Poznejte historii, která ovlivňuje i dnešek

hieroglyphs-1420766-m
Pokračujeme v knižních tipech, které se týkají historie – tentokrát zabrousíme do oblastí, které se nás stále dotýkají. Nahlédněte pod pokličku dávných proroctví!

Jako první vám představíme knihu Nostradamus o snad nejznámějším vizionáři v dějinách lidstva. Dozvíte se více o této historické osobnosti, o jeho životě, schopnostech, vlivu a možná zjistíte i to, kým byl doopravdy. Dozvíte se také více o jeho věštbách, kterými předpověděl mimo jiné velký londýnský požár v roce 1666, holocaust nebo pád dvojčat v roce 2001. Dílo napsal historik Stéphane Gerson a vyšla v nakladatelství Práh.

Nostradamus

Autor: Stéphane Gerson

Nakladatelství: Práh
Počet stran: 408

Přečtěte si více o knize Nostradamus.

 

Jméno Nostradamus všichni známe, ale kdo byl tento muž ve skutečnosti? Proč byla jeho proroctví v renesanční Evropě tak vlivná a proč se po dalších pět století stále znovu objevovala?A co vypovídá Nostradamova vytrvalá přítomnost na Západě o nás a o našem světě? Historik Stéphane Gerson svou knihou Nostradamus zve čtenáře na cestu zpět v čase, aby mohli prozkoumat život i posmrtný život Michela de Nostredame, astrologa, jehož Proroctví byla vykládána, postupně přijata všemi médii a nakonec se přeměnila v moderní evangelium zkázy.

—————————————————-

Další kniha pojednává o člověku, který se také zapsal do historie tím, že míval vidění. Hildegarda z Bingenu, o které pojednává dílo Všechna krása nebes, se však proslavila také jinými svými schopnostmi – byla silnou, soběstačnou ženou, která dokázala bravurně řídit dva kláštery a ještě psát básně a písňové texty. Biografickou knihu o životě této výjimečné ženy napsala Charlotte Kernerová. Vydalo ji nakladatelství Academia.

Všechna krása nebes

Autorka: Charlotte Kernerová

Nakladatelství: Academia
Počet stran: 172

Přečtěte si více o knize Všechna krása nebes.

 

Hildegarda z Bingenu (1098–1179) měla již od dětství vize, jako desáté dítě svých rodičů byla zaslíbena Bohu a celý její život naplňovala zbožnost i duchovnost. Přitom se neustále vzdělávala, psala spisy a dopisovala si s vůdčími osobnostmi církevního i politického života své doby. Byla prorokyní a vizionářkou, psala o vztahu člověka a okolního světa, o přírodě obecně i konkrétně (o kamenech, zvířatech, léčivých bylinách). Sepsala také mnoho básní a textů k písním, jichž zkomponovala přes sedmdesát.

—————————————————-

Následující kniha je určená zejména historikům, archeologům, filologům, právním romanistům, ale také všem, které éra starověkého římského impéria fascinuje. Latinské proklínací tabulky na území římského impéria přináší podrobné popisy a analýzy latinské dokumentace tohoto typu. Nahlédněte do ukázky této pozoruhodné publikace! Kniha pochází z pera Daniely Urbanové a vydalo ji nakladatelství Host.

Latinské proklínací tabulky na území římského impéria

Autorka: Daniela Urbanová

Nakladatelství: Host
Počet stran: 444

Přečtěte si více o knize Latinské proklínací tabulky na území římského impéria.

 

Přináší podrobnou analýzu latinské dokumentace proklínacích tabulek z celého území římského impéria, mapuje a analyzuje dochované latinské defixe, jejichž produkce je na území římské říše doložena od konce 2. století př. Kr. zhruba do konce 4. století po Kr. Práce sleduje výskyt, rozvoj a šíření latinské proklínací tradice v jednotlivých provinciích na území římského impéria, přináší české překlady a interpretace těchto „magických“ latinských textů a snaží se postihnout specifické, geograficky či kulturně historicky podmíněné zvláštnosti textů kleteb.

Zdroj náhledového obrázku: freeimages.com


Zajímá vás poněkud tajuplná historie? Fascinují vás některá historická období? Sdílejte s námi váš názor v diskuzi!

Některé z dnešních knih a mnohé další můžete dražit v našich aukcích!

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNostradamus

Stéphane, Gerson

Práh, 2014

zobrazit info o knizeLatinské proklínací tabulky na území římského impéria

Urbanová, Daniela

Host, 2014

zobrazit info o knizeVšechna krása nebes
Příběh života Hildegardy z Bingenu

Kernerová, Charlotte

Academia, 2014

Napsat komentář