Nenechte si ujít v týdnu od 26. ledna do 1. února 2015

192_big
Přelomový týden ledna a února přímo překypuje literárními akcemi. Pojďte se podívat na křest knihy o první televizní hlasatelce Jarmile Šustrové, zasoutěžit si na výročí Magdaleny Dobromily Rettigové či zavzpomínat na bitvu u Slavkova.

V pondělí 26. ledna se v Praze od 19:30 uskuteční odložená akce nakladatelství Host. Jedná se o křest antalogie Nejlepší české básně 2014. V Kavárně Liberál přednese vybrané básně herečka Petra Lustigová. Pokud máte rádi poezii, pak na této akci rozhodně nesmíte chybět!

V úterý 27. ledna můžete v Brně zavzpomínat na bitvu u Slavkova. Tato bitva, též známá jako bitva tří císařů, se uskutečnila v roce 1805. Zúčastnil se jí i ruský důstojník Alexej Petrovič Jermolov a o O svém zážitku následně napsal knihu U Slavkova. Z ní se bude v rámci Brunensia sub tegulis aneb Čtení na půdě předčítat v Mahenově pomníku od 17 hodin.

Hned o hodinu později se v Plzni koná akce nazvaná Díky, pane Werichu. Zúčastnit se jí můžete v M klubu v Městské knihovně v Plzni od 18 hodin. Chybět nebudou ani literární ukázky či hudební nahrávky Osvobozeného divadla. Probírat se budou i méně známé události a během vyprávění budou vyvráceny mýty, které o Janu Werichovi panují.

I na čtvrtek 29. ledna máme přichystány dvě pozvánky. První je do Prahy. V 17 hodin proběhne křest knihy Každý den jsem měla premiéru, kterou vydalo nakladatelství JaS. Jejími autory jsou Jarmila Šusterová-Horčičková a Daniel Růžička. Oba autoři se křtu také osobně zúčastní. Kmotrou se stane herečka Aťka Janoušková.
Jarmila Šusterová-Horčičková je narodila roku 1932 a stala se první televizní programovou hlasatelkou u nás. Setkat se s ní i ostatními můžete v Paláci knih Luxor.

Druhá pozvánka míří do Hradce Králové. Ve víceúčelovém sále CCV se od 17 hodin koná představení dlouho očekávané knihy Architektura Hradce Králové na fotografiích Josefa Sudka. Jedná se o jedinečný soubor fotografií, které na přelomu 20. a 30. let pořídil proslulý fotograf Josef Sudek. Zaměřoval se především na architekturu od Josefa Gočára, ale i Oldřicha Lisky či Bohumila Slámy. Autory knihy jsou Ladislav Zikmund-LenderJiří Zikmund, kteří vám knihu také přiblíží.

V pátek 30. ledna se v rámci projektu Páteční hrátky v Krajské knihovně Karlovy Vary uskuteční hry pro děti. Tentokrát se bude odpoledne jmenovat Vraž tam kopu vajec. Slavit se bude 230. výročí narození Magdaleny Dobromily Rettigové, známé české kuchařky a autorky knihy Domácí kuchařka. A pozor! Každou celou hodinu začne jedna soutěž! Akce trvá od 15 do 18 hodin.

 

Pokud vás zajímají další literární akce, nahlédněte do našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář