Vydejte se po stopách slavných hodinek

Hodinky_Prim
Téměř každý zná hodinky Prim. Doprovázejí náš život již od padesátých let minulého století. Jak se vyvíjely? Jaké modely jsme postupem času nosili? Takové a další otázky zodpoví kniha Libora Hovorky Hodinky Prim 1954–1994.

 

Snad v každé české domácnosti se dodnes najdou alespoň jedny náramkové hodinky Prim, proč si tedy nevyměřit trochu času i pro poznání jejich pozoruhodné historie? Kniha s bohatou obrazovou přílohou (obsahuje více než 1100 fotografií) podrobně mapuje vývoj a výrobu náramkových hodinek Prim v období ohraničeném rokem 1954, ve kterém byly vyrobeny první prototypy, a rokem 1994, kdy byly do sériové výroby zařazeny poslední modely využívající strojky vlastní výroby.

Autor, profesně spjatý s vývojem, výrobou i porevolučním vzkříšením tohoto legendárního českého produktu, prozkoumal úctyhodné množství archivních pramenů a různorodé dokumentace. Zevrubně popsal vznik ikonických modelů Spartak, Prim Orlík, Prim Diplomat, Prim Sport a především jako vůbec první kompletně zpracoval katalog hodinek Prim. Publikace odpovídá vysokým nárokům kladeným na odborné monografie, a pro sběratele a kurátory sbírek tak bude kvalitním průvodcem po historickém sortimentu firmy Elton. Na své si ale určitě přijdou i všichni ostatní milovníci této značky a kvalitní české průmyslové produkce a designu.

 

Zdaleka nejznámějším modelem hodinek Prim j Orlík (obr. 111), určený pro vojenské potápěče, který si u sběratelů hodinek získal Hodinky Primoblibu pro své vynikající technické parametry a v neposlední řadě i kvůli nízkému počtu vyrobených kusů.
Na samotném počátku jeho historie stál projekt „PRŮ-VOD-A“, což bylo krycí označení vojenského programu na průzkum vodních toků. Ministerstvo národní obrany odstartovalo tento projekt v létě roku 1959. Vlastní výzkum nové výbavy pro průzkumné ženijní jednotky začal v jarních měsících roku následujícího. Součástí projektu byly mimo jiné i doplňky výbavy armádních potápěčů, mezi které spadaly potápěčské hodinky.

Můžete si přečíst i pokračování ukázky.

 

Hodinky Prim 1954–1994

Autor: Libor Hovorka

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Vydáno: 12/2014
ISBN: 978-80-7491-263-4

Více informací o knize se dozvíte na tomto odkazu.

 


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHodinky Prim 1954–1994

Hovorka, Libor

Host, 2014

Vydejte se po stopách slavných hodinek - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Jan Švancara napsal:

    Prim Sport byly moje první hodinky. Šetřil jsem na ně nehorázně dlouho. Toto téma je skutečná srdcovka.

Napsat komentář