Zákoutí české historie

knihy-ilustracni
V dnešních knižních tipech zavítáme do historie. Přestože představíme jen dva tituly, tematický záběr bude dostatečně široký. Zjistíme, na co umírali středověcí panovníci, a prozkoumáme dějiny dvacátého století.

 

Smrt v sedle válečného oře za zvuků bojových trubek a řinčení oceli by si jistě přál mnohý středověký i raně novověký král či císař. Jak nám však odhaluje kniha Jana Bauera s názvem Jak umírá král – Hrdinové i zbabělci v českých dějinách, nebylo tomu tak vždy. Pokud vás poslední okamžiky českých vladařů zajímají, neváhejte a sáhněte po publikaci od nakladatelství Alpress. K dispozici je i ukázka.

Jak umírá král – Hrdinové i zbabělci v českých dějinách

Autor: Jan Bauer

Vydalo: nakladatelství Alpress
Počet stran: 224
Vazba: pevná s přebalem

Přečtěte si více o knize Jak umírá král – Hrdinové i zbabělci v českých dějinách.

Ne všichni čeští panovníci zemřeli hrdinskou smrti jako Přemysl Otakar II. nebo Jan Lucemburský. Někteří skonali docela nehrdinsky a ve velkých bolestech, třeba Karel VI. na otravu houbami nebo Rudolf II. na následky syfilidy. I proto byl skon králů často úmyslně zahalován tajemstvím a spojován s dramatickými okolnostmi, jen aby zůstali i ve smrti velcí.

Ukázka z knihy

Každá smrt je smutnou událostí, ve smrti králů je však cosi navíc. Ne že by se něčím lišili od obyčejných smrtelníků, jejich tělesná schránka je naprosto stejná. Jejich titul, jejich koruna a další symboly panovnické moci je však vyčleňují z masy ostatních lidí. Stávají se symbolem své země, doby, v níž je jim souzeno vládnout, jejich jména se stávají nadčasovými. Každý si pamatuje z dějepisu jméno císaře a krále Karla IV., jemuž přezdíváme Otec
vlasti. Ale jen málokdo zná jméno smutečního řečníka, který ho nad rakví poprvé takto nazval. Jen znalci české historie vědí, že to byl někdejší profesor pařížské Sorbonny Vojtěch Raňkův z Ježova, Čech jako poleno a k tomu
ještě Jihočech.

————————————————————-

Dvacáté století je stoletím nebývalého pokroku v mnoha směrech, ale i stoletím, které zasáhly dva dosud největší ozbrojené konflikty v lidských dějinách. Právě stinné stránky minulých let popisuje v publikaci Temné kouty XX. století autor historických titulů Roman Cílek. Ke čtení vás může nalákat ukázka na stránkách nakladatelství Čas, jež knihu vydalo, a také rozsáhlý úryvek v našem magazínu.

Temné kouty XX. století

Autor: Roman Cílek

Vydalo: nakladatelství Čas
Počet stran: 312
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Temné kouty XX. století.

Dějiny jsou strhující drama, pokud o nich píše autor literatury faktu, který už mnohokrát prokázal své vypravěčské mistrovství. Je tomu tak i v této jeho nové knize, kde s mnoha pozoruhodnými detaily zobrazuje několik klíčových okamžiků minulého století: nástup hitlerovců k moci, zápolení o naše pohraničí, březnové události v roce 1939, poúnorový úder komunistického režimu proti špičkovým představitelům naší armády. 

Ukázka z knihy:

Na břehu mytické germánské řeky Rýn, v hotelu Dreesen, který nesl jméno Hitlerova přítele z let první světové války, očekával říšský kancléř svého britského hosta. Byl podrážděný. Netěšily ho zprávy o dění v Praze, kde se uskutečnily rozsáhlé demonstrace ve prospěch aktivní obrany státu, prezident Beneš pronesl projev zakončený slovy, že „Československo nezahyne“, a novým předsedou vlády se stal generál Jan Syrový, hrdina z legií, který se svou černou páskou přes oko připomínal postrach křižáků – Jana Žižku z Trocnova. A snad ještě víc vůdce znepokojily informace z Londýna. První Chamberlainovu cestu do Německa tam přijali potleskem. Nyní se však začíná ozývat kritika na premiérovu adresu. Prodává prý Čechy, nutí je ke kapitulaci, ustupuje německému diktátu. Jestli se zhroutí celá ta pracně vybudovaná konstrukce… Válka? Byla by zatím riskantní, velmi riskantní. Ale Hitler zašel už příliš daleko. Nemůže couvnout. Neúspěch, debakl, ztráta prestiže – to vše pro diktátora
znamená smrt. Má-li dostatek štěstí, tedy jen politickou…


Jaké historické období vás láká více? Středověk, nebo nedávné dějiny? Zaujala vás některá z dnešních knih? Napište nám!

 Knihy o historii i jiné můžete vydražit v našich aukcích!

(Autor náhledového obrázku Samuel John; zdroj flickr.com)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak umírá král
Hrdinové i zbabělci v českých dějinách

Bauer, Jan

Alpress, 2014

zobrazit info o knizeTemné kouty XX. století
Historická mozaika: události, zákulisí, osudy

Cílek, Roman

Čas, 2014

Napsat komentář