Portrét krále Ludvíka Svatého

život_svatého_ludvíka
Dílo známé jako Kniha posvátných slov a dobrých skutků našeho krále Ludvíka Svatého, či jednodušeji Život Ludvíka Svatého, je pozoruhodným dílem, jež se vymyká všem podobným textům stejného žánru.


Autorem biografie francouzského panovníka Ludvíka Svatého, kterou vydalo nakladatelství Argo koncem roku 2014 pod názvem Život Ludvíka Svatého, krále francouzského, je francouzský aristokrat a blízký přítel Ludvíka IX. Svatého Jan ze Joinvillu (žil v letech 1225 až 1317). Své vzpomínkové dílo sepsal na žádost francouzské královny Jany I. Navarrské, jež byla manželkou proslulého Filipa IV. Sličného, vnuka Ludvíka IX. K českému překladu Danuše Navrátilové je navíc připojeno první české vydání Vyznání víry, sepsané Joinvillem během pobytu v Levantě, a krátký dopis Ludvíkovi X. Svárlivému.

Ačkoli Jan ze Joinvillu rozhodně nebyl jediným životopiscem Ludvíka Svatého, jeho biografie je hned v několika aspektech jedinečná. Především to byl blízký přítel již několikrát zmíněného panovníka, čímž jeho dílo získalo značně subjektivní ráz. Jan líčí Ludvíka IX. Svatého jako velmi zbožného, štědrého a spravedlivého panovníka, ideálního válečníka, jednoduše vykresluje jej z přátelské úcty k němu v těch nejzářivějších barvách. Jelikož se Jan osobně účastnil i neúspěšné křížové výpravy Ludvíka Svatého do Egypta a Svaté země, stalo se základním kamenem jeho vyprávění právě toto tažení.

Na rozdíl od hagiografických textů, zobrazujících Ludvíka Svatého především jako světce, jehož ostatky byly původcem mnoha zázraků, Jan ze Joinvillu se věnuje svatému Ludvíku jako člověku a vladaři. Dokumentuje jeho vladařské i vojevůdcovské činy, jeho běžný život, jeho povahu a vlastnosti. Na druhou stranu je nutno dodat, že všechny tyto popisy jsou stylizované tak, aby podpořily představu ideálního panovníka. Další odlišností je fakt, že autor sám neustále připomíná svou roli v příběhu, tedy vystupuje po boku svatého Ludvíka jako jakási druhá hlavní postava.

Nakladatelství Argo vydalo titul Život Ludvíka Svatého, krále francouzského v edici Memoria medii aevi, zaměřující se na vydávání překladů významných děl evropské literatury, jež česky buď nikdy nevyšla, nebo jsou tato jejich vydání nedostupná či zastaralá. Biografie svatého Ludvíka je uvozena odbornou předmluvou Jaroslava Svátka a Václava Žůrka, jež se zabývá osobami hlavních aktérů díla, tedy Ludvíkem IX. a samotným autorem Janem ze Joinvillu. Část knihy, Vyznání víry Jana ze Joinvillu, je pak doprovázena četnými kresbami s náboženskou tématikou. Nechybí samozřejmě poznámkový aparát, vysvětlující mnohé historické souvislosti nebo dobové zvláštnosti, které by moderní čtenář nemusel pochopit. Za poznámkami následuje soupis bibliografie, obsahující použité edice a prameny, výběr z nejdůležitějších životopisů Ludvíka Svatého a další práce citované v textu. Pro čtenářovu lepší orientaci kniha obsahuje rodokmen Ludvíka IX., mapy Francie, Středozemního moře a zámoří z doby Ludvíka IX. a jmenný a místní rejstřík.

Publikace Život Ludvíka Svatého, krále francouzského je skvělým svědkem své doby nejen pro odborné čtenáře, ale díky poutavému slohu Jana ze Joinvillu zaujme i laiky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot Ludvíka svatého, krále francouzského

Joinvillu, Jan ze

Argo, 2014

Napsat komentář