Vyhrajte knihu věnovanou vrchovině Brdy

Zelene-Brdy-perex
Mnoho hor a pohoří ve světě i u nás se dočkalo knih, které je přibližují zvědavým čtenářům. Proč by takovou publikaci nemohlo mít i naše největší zalesněné pohoří – Brdy? Právě nyní si o nich můžete přečíst a dozvědět se spoustu zajímavostí.

Majestátní zelené Brdy

Časy se mění, ale zelené Brdy stojí pevně na svém místě. Stály zde již při příchodu našich slovanských předků a věřme, že se z nich budou radovat po neurčitý čas i příští generace. Přejme si, ať věčně šumí a zpívají brdské lesy svoji píseň o pevném sepětí lidí s přírodou, o radosti, kráse, pohodě, zdraví a všech dalších užitečných funkcích, které nám v hojné míře a nezištně poskytují.
Važme si všichni tohoto zeleného klenotu naší vlasti…

 

Zelené Brdy

Autor: Antonín Roháček

Vydalo: nakladatelství Futura
Ilustrace: Jiří Málek
Počet stran: 204
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 9/2014
ISBN: 978-80-86844-98-5

Přečtěte si více o knize Zelené Brdy, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.cz. Můžete si také prohlédnout několik ukázek: ukázka 1, ukázka 2, ukázka 3.

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Staroslovanský název Brdy, Brda, Brdo označující podlouhlé zalesněné nebo skalnaté hřbety, vrchy, pohoří, se vyskytuje ve všech slovanských zemích a používá se zde k pojmenování určitého krajinotvorného nebo geomorfologického útvaru.
Víme také, že naše Brdy jsou největší vnitrozemské zalesněné pohoří. Táhnou se přibližně ve směru severovýchod – jihozápad v délce až 80 km. Výměra lesů, které pokrývají Brdy, dosahují plochu kolem 500 km², tzn. 50 tisíc hektarů.
Pokud bychom tuto výměru přepočítali na počet lesních stromů, které zde rostou, dostaneme neuvěřitelné číslo. Podle lesnických měření je známo, že na ploše 1 ha starého mýtného porostu roste přibližně 250 stromů. Naopak nově založené lesní kultury tvoří kolem 10 tisíc stromků na 1 ha. V přirozené obnově lesa z nalétnutých semen a opadlých plodů může být toto množství až několikanásobně vyšší. (str. 5)

 

Vyhrajte knihu Zelené Brdy

Brdy opravdu dostály svému názvu. Jejich zalesněné vrcholy, včetně toho nejvyššího s názvem Tok a nadmořskou výškou 865 m, se tyčí ve středních Čechách. Vyhledávaná lokalita, kde člověk ničím nerušen může procházet lesem až k Čertově kazatelně, zřícenině hradu Valdek nebo jen na vrchol kopců za krásným výhledem, je sice stále z části uzavřeným vojenským prostorem, ale i tak stojí za to se tam vypravit. Mnohé zajímavosti, jak historické, tak současné, se navíc dozvíte v knize Antonína Roháčka s ilustracemi Jiřího Málka.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum.cz vám navíc právě nyní přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Zelené Brdy vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Zelené Brdy
probíhá od 13. října do 26. října 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Zelené Brdy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZelené Brdy

Roháček, Antonín

Futura, 2014

Vyhrajte knihu věnovanou vrchovině Brdy - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Anicka59 Anicka59 napsal:

    Dobrý večer, dnes mně byla doručena tato vyhraná kniha, za kterou moc a moc děkuji. Už má své místo v naší knihovničce a při dlouhých zimních večerech si ji jistě přečtu

  2. Jiří Glozar Jiří Glozar napsal:

    Děkujeme za upozornění. Chyba v administraci soutěže byla opravena a otázka už by se měla v pořádku zobrazovat.

Napsat komentář