Křest knihy o rodinné historii nejslavnější kreslené rodinky

DSC_1782
Simpsonovi slaví 25. narozeniny! K této příležitosti vydal jejich autor Matt Groening publikaci pod názvem Simpsonovi – Rodinná historie, díky které si můžeme tak trochu nostalgicky zavzpomínat, jak to vlastně s těmito žluťásky začalo. Nejedná se však o knihu, která by mapovala jejich vznik, najdete v ní podrobnou historii Simpsonovic klanu, a to od počátku, tedy od samotné evoluce…

Nakladatelství Jota se rozhodlo křest tohoto ojedinělého titulu pojmout co nejstylověji – kromě toho, že se kmotry knihy stali známí čeští dabéři, jejichž hlasy, které těmto kresleným postavičkám propůjčili, jsou u nás stejně legendární jako samotní Simpsonovi, na „The Simpsons party“ nesmělo chybět ani pivo Duff nebo typické americké koblihy s růžovou polevou.

kromě piva Duff nesměly chybět ani koblihy s růžovou polevou

kromě piva Duff nesměly chybět ani koblihy s růžovou polevou

Kdo měl zájem, mohl si některou z postaviček nechat namalovat na tělo nebo se vyfotit s maskotem této akce, tak trochu přerostlým Bartem. Rozdávaly se také lízátka a komiksy s Bartem Simpsonem a pět šťastlivců, kteří buď dorazili na křest v masce, nebo správně odpověděli na kvízovou otázku, si dokonce tuto objemnou encyklopedii odneslo domů…

kdo chtěl, mohl si nechat Simpsonovi namalovat třeba na obličej

kdo chtěl, mohl si nechat Simpsonovi namalovat třeba na obličej

Křest knihy Simpsonovi – Rodinná historie odstartoval, jak jinak, za zvuku znělky oblíbeného seriálu. V úvodu křtu moderátorka připomněla, že Simpsonovi se poprvé na televizních obrazovkách objevili již v roce 1987, k nám tato žlutá rodinka dorazila o dva roky později. Od té doby sklízejí jednu cenu za druhou (na svém kontě mají již třiadvacet cen Emmy) a podařilo se jim získat i vlastní hvězdu na chodníku slávy.

Maskotem akce se stala postavička Bart

maskotem akce se stala postavička Bart

A kdo z dabérů přišel tuto publikaci pokřtít? Mezi hosty, kteří si „The Simpsons party“ nenechali ujít, byla oblíbená loutkoherečka Helena Štáchová, jež je neodmyslitelně spjata (kromě Máničky od Hurvínka) s Lízou Simpsonovou, známý herec Jiří Lábus, jehož Marge Simpsonová je nenahraditelná, a v neposlední řadě dabér pohodáře Homera Simpsona, herec Vlastimil Zavřel.

dabéři oblíbeného seriálu

dabéři oblíbeného seriálu

Slavní herci nám prozradili, co pro ně Simpsonovi znamenají a zda se v nich poznávají.

„Já se v Marge vidím těžko, protože nemám takové vlasy, ale měl jsem stejně dobrotivou, starostlivou a hodnou maminku,“

řekl účastníkům křtu Jiří Lábus a neopomněl přidat k dobru jednu úsměvnou vzpomínku na svou maminku z doby, kdy ještě bydlel u rodičů.

DSC_1751

Jiří Lábus

Paní Helena Štáchová se svěřila, že s Lízou má mnoho společného:

„Stejně jako Líza jsem vegetariánka a snažím se k přírodě a k našemu životu přistupovat hezky, také jsem měla odmalička ambice, že po mně musí někde něco zůstat, takže této střapaté holčičce velmi dobře rozumím a je mi v lecčem podobná, tedy až na tu žlutou barvu.“

Helena Štáchová

Helena Štáchová

I pan Vlastimil Zavřel by mezi sebou a hlavou Simpsonovic rodiny našel nějaké podobnosti:

„S postavou Homera se velmi ztotožňuji, někdy mám pocit, že jsem to já, akorát plešatý.“

Vlastimil Zavřel

Vlastimil Zavřel

Jelikož dabéři natáčejí své výstupy jednotlivě, málokdy mají možnost vidět kompletně celý díl. S o to větší radostí se na jednotlivé díly podívají, pokud na ně náhodou natrefí.

Herci také fanouškům Simpsonových prozradili své oblíbené hlášky. Zatímco pan Zavřel má rád Homerovo: „Ty jeden mrňavej…“, paní Štáchová si oblíbila Lízino: „Mami, Bart mě už zase štve.“ Jiří Lábus má na Marge nejraději její vrčení, které přirovnal k vrzání dveří, a zvuky, které vydává ve chvíli, kdy líbá Homera.

oblíbená scénka ze seriálu Simpsonovi v podání Barta a  Homerova dabéra  Vlastimila Zavřela

oblíbená scénka ze seriálu Simpsonovi v podání Barta a Homerova dabéra Vlastimila Zavřela

Po minikvízu, ze kterého si pět nejznalejších fanoušků Simpsonových odneslo Rodinnou historii této pětičlenné skupinky, následoval slavnostní křest knihy – čím jiným než oblíbeným Homerovým nápojem, pivem značky Duff. Dabéři Simpsonovým popřáli za zvuku ódy na pivo Duff, aby se všem nová kniha o tomto legendárním seriálu líbila a aby se natočilo ještě hodně nových dílů. Pak následovala dlouho očekávaná autogramiáda.

křest knihy

křest knihy

Publikace Simpsonovi – Rodinná historie je každopádně knihou, která by žádnému skalnímu fanouškovi tohoto seriálu neměla chybět. Přestože většina informací, které se zde dozvíte, nebude pro ty, jež viděli všechny díly Simpsonových, žádnou novinkou, poprvé máte možnost sledovat historii této rodinky v chronologickém pořadí.

publikace Simpsonovi - Rodinná historie

publikace Simpsonovi – Rodinná historie

Matt Groening velkou část publikace věnuje době před svatbou Homera a Marge a před narozením jejich tří dětí. Době, v níž se příběh Simpsonových odehrává, je věnováno jen několik závěrečných stran.

Na barevných stránkách najdete spoustu obrázků doplněných minimem textu (převážně se jedná o stručné popisky situace a hlášky postav), díky tomu je kniha vhodná i pro menší čtenáře. Téměř každá dvoustrana je věnována určitému tématu, jako je např. první Homerův a Margin polibek, jejich svatba nebo Bartovo první slovo.

DSC_1487

Koblihy lákaly i maskota The Simpson party

Listovat touto publikací je jako si procházet album vašich nejbližších přátel. Se Simpsonovými se svět zná už čtvrt století, což je na jeden kreslený seriál opravdu úctyhodné jubileum. Za ta léta jsme s nimi zažili spoustu legrace, dokázali nás satiricky upozornit na nejrůznější problémy nejen USA, ale i celého světa, podařilo se jim udělat si srandu snad ze všech celebrit, co něco ve světě showbyznysu znamenají, a přesto, že by se dalo očekávat, že jejich tvůrcům dojde inspirace, stále tato žlutá rodinka přichází s novými nápady a tématy. Důvod, proč svět miluje Simpsonovy, je snadný – jsou tak trochu jako my, nebojí se reflektovat svět v celé jeho absurditě, ale i jedinečnosti, a co je hlavní, přes všechny nástrahy a patálie, které Simpsonovy potkaly, přes charakterovou odlišnost všech jejích členů, tato rodina drží stále pohromadě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSimpsonovi: Rodinná historie
Oslava oblíbené televizní rodiny

Groening, Matt

Jota, 2014

Napsat komentář