Minulost nemůžeme nechat za zavřenými dveřmi

234254_road
Věříte na osud? Také máte někdy chuť nechat všechno plavat a začít znovu? Je to ale tak jednoduché?

Pokud vám prozradím, že hlavní hrdinkou příběhu Krystyny Kuhn je sedmnáctiletá studentka Julia, pak si možná řeknete, že tak mladé děvče snad ani nemůže mít důvod nějak razantně změnit svůj život. Jenže ten není někdy tak radostný ke každému. A obrátí se o sto osmdesát stupňů v situaci, na kterou byste nikdy ani nepomysleli…

Julia a Robert jsou sourozenci, kteří přijíždějí na vyhlášenou kolej Grace College pro nadprůměrně inteligentní studenty v údolí kanadských hor Rocky Mountains . Tím také začíná kniha německé autorky, jež je úvodním dílem série Údolí. Dostala název Sezóna 1: Hra a svým názvem vypovídá o charakteru příběhu s detektivní zápletkou. Jak víme z jiných, podobně žánrově laděných knih, vrah si ve většině případů se svou obětí hraje, nechává ji utápět v neznámu a zvyšuje tak její strach. Podobně tomu bude i v této knize…

Už od příjezdu má Julia velmi sklíčené pocity, které nedokáže přesně definovat, a už vůbec jim porozumět. Záludná SMS zpráva, kterou obdrží v den seznamovacího večírku, a následná vražda šéfredaktorky studentských novin Angely Finderové dávají jejím myšlenkám ráz tajemna a nepochopení. Stejně jako čtenářům…

Krystyna Kuhn se plně věnuje spisovatelské činnosti, některé její knihy se staly bestselery. Údolí – Sezóna 1: Hra je dílo určené dnešní mládeži. Žádá extrémní romantika, ale spletitá záhada tvoří základní linii příběhu.

Jedná se o hodně dobře napsanou knihu pro generaci teenagerů, kteří si při čtení chtějí užít, jak „chutná“ zvýšená hladina adrenalinu a nechtějí být přitom rušeni vyšetřovacími praktikami detektivů – profesionálů. Touží poznat chování svých vrstevníků ve vyhrocených situacích i řešení zdánlivě neřešitelného. A poznat pravdu.

Jedná se o typický příběh, který si můžeme pamatovat například z hororových snímků odehrávajících se někde na osaměle ležícím letním táboře, který obchází zprvu neznámý vrah. Jen s tím rozdílem, že litry krve v této knize nepotečou. Krystyna Kuhn využila možnosti napsat knihu, která by nezůstala v myslích čtenářů právě jen pro tuto červenou tekutinu, ale aby utkvěla v paměti ze zcela jiných, daleko hlubších důvodů. Tím je kniha také daleko zajímavější, propracovanější a poutavější, protože s každým dalším otočeným listem se budeme víc a víc ponořovat do záhady, která prostupuje studentskou kolejí a údolím, ve kterém se nachází. Autorka umístila místo děje do lokality atraktivní pro takto laděné příběhy – kolej leží vzdálena několik desítek mil daleko od nejbližšího města a je obklopena pověstmi opředeným jezerem Mirror Lake.

Příběh má úžasně rychlý spád, je nabitý akčními scénami, kdy netušíte, co se stane v dalším okamžiku. Autorka dokázala skvělým způsobem napnout čtenáře jako luk, nechat ho nedočkavě hltat řádek za řádkem, aby odkryla postupně pouze část pravdy. A to jen velmi zlehka a doslova hitchcockovským způsobem. I když se bude čtenář domnívat, že už konečně „něco ví“, bude vzápětí uveden do další tajuplné zápletky, dalšího tajemství, které tento příběh plně obklopuje.

A i přesto, že v závěru vypadá příběh jako ukončený a vyřešený, opět budeme ze svého „omylu“ vyvedeni…

Dovolila bych si Krystynu Kuhn pojmenovat výbornou vypravěčkou v žánru napětí u literatury pro mládež. A rozhodně se těším na pokračování, které se v nakladatelství Deus už chystá na vydání. Knihu ale bez váhání doporučím jako příjemné čtení i dospělým.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚdolí - Hra

Kuhn, Krystyna

Deus, 2011

Napsat komentář