Dnes se nejde do školy!

skola
Každého školáka těší, když na státní svátek odpadne škola. Ne každý z nich však ví, proč se tak děje. To se však spisovatelka Pavla Holanová rozhodla změnit svou knihou!

23. října v 17.00 hodin se v literární kavárně nakladatelství Academia uskutečnil křest knihy Nejde se do školy! Kniha je určená dětem a pojednává zábavnou formou o českých státních svátcích. Dala si za cíl přiblížit školákům kus české historie a upevnit jejich pocit náležitosti k českému státu. Kniha z pera mladé spisovatelky Pavly Holanové je doplněna o krásné ilustrace Ivety Kalinové. Vydalo ji nakladatelství Krigl.

Zleva: autorka Pavla Holanová a ilustrátorka Iveta Kalinová

Křtu se zúčastnily samé zajímavé osobnosti – kmotřičkou knihy se stala Naďa Konvalinková a mnoho štěstí jí přišel popřát i Josef Duben, o jehož křtu už jsme psali. Nechyběl ani dětský dívčí sbor, který akci doprovodil několika písněmi.

Dívčí sbor přišel z místní umělecké školy.

Autorku k napsání knihy pro děti inspirovaly zejména její vlastní potomci – dcera Terezka a další dítě, které je právě teď na cestě. Vždy k dětem měla pozitivní vztah, vedla mládežnické týmy a ráda s nimi pracovala. Po vystudování Vysoké školy ekonomické a zaměstnání ve velké firmě si při mateřské potřebovala nějakým způsobem odpočinout – napsání dětské knížky se tedy prý samo nabídlo.

Autorka knihy Nejde se do školy!

Na požádání Pavla Holanová přečetla kousek z kapitoly „Hurá, jedem na chatu“. Nejsnazší pro ni bylo napsat kapitolu o Vánocích, popisovala v ní totiž Vánoce vlastní rodiny. Nejvíce se zapotila u kapitoly o Sametové revoluci. Poté vlastními slovy převyprávěla kapitolu o rozdělení Československa, které vysvětlovala na zvířecí paralele:

„Byli jednou dva pejsci, kteří měli k sobě ocásky svázané uzlem. Byli velcí kamarádi, nehnuli se od sebe a pořád si spolu hráli. Postupem času jim však ten uzel začal být poněkud na obtíž, přestal je sbližovat a naopak je od sebe spíš rozděloval. Jednou jedno dítě tedy uzel rozvázalo. A nebylo to tak, že by se oba rozběhli do světa a už se nikdy neviděli. Naopak. Jejich vztah se získanou volností utužil, stále se měli rádi a uvolnění vzájemných vazeb jim opravdu prospělo.“

Nezbývalo nic, než pronést přípitek a popřát knize mnoho štěstí!

Po několika proslovech a hudebních vsuvkách se přešlo k samotnému křtu. V případě autorky šlo sice o pouhou vodu, ostatní si připili šampaňským. Snad tedy bude mít tato originální a určitě poučná knížka úspěch a najde své místo na regálech dětských pokojů i školních tříd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejde se do školy!

Pavla Holanová

Agentura KRIGL, 2014

Napsat komentář