To nejlepší od Tyriona Lannistera

the-wit-and-wisdom-of-tyrion-lannister
Skalní fanoušci monumentální fantasy série Píseň ledu a ohně se dočkali knihy, jež shrnuje to nejlepší z nejlepšího, co vzešlo z úst oblíbené postavy urozeného trpaslíka Tyriona Lannistera.

Který čtenář fantasy by alespoň povrchně neznal ságu Píseň ledu a ohně z pera George R. R. Martina, jež dobývá svět fantastické literatury. Doposud bylo vydáno pět objemných dílů, jmenovitě Hra o trůny, Střet králů, Bouře mečů, Hostina pro vrány a Tanec s draky, vydání dalších knih se chystá. Dle prvního dílu série byl pojmenován i televizní seriál HBO, jenž se dočkal velkého úspěchu u diváků.

Právě z této ságy vychází publikace Mudrosloví urozeného pána Tyriona z Lannisterů, která byla sepsána po dohodě s Georgem R. R. Martinem a jeho agentem. Knihu, v originále se nazývající The Wit and Wisdom of Tyrion Lannister, vydalo koncem roku 2013 nakladatelství Argo.

Píseň ledu a ohně se odehrává v Západozemí, kde roky trvající léta střídají kruté a dlouhé zimy, během nichž přicházejí zlovlci a muži z Noční hlídky na do dáli se táhnoucí Zdi musí bránit obyvatele království před Bílými chodci a obry. Ústředním tématem příběhu je boj o moc mezi jednotlivými rody, který v plné síle propukne po smrti krále Roberta. Snad každý rod ze Sedmi království by nejraději strhl královskou korunu do své držby nebo alespoň na hlavu svého favorita.

Jedním z mocných rodů jsou Lannisterové. Syn hlavy rodu, Tyrion Lannister, se však příliš nevyvedl, narodil se totiž jako trpaslík. Co mu bohové ubrali na těle, přidali mu na rozumu, jeho postava je zdrojem vtipných i moudrých výroků, jež během četby podněcují čtenáře k zamyšlení nebo vyvolávají smích. To bylo nejspíše podnětem pro sepsání nepříliš rozsáhlé publikace Mudrosloví urozeného pána Tyriona z Lannisterů, která shrnuje to nejvtipnější a nejzajímavější z Tyrionových proslovů. Kromě mouder urozeného trpaslíka čtenář v knize nalezne i zdařilé ilustrace Jontyho Clarka.

Z knihy mám velmi rozpolcené pocity. Jakožto skalního fanouška série mě těší, že do své knihovny mohu zařadit další knihu s ní související. Tyrion patří k jedné z mých oblíbených postav a tak jsem ráda i za to, že nemusím listovat mnohosetstránkovými knihami, abych si přečetla nějaký z jeho výroků. Na druhou stranu se však nemohu zbavit pocitu, že titul vznikl mimo jiné i proto, že díky úspěchu ságy je zájem o něj zaručen. Další stinnou stránkou je nepochybně to, že mnoho Tyrionových slov dává plný smysl až v kontextu s větším úryvkem z knihy, takže vytržené z něj nejsou některé výroky zase až tak vtipné či hodné zamyšlení, jak by být mohly. Kniha proto pravděpodobně potěší hlavně skalní fanoušky ságy, kteří se ve světě Písně ledu a ohně dobře orientují.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMudrosloví urozeného pána Tyriona Lannistera

Martin, George R. R.

Argo, 2013

Napsat komentář