Světlo naděje přemáhá temnotu

Démanty noci
Také vám vrtá hlavou, co pomáhalo přežít lidem za druhé světové války? A jak vlastně žila v té době dospívající mládež? Měla také své sny, ideály, touhy a lásky? Nebo jen přežívali s myšlenkou na odplatu?

Pojďte si odpovědět na tyto otázky se mnou prostřednictvím knihy povídek Démanty noci světově uznávaného autora Arnošta Lustiga, jehož první výročí úmrtí jsme si připomínali 26. února letošního roku.

Narodil se 21. prosince 1926 v Praze a ve svých patnácti letech prožil odsun do terezínského gheta. Prošel si koncentrační tábory Osvětim a Buchenwald. V dubnu 1945 uprchnul z transportu smrti a skrýval se v Praze, kde se zapojil do květnového povstání. Podle jeho scénářů byly natočeny filmy Modlitba za Kateřinu Horovitzovou, Transport z ráje, Dita Saxová a zmíněné Démanty noci. Po roce 1968 emigroval a zakotvil v USA, kde přednášel na univerzitách. Jeho dílo nyní uceleně znovu vychází v nakladatelství Mladá fronta.

Jako démant v noci září v Lustigových povídkách čistá srdce jeho mladých hrdinů, které zachycuje, jakoby šli v jeho stopách – Sousto je příběh o hladovění v ghetu, Druhé kolo o krádeži chleba při transportu, Bílý vypráví o bílém králíčkovi a lásce přes okno v ghetu, Starci a smrt je o naději pro staré Židy, která ale přichází pozdě, v Začátku a konci pád zbloudilé bomby v blízkosti lágru kupodivu nezabije nikoho z vězňů, Michael a ten druhý s dýkou – sám na prahu smrti v pracovním táboře druhého od ní zachrání, Tma nemá stín popisuje Dannyho a Mannyho útěk z transportu, Chlapec u okna představí Prahu v květnu plnou ostřelovačů a barikád, v Černém lvu se dozvíme, kdo více touží po pomstě: navrátilci z koncentráku či kluk, který válku prožil relativně v klidu? Devět povídek, devět příběhů dokumentujících skutečný život i v těch nejtěžších podmínkách, lásku, nenávist, naději i smrt. Ale hlavně mladá srdce, která doufají, že tohle není ani nemůže být konec. Jejich blízcí se možná již změnili v dým, ale oni hledí do budoucna a vyhlíží nové lásky.

Lustig i v těchto kratších útvarech dokazuje, že je opravdu mistrem pera. Do děje vchází jako nezaujatý pozorovatel, který často s básnickou nadsázkou komentuje nejsyrovější podobu života. Mnohdy jsem se ztrácela, nechápala, oč vlastně běží, teprve až z pointy příběhu vyplynul i význam předešlého. I proto, že tuto dobu a tato místa sám autor zažil ve svém dospívání, má jeho výpověď o mladých lidech v těžkých časech i dokumentární význam. Ano, takto se tehdy mnozí chovali, toto museli snášet a trpět. Přesto neprahli na prvním místě po pomstě, ale po novém svobodném životě.

Podtitul knihy Uchvacující hrdinství mladých lidí tváří v tvář kruté realitě nelže, začtěte se a uvidíte.

Ukázka – prolog :

V bludičkách noci, kterou je válka, jsou děti démantem světla a smutným květem naděje. PRAVDA

Je-li v člověku něco bezelstného a čistého i v dospělosti a stáří, jsou to někdy jen nejlepší pozůstatky z jeho dětství. ZKUŠENOST

To dobré v člověku se projevuje činem. VÍRA

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDémanty noci

Lustig, Arnošt

Mladá fronta, 2011

Napsat komentář