Když vaří múzy

perex_kdyz_vari_muzy
Na českém knižním trhu ojedinělá kuchařka přináší kromě receptů šestnáct rozhovorů s výraznými osobnostmi klasické hudby. Nenechte si ujít recept na kuskus od Dagmar Peckové a mnoho dalšího!


Na čem si pochutná operní diva? Vymění někdy dirigent taktovku za vařečku? Kdo je vyhlášený labužník? Radek Baborák, Jiří Bělohlávek, Kateřina Englichová, Marie Fajtová, Jitka Hosprová, Simona Houda Šaturová, Jakub Hrůša, Marko Ivanović, Roman Janál, Ondrej Lenárd, Štefan Margita, Dagmar Pecková, Libor Pešek, Leoš Svárovský, Magdalena Švecová, Ivan Ženatý o jídle a vaření.

Hlavním tématem je vaření, ale nahlédneme také pod pokličku soukromého života umělců. Objevíme, že vztah k jídlu až překvapivě koresponduje s jejich charaktery a s přístupem k hudbě a životu jako takovému. Z obdivovaných postav pódia se nad prostřeným stolem stávají bytosti sympaticky blízké. Zpovídané umělce spojuje jejich účinkování na festivalu Smetanova Litomyšl. Rozhovory doplňují snímky z nezapomenutelných koncertů. Autorkou fotografií pokrmů je Alena Hrbková, patřící ke špičkovým fotografům jídla.

 

Ukázka z knihy

Kuskus s granátovým jablkem – recept Dagmar Peckové
Pro 4 osoby

250 g instantního kuskusu, sůl, 1 červená cibule, 1/2 granátového jablka,
50 g piniových oříšků, 1 menší salátová okurka, 4 lžíce velmi kvalitního olivového oleje, 1 lžička medu, 2–3 lžíce bílého balzamikového octa, 2 větší větvičky čerstvé máty, čerstvě mletý pepř, špetka mleté skořice

Druhou půlku granátového jablka, které prý udržuje mládí, si můžeme později sníst „jen tak“ nebo přidat do müsli či šampaňského.

Kuskus zalijte 300 ml vroucí osolené vody a nechte odstát 5 minut. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte červenou cibuli, z půlky granátového jablka odstraňte jádra, okurku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Piniové oříšky opražte na pánvi, leč prosím nasucho (bez oleje). 2 lžíce oleje rozehřejte na pánvičce, osmažte cibuli, přimíchejte med, přilejte ocet, odstavte z vařiče
a nechte částečně vychladnout. Do kuskusu (pozor, všechna voda se musí vstřebat) dobře zamíchejte 2 lžíce oleje. Kuskus by se neměl lepit a měl by mít „vzdušnou“ strukturu. Potom přimíchejte zbylé ingredience – zkaramelizovanou cibuli, nadrobno nasekanou mátu, opražené piniové oříšky, okurku a granátové jablko. Salát dochuťte solí, pepřem a špetkou skořice.

Možná to napoprvé zní složitě, ale salát je opravdu hotový v cuku letu. Já osobně bych ho mohla jíst po metrácích jen tak, bez ničeho, ale s grilovaným lososem, který je také hned hotový, je to opět rychlý a vynikající (třeba i nedělní) oběd.

 

 

Když vaří múzy

Autorka: Jitka Novotná

Počet stran: 240
Vazba: pevná
ISBN: 978-80-905017-9-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Když vaří múzy vydalo nakladatelství Verzone ve spolupráci se Smetanova Litomyšl o.p.s.

O autorce

jitka_novotnaJitka Novotná je díky moderování koncertů a festivalových večerů známá jako „tvář klasické hudby“. V Českém rozhlase a České televizi se podílela na vzniku dokumentárních pořadů věnovaných významným uměleckým osobnostem, mezi nimiž jsou José Cura, Elina Garanča, Mischa Maisky, Libor Pešek a Rolando Villazón. Pracovní setkání s tuzemskými interprety nejednou vyústila v přátelské vztahy. I díky nim se mohla zrodit autorčina první kniha.

O fotografce

Alena Hrbková patří ke špičkovým fotografům jídla. Fotí ho pro reklamu, časopisy (Apetit, Elle, Marianne a Marianne Bydlení, Můj dům a další), nafotila řadu kuchařských knih (např. Prostřeno bez servítků Zdeňka Pohlreicha, Biokuchařku Hanky Zemanové, Chuťopis Jitky Rákosníkové, kuchařku restaurace Kampa Park, kuchařku Fit rodinka/ Kluci v akci, 12 knih pro německý knižní trh).

Zdroj informací a obrázků: nakladatelství Verzone, www.kdyzvarimuzy.cz


verzoneNakladatelství Verzone vzniklo v roce 2010. Prvním počinem bylo vydání tří publikací, které doprovodily sérii výstav světově proslulého malíře Zdeňka Sýkory. Vedle publikací o výtvarném umění se věnuje také dětem, především těm zvídavým. Například v ediční řadě ProPánaKrále! přináší lidové pohádky a vyprávění z různých koutů světa. Edice Xin systematicky představuje významná díla čínské literatury 20. a 21. století.
Všechny knihy spojuje kvalitní výtvarné, grafické i polygrafické zpracování.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž vaří múzy

Novotná, Jitka

Verzone, 2014

Napsat komentář