Do knih za skutečnou historií

ruine-1442096-7-m
Pojďte se dnes s námi toulat českými dějinami! Dostanete příležitost dozvědět se více o historii církve, československých legiích i legendárních hodinkách Prim.

Zajímáte se o válečnou historii? V takovém případě byste si jistě neměli nechat ujít knihu Českoslovenští legionáři za první světové války. Výpravná publikace vás provede historií legionářství od prvních pokusů nesourodých skupinek dobrovolníků až po vznik statisícového celistvého vojska. Knihu napsal František Emmert a vydalo ji nakladatelství Mladá fronta. Nahlédněte do ukázky!

Českoslovenští legionáři za první světové války

Autor: František Emmert

Nakladatelství: Mladá fronta
Vazba: pevná s přebalem
Počet stran: 224
Přečtěte si více o knize Českoslovenští legionáři za první světové války.

Výpravná publikace Českoslovenští legionáři za první světové války čtenáře provází pohnutou historií československých legií. Jako důležitý aktér zasáhlo mj. do politických a vojenských událostí na území Ruska po tamní bolševické revoluci a jeho sibiřská anabáze se později stala téměř legendou. Kromě základního přehledu faktů kniha přináší celou řadu zajímavostí a věnuje se i méně známým událostem a souvislostem. Vše zasazuje do širšího historického kontextu a poskytuje tak ucelený obraz této významné kapitoly našich dějin, která zejména pro dnešní mladou generaci zůstává téměř neznámou. Čtivý a přitom odborně kvalitní text doprovázejí ukázky historických dokumentů a velký počet dobových fotografií, z nichž mnohé dosud nebyly publikovány.

Do bitvy u Zborova zasáhla také druhá samostatná česká (československá) jednotka, která krátce před bitvou vznikla v rámci ruské armády. Jednalo se o průzkumnou rotu úderného oddílu ruské 8. armády generála Lavra G. Kornilova. Tvořilo ji 125 Čechů, kteří se do ní přihlásili z  ruského zajetí. Těsně před hlavním útokem u Zborova se rota podílela na výpadu u Jamnice, při kterém překonala tři pásma nepřátelské obrany a zajala celý rakouský pluk (831 vojáků s 26 důstojníky). Později se vojáci jednotky stali součástí československých legií. S nimi se do legionářského vojska dostali i někteří Rusové. Po doplnění z nich byl sestaven 1. úderný pluk (slovanský) v rámci 1. střelecké divize (husitské).

—————————————————–

Slyšeli jste již o edici Průvodce českou historií? Právě v té totiž vyšla kniha Církev, která mapuje církevní stav od vzniku českého státu až do moderní doby. Dozvíte se z ní také leccos o církevních stavbách, architektuře a předmětech z církevního prostředí. Kniha je určena zájemcům o historii, studentům i laické veřejnosti. Je publikací Aleny a a Vlastimila Vondruškových a vydalo ji nakladatelství Vyšehrad. Prolistujte si ukázku!

Církev

Autoři: Alena a Vlastimil Vondruškovi

Nakladatelství: Vyšehrad
Vazba: vázaná
Počet stran: 200
Přečtěte si více o knize Církev.

Edice Průvodce českou historií přináší výpravné encyklopedie, které se věnují církevnímu životu v našich zemích. Jednotlivé díly postihují na základě hmotných, písemných a ikonografických památek nejdůležitější fakta o vývoji společnosti. Třetí svazek této edice je věnován církevním stavbám, např. kostelům, kaplím, konventům, zvonicím, jejich interiérům, vybavení a předmětům z církevního prostředí. Jednotlivé pojmy jsou vysvětleny a doplněny barevnými fotografiemi. V knize najdeme i nejvýznamnější církevní stavby v regionech. Autorská dvojice opět nezklame své čtenáře se zájmem o historii, kteří mají rádi přehledné zpracování informací.

Zatímco církev v průběhu vrcholného středověku svůj vliv posilovala, světská moc slábla. Vznikaly národní státy, které hájily vlastní zájmy a odmítaly nadvládu císaře, současně sílily odstředivé tendence i v rámci římské říše v zemích, které spadaly pod přímou císařskou vládu. Papežství se stalo jedinou univerzální silou, která sjednocovala celé křesťanstvo. Otevřený zápas o nadvládu v Evropě zahájila církev ve druhé polovině 11. století (první etapou byl spektakulární boj mezi papežem Řehořem VII. a císařem Jindřichem IV.). Spor byl o vymezení reálných pravomocí
nad církevní hierarchií, které se v odborné literatuře nazývají investiturou. Velice schematicky šlo o to, kdo bude jmenovat biskupy a rozhodovat
o správě církevního majetku. Zatímco dříve měli tuto pravomoc světští vládci, nyní si ji pro sebe začal nárokovat papež. V dlouhém a dramatickém boji, který byl osou západoevropské politiky po dlouhá dvě staletí, církev nakonec zvítězila a prosadila svou autonomii. To v praxi znamenalo, že se stala nezávislou nadnárodní politickou silou.

—————————————————–

Máte také ještě doma schované kultovní hodinky Prim? Právě o nich je dnešní poslední kniha Hodinky Prim 1954 – 1994. Dílko s bohatou fotografickou přílohou, o kterém jsme vás již informovali zde, popisuje vývoj těchto náramkových hodinek v období od prvních prototypů do konce sériové výroby posledních modelů. Knihu napsal Libor Hovorka a vydalo ji nakladatelství Host. Prohlédněte si ukázku!

Hodinky Prim 1954 – 1994

Autork: Libor Hovorka

Nakladatelství: Host
Vazba: vázaná
Počet stran: 424
Přečtěte si více o knize Hodinky Prim 1954 – 1994.

Autor, profesně spjatý s vývojem, výrobou i porevolučním vzkříšením tohoto legendárního českého produktu, prozkoumal úctyhodné množství archivních pramenů a různorodé dokumentace. Zevrubně popsal vznik ikonických modelů Spartak, Prim Orlík, Prim Diplomat, Prim Sport a především jako vůbec první kompletně zpracoval katalog hodinek Prim. Publikace odpovídá vysokým nárokům kladeným na odborné monografie, a pro sběratele a kurátory sbírek tak bude kvalitním průvodcem po historickém sortimentu firmy Elton. Na své si ale určitě přijdou i všichni ostatní milovníci této značky a kvalitní české průmyslové produkce a designu.

V českých zemích započala sériová hodinářská výroba již za Rakouska-Uherska, a sice na konci 19. století. Působily zde filiálky dvou německých hodinářských výrobců. Byly to firmy Schlenken & Kienzle v Chomutově a Gustav Becker v Broumově, kterou v roce 1930 převzala firma Gebruder Junghans. Obě továrny vyráběly velmi široký sortiment budíků a hodin. Po roce 1918, kdy vzniklo samostatné Československo, působilo na našem území souběžně s oběma filiálkami ještě několik českých firem, jejichž výroba měla převážně malosériový charakter.


Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Jste fanoušky historie? Podělte se s námi o vás názor v diskuzi?

Některé z dnešních knih a mnohé dalších můžete
vydražit v našich aukcích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeskoslovenští legionáři za první světové války

Emmert, František

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeCírkev
Průvodce českou historií

Vondruška, Vlastimil - Vondrušková, Alena

Vyšehrad, 2014

zobrazit info o knizeHodinky Prim 1954–1994

Hovorka, Libor

Host, 2014

Napsat komentář