Osudová rozhodnutí, velké příběhy obyčejného života

candle-light-reading-1439638-m
Dnešní knižní tipy se zaměřují na působivé knihy pojednávající o silných, ale přitom obyčejných příbězích lidského života. Začtěte se spolu s námi!

 

 

První příběh se odehrává v současném New Yorku. Gary Van Haas nám v knize Pád vzhůru ukazuje vlastní názor na karmu (nebo chcete-li na boží mlýny) a na to, jestli a jak doopravdy platí, že člověk je jednou dole a jednou zas nahoře. Knihu o druhé šanci, síle přežít a vyrovnat se s vlastním osudem vydává nakladatelství Jota.

Pád vzhůru

Gerald von Hassel byl velmi úspěšný. Měl jistou práci, solidní příjem, útulný dům v luxusní čtvrti, vůz Mercedes-Benz, milou přítelkyni… Co víc si přát? Jenže jednoho osudového rána dojde k nečekanému zvratu a souhrou zvláštních okolností přijde Gerald o všechny své dosavadní „jistoty“. Vydrží Gerald být svědkem vlastního potupného úpadku? Najde v sobě zbytek sil na přežití?
Přečtěte si více o knize Pád vzhůru.

Gerald von Hassel III. byl puntičkářský mladý muž po třicítce, z vážené rodiny, jejíž členové už z velké části nebyli mezi živými. Byl vyhlášený svou spolehlivostí a seriózností, spokojený s prací od devíti do pěti, pět dní v týdnu, jako komoditní makléř na Wall Street, kde si solidně vydělával a patřil mezi špičkové obchodníky.

Pokračujte v četbě ukázky!

————————————————-

Dítě smíření se zabývá velmi kontroverzním tématem. Dozvídáme se o situaci mladé dívky, která po tragickém znásilnění musí čelit těžkému rozhodnutí. Jak naloží s životem, který v ní právě roste? Jak se postaví očekávání a nárokům rodiny i společnosti? Knihu Francis Rivers přináší nakladatelství Návrat domů.

Dítě smíření

Všem, kdo žijí s bolestí z potratu, a jejich rodinám, které v skrytu a tichosti trpí spolu s nimi.
Příběh vypráví o dívce z dobré rodiny, která měla před sebou báječná studentská léta na vysoké škole, ale po tragické události znásilnění je nucena řešit velké dilema a čelit nejistotě.Víra a naděje všech procházejí velkou zkouškou a každý je nucen zaujmout postoj, zda přijmout, či ukončit šanci na život, který právě vzniká.

 

Přečtěte si více o knize Dítě smíření.

————————————————-

Další kniha je velmi dramatická. Stáváme se svědky obnovení starého soudního procesu s ženou, která údajně zabila své dítě a další dvě těžce zranila. Stalo se to tak opravdu? Na povrch vyplouvají nové skutečnosti! Knihu Všechno mi řekni napsala spisovatelka Lisa Jackson a vydalo ji nakladatelství Domino.

Všechno mi řekni

Ve městě Savannah má být propuštěna z vězení všemi nenáviděná Blondell O’Henryová. Před dvaceti lety byla odsouzena za vraždu své nejstarší dcery a těžké ublížení na zdraví svých dalších dvou dětí. Obžaloba tenkrát uspěla s tvrzením, že Blondell spáchala hrůzný čin proto, aby mohla být se svým milencem. Ovšem nyní její syn změnil výpověď a obrátil celý případ vzhůru nohama…

 

Přečtěte si více o knize Všechno mi řekni.

Měl chladnou ruku. Když ji hladila po noze, plynule přejížděla po lýtku, provokovala a lechtala, až cítila příjemné mrazení v zádech; rozdmýchávala žár v jejích nejhlubších útrobách. Pokračovala stále výš, s lehkostí jí klouzala po kůži, téměř se vlnila. „Ne,“ chtěla se bránit, ale nemohla, protože jí selhal hlas a ve skutečnosti si nepřála, aby přestal. Jeho dotek byl magický. Božský. A přímo nebezpečný. To vše dobře věděla, ačkoli se zatím neprobudila.

Zjistěte pokračování ukázky!

————————————————-

Románem Norský dandy se přeneseme zpět v čase. Pronikneme spolu s Sverrem Lauritzenem, vynikajícím malířem a inženýrem, do britské společnosti, kterou stále otřásá stíhání Oscara Wilda za homosexualitu. V tomto ovzduší rozvíjí Sverr romantický vztah s lordem Albertem. Pozoruhodný román napsal Jan Guillou a vydalo jej nakladatelství Host.

Norský dandy

Román Norský dandy, je příběh o mladém inženýrovi a vynikajícím malíři Sverrem Lauritzenovi a jeho první lásce, Britovi lordu Albertu Manninghamovi. Oba mladí gentlemani se vracejí do Albertova rodného Wiltshiru na jihu Anglie, kde si Sverre zprvu musí zvykat na prostředí anglického venkovského panství. Londýnské homosexuální kruhy jsou stále otřesené stíháním Oscara Wilda. Sverre s Albertem se přidají k tamějším umělcům a bohémům a rozvíjí svůj talent.

