1384453-m
Už jste měli příležitost objevit kouzlo meditace, relaxace a jiných duševních technik? Nechte se inspirovat dnešními knižními tipy a najděte spolu s námi trochu klidu, harmonie a rovnováhy.

Duševní pružnost – co to přesně je, komu může pomoci a dá se jí naučit? Odpovědi na tyto otázky nabízí kniha Duševní pružnost v každodenním životě. Napsal ji psychiatr MUDr. Karel Nešpor, Csc. a je vhodná pro všechny věkové kategorie. Vydalo ji nakladatelství Portál. Nahlédněte do ukázky!

Duševní pružnost v každodenním životě

Autor: Karel Nešpor

Nakladatelství: Portál
Vazba: brožovaná
Počet stran: 144
Přečtěte si více o knize Duševní pružnost v každodenním životě.

Tato kniha je čtivá a praktická. Její četba nevyžaduje zvláštní vzdělání. Lze ji číst hezky od začátku do konce nebo si podle potřeby a nálady vybírat, co se vám právě hodí. Najdete zde rady, jak rozvíjet duševní pružnost a čemu se raději vyhnout. V poslední části budeme uvažovat o tom, jak uplatnit duševní pružnost v běžném životě. Kdo potřebuje duševní pružnost? My všichni, ale zvláště ti: kdo něco tvoří, ať se jedná o přípravu svátečního jídla, nebo skládání hudby; kdo v životě zabloudili – možná se dopouštějí stejných nebo podobných omylů a hledají lepší cestu; kdo jsou vcelku spokojení, jen by si přáli mít život zajímavější. A pro koho se tato kniha nehodí? Pro naprosto dokonalého člověka. Jestli někoho takového znáte, můžete ho před ní varovat. Možná by si totiž po jejím přečtení uvědomil, že úplně dokonalý vlastně není.

K přirozeným potřebám patří dostatek vody, pravidelné a pestré jídlo včetně důkladné snídaně, spánek, přiměřená fyzická aktivita, teplo, oblékání přiměřené počasí, vhodná, což není nutně módní, obuv, volné, hlubší a klidné dýchání, péče o zdraví a pocit bezpečí. Oznámkujte se od jedničky do pětky, jak tyto základní potřeby uspokojujete. Co by se mělo zlepšit a jak?

——————————————

Pokud často přemýšlíte o sobě samých, o svém nitru a svých potřebách, zkuste otevřít knihu Meditace s podtitulem Dosažení vnitřního míru, lásky a radosti. Dozvíte se, co meditace vlastně, její průběh a samozřejmě i tipy na její provádění. Knihu napsal Brian Weiss a vydalo ji nakladatelství Metafora.

Meditace

Autor: Brian Weiss

Nakladatelství: Metafora
Formát: 148×170
Počet stran: 80
Přečtěte si více o knize Meditace.

Pokud jste se až dosud domnívali, že meditace je něco těžkého, vhodného leda tak pro mnichy, rychle to zase pusťte z hlavy. Je to naopak snadné, povznášející a příjemné. A protože pouhým čtením se toho člověk moc nenaučí, můžete se pohodlně uložit a nechat se vést podmanivým hlasem. Jak říká autor téhle knihy: „Všechno začíná tím, že zavřete oči, uvolníte svaly a zpomalíte dech…“ Meditace je cestou, která nás vede do vlastního nitra, k našemu vyššímu já a k vesmírné moudrosti. A to nejsou jen nějaké vzletné řeči. Praktické účinky jsou jasně patrné a prokázaly je i studie předních univerzit. Meditací lze například snížit krevní tlak, posílit imunitní systém, podpořit hojení a zmírnit stres. Mnozí klienti dr. Weisse také zvítězili nad nespavostí, úzkostnými stavy, fobiemi a různými chorobami nebo dokázali vyřešit problémy s nadváhou. A všichni se začali cítit lépe a optimističtěji.

———————————————-

Díky knize Pozitivní psychologií proti depresi, která může sloužit jako prevence proti depresivním pocitům, se můžete propracovat ke kladným stránkám vašeho života a celkově zlepšit jeho kvalitu. Kniha pochází z pera Miriam Akthar a vydalo ji nakladatelství Grada. Prohlédněte si ukázku!

Pozitivní psychologií proti depresi

Autorka: Miriam Akthar

Nakladatelství: Grada
Vazba: brožovaná
Počet stran: 184
Přečtěte si více o knize Pozitivní psychologií proti depresi.

Pozitivní psychologie se zabývá vědeckým poznáním toho, co nás udržuje duševně zdravými a šťastnými. Krása tohoto přístupu, ať už ve smyslu léčení, nebo prevence deprese, spočívá v jeho srozumitelnosti a přístupnosti. Navíc, což je snad nejdůležitější, existují vědecké důkazy o tom, že tato metoda opravdu funguje. Výzkumy ukazují, že soustředěním se na pozitivní stránky života můžete omezit výskyt negativních pocitů a emocí. Autorka absolvovala výcvik v pozitivní psychologii, umí psát přístupnou formou a zaujmout přitom čtenáře, a především rozumí všem složitým stránkám deprese – mimo jiné i díky vlastní zkušenosti.

Pozitivní psychologie se od většiny ostatních psychologických odvětví liší tím, že se zabývá především modelem zdraví, tedy operuje v plusové části osy duševního zdraví – na rozdíl od lékařů, klinických psychologů a jiných duševních odborníků, kteří řeší problémy zobrazené v minusové části osy (léčbu tedy provádějí v rámci modelu nemoci).

Ukázku z knihy najdete i na našich stránkách.


Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Podělte se s námi o názor v diskuzi!

Některé z dnešních knih a mnohé další můžete vydražit
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMeditace
Dosažení vnitřního míru, lásky a radosti

Weiss, Brian

Metafora, 2014

zobrazit info o knizeDuševní pružnost v každodenním životě

Nešpor, Karel

Portál, 2015

zobrazit info o knizePozitivní psychologií proti depresi
Jak svépomocí dosáhnout štěstí, pohody a vnitřní síly

Akhtar, Miriam

Grada, 2015

Napsat komentář