Křížem krážem aneb muzikantské putování

DSCN5307
Vydejte se křížem krážem za dobrodružstvími potulného muzikanta Zdenka Merty! Kniha Křížem krážem byla 19. listopadu v holešovickém klubu La Fabrika slavnostně pokřtěna za přítomnosti mnoha známých osobností. Klub knihomolů nemohl chybět.

 

 

19. listopadu byla veřejnosti slavnostně představena kniha Křížem krážem aneb Dobrodružství potulného muzikanta. Autorem je klavírista, autor filmové i televizní hudby, oper, baletů a muzikálů Zdenek Merta. V nakladatelství Mladá fronta je to již jeho druhá kniha, první byla sbírka erotických povídek Pražská svatba.

Nová kniha Křížem krážem vyšla v nakladatelství Mladá fronta.

Nová kniha Křížem krážem vyšla v nakladatelství Mladá fronta.

Hudebník a autor knihy Křížem krážem Zdenek Merta.

Hudebník a autor knihy Křížem krážem Zdenek Merta.

Nešlo však jen o obyčejný křest, ale navíc i o neobyčejný hudební zážitek a v holešovickém klubu La Fabrika se sešlo mnoho známých osobností. Přítomni byli například Petr Janda, Felix Slováček, Zora Jandová, Kateřina Hrachovcová či Katarína Landlová. Po oficiální části, spojené se slavnostním přípitkem, přišel na řadu koncert. Autor knihy se postaral o vynikající klavírní doprovod Zory Jandové, Felixe Slováčka, své dcery Ester a dalších.

Slavnostní přípitek na počest knihy.

Slavnostní přípitek na počest knihy.

Kniha samotná se týká autorových hudebních zážitků a dobrodružství nejen z počátků jeho hudební kariéry. Společně s ním může čtenář navštívit Německo, Čínu i jiná místa, kam Zdeňka Mertu osud zavál. Nejde však o nějakou osobní „kroniku“, spíš o sbírku veselých, vtipných a často až neuvěřitelných historek, jejichž naprostá pravdivost byla během večera Zorou Jandovou několikrát vtipně zpochybněna.

Autor knihu věnoval:

Všem muzikantům, kteří se vznášejí prostorem, brázdí prostorem a putují pevninami za svou obživou.

Sám knihu charakterizuje takto:

Na cestách jsem zažil a viděl krásné věci a potkal velmi zajímavé lidi, ale o tom tahle knížka není. Tohle nejsou žádné paměti, jenom zábava. Pozoruhodné však je, že se to všechno opravdu stalo.

Zora Jandová zazpívala píseň od Edith Piaf.

Zora Jandová zazpívala píseň od Edith Piaf.

Ukázka z knihy

Letěli jsem společně do Pekingu, což je daleko, takže tak blízko Číňani zase nejsou. Asijská metropole je neskutečně nepřehledná, jde z toho hrůza, takže jsem uvítal brzký přesun na ostrov Hainan, což je velmi specifický prostor – je to Čína a není to Čína. Na jednu stranu tam žijí mraku frustrovaných svobodných mužů, výhružný výsledek sociální politiky jednoho dítěte a preference mužského pohlaví v rodině, na stranu druhou se tam stěhují rodiny, které chtějí mít více potomků, protože na konci každého království, daleko od hlavního města, panují liberálnější podmínky. Kromě jiného je to nejmenší čínská provincie s nejdelší průměrnou délkou života. Uprostřed ostrova nebo v rybářské vesnici, kde jsme točili, žijí lidi neuvěřitelně skromně, ale všichni měli mobily (v roce 2007). Pár kilometrů odtud leží v podstatě hnusné město Sanya, s uměle vytvořeným nablýskaně bohatým letoviskem (něco jako jihoafrické Sun City), kde v hotelu stojí kafe třicetkrát víc než ve vedlejší vsi, konala se tam například soutěž Miss World. Pláže byly plné povalujících se Rusů se zlatými řetězy na krku.

Foto: Petra Sýkorová

Doporučení:
Share

Napsat komentář