Přečtěte si více o knize Norský dandy.

Sverre nebyl nijak zvlášť nervózní zejména proto, že Albie o svém domově ve Wiltshiru mluvil vždy jen neurčitě. Občas se zmínil o domě, jindy o pozemcích a chovu ovcí, a tak se zdálo, že se jedná o trochu větší norský statek, soudě alespoň podle těch ovcí. Ve vlaku do Salisbury měl Albie poslední možnost leccos vysvětlit. Místo toho se Sverrem zabředli do vášnivé debaty o tom, jak jejich vědecké poznatky přispějí k vylepšení nejdůležitější dopravní sítě Anglie, totiž železnice.

Přečtěte si další ukázku.

————————————————-

Kniha Asfaltoví andělé se dotýká vážných témat, jako jsou náboženská identita či možnost mladých zvolit si vlastní styl a způsob života. Zabývá se kulturními rozdíly a propastmi. Finská autorka Johanna Holmströmová nám prostřednictvím zdánlivě obyčejné rodiny představuje svůj pohled na tuto problematiku. Knihu vydalo nakladatelství Kniha Zlín ve své edici FLEET.

Asfaltoví andělé

Samira a její kamarádky mají strach jenom ze dvou věcí: že se z nich stanou asfaltoví andělé a že se budou muset vdát proti své vůli. Samira nechce ani jedno, a tak se rozhodne uprchnout z domova. Opustí matku Sáru, finsko-švédskou konvertitku k islámu, která chce za každou cenu víru praktikovat ortodoxněji než její manžel Farid, řidič autobusu a přistěhovalec z maghrebského regionu. Opustí také mladší sestru Leilu…

Přečtěte si více o knize Asfaltoví andělé.

Jednou v noci, když nemůžu spát, zakopu Samířin život pod trávník před naším balkonem. Železný list rýče zajíždí hluboko do země, v péřové bundě se potím, a pak už do jámy pouštím pytel. Zaházím ho silnou vrstvou hlíny. Na nebi nejsou vidět žádné hvězdy. Zato na mě blikají televizní obrazovky z potemnělých obýváků řadových domků, kde bydlí šťastné rodiny. U Jotunenů mají zrovna stažené žaluzie, ale vzpomínám si, jak jsme se Samírou stávaly u jejich okna a dívaly se na soutěže bez zvuku. Hlavu měla tak blízko, že nám splýval dech.

Pokračujte v četbě ukázky!

————————————————-

Poslední dílo nám ukazuje sílu okamžiku a také, jak někdy celý život změní to, co právě tady a teď učiníme, či neučiníme. Sledujeme setkání Joanny a Deana v letadle, kde zjišťují, jestli právě tento moment bude mít význam pro jejich další životy. Knihu Tady a teď z pera Adele Parks přináší nakladatelství Domino.

Tady a teď

Nastoupíte do letadla a posadíte se vedle naprosto neznámého člověka. Nakolik je pravděpodobné, že vám onen spolucestující změní život – zvláště když je na první pohled patrné, že jste každý úplně jiný? Joanna je životní optimistka, v každém člověku, kterého potká, spatřuje téměř spřízněnou duši. Naproti tomu Deana dovedla krutá životní zkušenost k postoji zahořklého cynika, který důvěru k jiným považuje za slabost.Let trvá dostatečně dlouho na to, aby Joanna s Deanem mohli zjistit, jestli každý z nich nemá něco, co ten druhý potřebuje…

 

Přečtěte si více o knize Tady a teď.

„Takže ty tvrdíš, že víš o lásce všechno, jo?“
„Vím dost.“
„A já zase nic. Láska je pro mě stejně prázdný pojem jako ufoni nebo duchové. Nevím o tom ani to nejmenší.“
Rozesmála se, jako by si myslela, že to řekl z legrace. Ten smích se zapsal do jejich života. Smála se nahlas a od srdce, kurážně. Rozpačitě se na sedadle zavrtěl, protože ho překvapilo, jak ho její praštěné řeči začínají bavit.

Dočtěte si ukázku!


 

Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi!

Některé z dnešních knih a mnohé další můžete vydražit
v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePád vzhůru

Van Haas, Gary

Jota, 2014

zobrazit info o knizeDítě smíření

Riversová, Francine

Návrat domů, 2014

zobrazit info o knizeVšechno mi řekni

Jackson, Lisa

Domino, 2014

zobrazit info o knizeNorský dandy
Velké století 2

Guillou, Jan

Host, 2014

zobrazit info o knizeAsfaltoví andělé

Holmströmová, Johanna

Kniha Zlín, 2014

zobrazit info o knizeTady a teď

Parks, Adele

Domino, 2014

Napsat komentář