Co číhá mezi zdmi Labyrintu?

LabyrintUtek
Jediné, co si z minulosti Thomas pamatuje, je jeho jméno.  Nedokáže si vzpomenout, kdo jsou jeho rodiče, odkud pochází, a ani neví s jistotou, kolik mu je let. Nejvíc mu však vrtá hlavou, jak se dostal do kovové klece, jež ho táhne temnou šachtou někam nahoru, a co ho na jejím konci asi čeká…

Přestože má americký spisovatel James Dashner na svém kontě už několik fantasy sérií pro mládež, celosvětový úspěch mu přinesla až sci-fi young adult trilogie „The Maze Runner“, jež se zanedlouho po svém vydání stala bestsellerem.

První díl, který u nás nakladatelství Yoli publikovalo pod názvem Labyrint: Útěk, se v českých knihkupectvích objevil krátce předtím, než do kin vtrhla jeho stejnojmenná adaptace. Už začátkem prosince bychom se měli dočkat vydání také druhého dílu této úspěšné trilogie, který by se měl jmenovat Spáleniště: Zkouška.

Když se konečně rozevřou posuvné dveře výtahu a do klece pronikne ostré světlo, nejprve je Thomas náhlou změnou zcela oslněn. Po chvíli si všimne, že se nad ním sklání skupinka mladíků, s jejichž pomocí se dostává nahoru. Thomas se ocitá na Place, jak toto nádvoří ohraničené čtyřmi kamennými kvádry chlapci nazývají. Mladík brzy zjišťuje, že stejně jako on, ani ostatní chlapci, kterých zde žije přes padesát, si na nic z minulosti nepamatují, a jediné, oč se snaží, je v tomto nehostinném prostředí přežít.

Plac je totiž obehnán Labyrintem, do kterého však smí vstoupit pouze běžci, elitní skupinka těch nejschopnějších z „Placerů“. Ti se každý den vydávají průchody nacházejícími se uprostřed kvádrů na průzkum s nadějí, že se jim podaří najít cestu ven. Průrvy se však každý večer zavírají, a kdo zůstane na noc v Labyrintu, ráno se z něj živý nevrátí.

Po Thomasově příchodu mezi Placery se však stane něco neobvyklého, další den se znovu spustí alarm oznamující příjezd výtahu. Když chlapci otevřou jeho dveře, čeká na ně obrovské překvapení. Na dně klece leží dívka v bezvědomí a v ruce drží lísteček s hrozivým vzkazem…

Román Labyrint: Útěk patří mezi ty tituly, které vás nutí číst stále dál a dál, dokud nedočtete poslední slovo. Každá kapitola totiž končí v tom nejnapínavějším místě, ve kterém knihu odložit jednoduše nelze.

Dashner stvořil dílo, v němž najdete spoustu napínavých, akčních scén, které občas nemají daleko k hororu, ale jsou tu i vysvětlovací pasáže, díky nimž lépe pochopíte promyšlený svět, ve kterém se příběh odehrává.

Nejvíce si však na této knize vážím toho, že se autor oprostil od klasické romance (což je pravděpodobně zapříčiněno tím, že hlavní hrdinové příběhu jsou samí chlapci). To pravděpodobně ocení hlavně ti, kteří už mají všech milostných troj a více-úhelníků plné zuby.

Přestože je na první pohled jasné, že hlavním hrdinou příběhu je Thomas, velmi výrazně děj ovlivňují i další postavy, jež si mezi čtenáři určitě najdou své fanoušky. Dashner totiž vytvořil skupinku velmi zajímavých a povahově pestrých hrdinů, kteří působí věrohodně a reálně.

Od začátku knihy si Dashner pohrává s otázkou, kdo a proč chlapce drží na takovém místě, aniž by do samotného závěru cokoliv klíčového prozradil, přesto si lze na základě některých pasáží udělat určitou představu, k čemu Labyrint slouží.

Autor postavil příběh na nápaditém motivu, stvořil zajímavé hrdiny a odvážím se tvrdit, že vám závěr knihy vyrazí dech. Proto bych titul Labyrint: Útěk zařadila mezi jednu z nejlepších letošních českých sci-fi premiér, která má velký potenciál oslovit jak čtenáře, tak i čtenářky, a trochu rozbít mýtus, že young adult literatura je čtením hlavně pro dívky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLabyrint: Útěk

Dashner, James

Yoli, 2014

Napsat komentář