Zasoutěžte si o dětskou knihu nejen o čmuchadle

Bertik-a-cmuchadlo-perex
Petra Soukupová je úspěšná autorka, která za své knihy dostala několik cen. Po narození dcery Marly se však rozhodla, že se bude věnovat nejen tvorbě pro dospělé čtenáře, ale i dětským knihám. Jak dopadl její první počin a co je ono čmuchadlo, si můžete přečíst právě nyní.

Co můžete potkat v lese za chalupou

Začaly prázdniny. Jedu s mamkou a Richardem na jeho chalupu. Ale nechce se mi tam. Radši bych zůstal u táty. Mohl bych celej den hrát hry na počítači, pít Fantu a jíst třeba hranolky anebo něco jinýho, co bych chtěl.
Bertíkovi je devět. Rodiče se rozvedli a on žije s maminkou, která si našla nového přítele. Bert mu říká Rypouš. Ostatně, celou tu životní změnu nese velice těžce. Připadá mu jako zrada. Chci, aby bylo všechno jako dřív! Vzteká se. Žárlí. Na všechny kolem sebe je protivný. Až jednou potká v lese za chalupou zvláštní mluvící zvíře – čmuchadlo – a skamarádí se s ním. Dokáže neočekávané přátelství s tajemným tvorem změnit Bertíkův pohled na svět?

 

Bertík a čmuchadlo

Autorka: Petra Soukupová

Vydalo: nakladatelství Host
Ilustrace: Petr Korunka
Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Vydáno: 10/2014
ISBN: 978-80-7491-248-1

Přečtěte si více o knize Bertík a čmuchadlo, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Můžete si také prolistovat ukázku.

S Petrou Soukupovou jste se mohli blíže seznámit prostřednictvím našeho rozhovoru.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Jedeme s mamkou a Rypoušem na jeho chalupu. Rypouš někdy říkám Richardovi, jednak proto, že je tlustej, ale hlavně má velkej nos, obří. Nechápu, že se lidi před ním tváří, jako kdyby to neviděli. Na tý chalupě jsem ještě nikdy nebyl. Prej je to tam super, protože jsou tam skály a les a taky rybník, a hlavně je to příroda a tu já mám rád, Určitě tam uvidíš spoustu zvířat, říkala mamka. To jako myslela jeleny nebo lišky? Nebo divoký prase?
A taky tam budou další děti, s kterýma si budeš moct hrát, říkala ještě. Ale já nemám moc rád cizí lidi. To je další důvod, proč tam nechci. První je samozřejmě ten, že nechci bejt nikde, kde je Richard.
Přijíždíme a ty lidi už tam jsou, vím, že jedna paní je Richardova sestra. Mamka s Rypoušem vystoupí a zdraví se s nima. Já nevystoupím, dívám se ven, vidím dvě zrzavý holky a pak kluka a ještě malou holčičku a všechny ty dospělý a vůbec se mi ven nechce. Hrozně se vítají s Richardem, jako by to byl ten nejlepší chlápek na světě. To nechápu. (str. 10)

 

O autorce

Petra Soukupová vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Od roku 2011 působí jako dramaturgyně seriálu Ulice, scenáristicky se podílela na sitcomu Comeback. Dosud vydala tři úspěšné knihy pro dospělé (K moři, Zmizet a Marta v roce vetřelce). Žije a pracuje v Praze. Po narození dcery Marly v roce 2013 napsala svou první knížku určenou dětským čtenářům Bertík a čmuchadlo. Za svůj prozaický debut K moři získala Cenu Jiřího Ortena, byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a cenu Magnesia Litera. Scénářem k povídce Na krátko (později zařazené do knihy Zmizet) získala třetí místo v soutěži Cena Sazky za nerealizovaný scénář a ukončila jím studium na FAMU. Druhá kniha, triptych povídek Zmizet, byla rovněž nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a v roce 2010 získala v rámci cen Magnesia Litera hlavní ocenění – Kniha roku. Od roku 2009 pravidelně přispívá do tematických povídkových antologií nakladatelství Listen. Její knihy vyšly v překladech již ve čtyřech zemích, ve Slovinsku, Polsku, Itálii a Bulharsku, práva jsou prodána také do Chorvatska.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Bertík a čmuchadlo

Kniha pro kluky a holčičky od devíti let pomůže dětem, které jsou možná ve stejné situaci jako Bertík, změnit pohled na svět a pochopit, že mezilidské vztahy nejsou tak jednoduché, jak se jim může zdát. Ale i když vaše ratolest pochází z úplné rodiny, jistě si v knize najde nějaké to poučení. Čmuchadlo si totiž zamiluje každý malý čtenář a Bertíkův příběh ho bude navíc bavit, protože je čtivý a přesto dokáže nenásilně poučit.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Bertík a čmuchadlo vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Bertík a čmuchadlo
probíhá od 8. října do 21. října 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Bertík a čmuchadlo

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBertík a čmuchadlo

Soukupová, Petra

Host, 2014

Napsat komentář