Biografii sira Nicolase Wintona přijela do Prahy představit jeho dcera Barbara

BarbaraWintonAutogramiáda (8)
Sir Nicolas Winton letos oslavil již 105. narozeniny. K této příležitosti jeho dcera Barbara napsala knihu mapující otcův život, tedy dílo, jež reflektuje víc jak jedno století. Biografii nazvanou podle Wintonova životního kréda Není-li to nemožné… přijela Barbara Wintonová osobně představit českým fanouškům.

Kdo by neznal příběh odvážného Brita, kterému se podařilo během devíti měsíců zachránit 669 československých převážně židovských dětí před transportem do koncentračních táborů. Bezesporu můžeme sira Nicolase Wintona označit za českého národního hrdinu, byť o toto přízvisko tento skromný muž nikdy nestál.

kniha Není-li to nemožné...

kniha Není-li to nemožné…

Kniha, jež vzešla z pera jeho dcery Barbary Wintonové se na rozdíl od ostatních děl zabývajících se statečným činem jejího otce nesoustřeďuje pouze na záchranu dětí, ale poodhaluje nám zážitky z celého jeho života.

 „Když jsem se rozhodla, že budu psát tuto knihu, byla jsem si vědomá toho, že většina lidí zná pouze tu devítiměsíční část jeho života, ale jemu už je sto pět let! Ačkoliv mi bylo jasné, že nemůžu napsat jeho životní příběh, aniž bych těchto devět měsíců nezmínila, chtěla jsem zachytit i ostatní části jeho života. Ty, které z něj udělaly právě toho člověka, který zachránil děti před transporty.“

Barbara Wintonová

Barbara Wintonová

Barbara Wintonová ještě podotkla, že kniha zahrnuje také otcovy vzpomínky, o kterých se ještě nikdy předtím nepsalo, a že při psaní nevycházela jen z informací, které o něm sama věděla, ale jako vhodný zdroj jí posloužily i otcovy deníky a dopisy matce. Sir Nicolas Winton je po celý svůj život nadšeným fotografem, a tak v knize najdete i snímky z jeho soukromého archivu.

překladatelka tlumočila autorce dotazy

překladatelka tlumočila autorce dotazy

Autorka se taktéž vyjádřila k jeho návštěvě Prahy, jež proběhla před několika týdny a shrnula i otcův zdravotní stav a názory na současné celosvětové dění a politiku, které jsou poměrně pesimistické.

„Můj otec je velmi aktivní, praktický člověk, jenž by rád ovlivnil věci, které však ovlivnit nemůže, a trápí ho, když vidí, že někdo, kdo by mohl něco udělat, nic nedělá. Ačkoliv se sám nerad ohlíží do minulosti, doufá, že jeho příběh dodá odvahu mladým lidem a bude je inspirovat, aby něco udělali.“

Barbara Wintonová představila českému publiku svou knihu Není-li to nemožné...

Barbara Wintonová představila českému publiku svou knihu Není-li to nemožné…

Kromě Barbary Wintonové se prezentace knihy Není-li to nemožné…, jež proběhla pod taktovkou nakladatelství Argo ve čtvrtek 27. listopadu v pražském Paláci knih, zúčastnil i překladatel této knihy Tomáš Vrba. Ten podotkl, že přestože měl na překlad jen něco málo přes tři měsíce, což je krátká doba, velmi mu pomohlo, že byl v kontaktu s autorkou, jež mu ochotně odpovídala na jeho otázky, a také to, že mu bylo dovoleno některé britské reálie pro české publikum doplnit, a zároveň ty, jež jsou Čechům známé, vynechat.

překladatel Tomáš Vrba

překladatel Tomáš Vrba

Poté, co zúčastnění hosté popřáli knize i siru Nicolasu Wintonovi vše nejlepší, následovala kýžená autogramiáda. Na podpis se během okamžiku utvořila téměř nekonečná fronta, což je jen dalším důkazem toho, že příběh sira Wintona Čechy stále zajímá a že se u nás na jeho odvážný čin jen tak nezapomene.

o setkání s Barbarou  Wintonovou byl velký zájem

o setkání s Barbarou Wintonovou byl velký zájem

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNení-li to nemožné
Životní příběh sira Nicholase Wintona

Wintonová, Barbara

Argo, 2014

Napsat komentář