Nedělní odpoledne se Zuzanou Pospíšilovou: Matěj a stegosaurus

Perex_Matej_a_stegosaurus
Nejen nedělní odpoledne zpříjemní Vám i Vašim dětem ukázka z nové knihy Matěj a stegosaurus, úspěšné české autorky, která vychází v nakladatelství Grada. Nenechte si ji ujít.

Předmluva

Matěj miluje dinosaury a rád by se o nich dozvěděl co nejvíce. Společně s maminkou a sourozenci zajdou do knihovny a tam si několik knih o dino­saurech vypůjčí. Jedna z knížek ale není úplně obyčejná. Stegosaurus z obrázku najednou oživne.

Matěj přemýšlí, jak je to možné, a nakonec na to přijde. Stačí jen voda a dotek dlaně. S mírumilovným stegosaurem se skamarádí a společně zažijí spoustu zajímavých chvil. Stegosaurus, kterému Matěj říká Stegy, pomůže zahnat zloděje a pobaví děti v dinoparku. Když přijde čas na vrácení knihy zpět do knihovny, je Matěj zklamaný. Nechce se rozloučit se svým báječným kamarádem, ale rodiče mu nakonec slíbí, že mu za vzorné chování stejnou knihu koupí.

Pokud máte rádi dinosaury a milou legraci, bude se vám příběh o Matějovi a stegosaurovi určitě líbit.

Matějova záliba

„Matěji, ukliď si to oblečení! Nechápu, proč se musí ponožky válet po zemi!“ zlobila se maminka, ale Matěj ji skoro nevnímal. Byl zabraný do své dinosauří encyklopedie. Žasl nad pravěkými zvířaty. Prohlížel si obrázky a snažil se naučit jejich složité názvy.
„Ty mě neslyšíš?“ zkusila to maminka znovu. Tentokrát Matějovi zaklepala na rameno. To ho vytrhlo z přemýšlení, a tak
se zeptal: „Co?“
„Říkala jsem, ať si tady uklidíš!“ zopakovala maminka.
Matěj vstal neochotně od stolu a začal sbírat špinavé oblečení. Pak ho odnesl do prádelního koše a opět se ponořil do čtení.
Tak to šlo den co den. Když přišel ze školy, hned si prohlížel knihy o pravěku. Když měl doma všechny prolistované, chtěl rodiče uprosit o nové.
„Prosím, prosím! Třeba k narozeninám,“ snažil se škemrat.
„Ale narozeniny máš až za půl roku!“ smála se maminka.
„Když to dostanu teď, tak já už pak nic dalšího nebudu chtít,“ odpověděl Matěj. Pak se zarazil a dodal: „Nebo jenom nějaké maličkosti.“
„Víš co? Zajdi si do knihovny,“ uzavřel debatu tatínek. „Tam si můžeš půjčit knih habaděj!“
„I o pravěku a o dinosaurech?“ ujišťoval se Matěj.
„I o pravěku a o dinosaurech!“ odpověděl rázně tatínek a rozprostřel před sebou noviny. To bylo jasné znamení, že o ničem dalším už mluvit nehodlá.
„To není špatný nápad,“ zamyslel se Matěj a obrátil se k mamince: „Mami, zajdeš se mnou do knihovny?“
Maminka se mile usmála. Pro Matějovu zálibu měla pochopení. Rozhodně to bylo lepší, než kdyby střílel z praku nebo někomu ve škole ubližoval.
„Půjdu s tebou. Ale pod jednou podmínkou!“
„Jakou?“ zhrozil se Matěj.
„Že si po sobě hezky uklidíš!“ mrkla na něj maminka.
„To je hračka!“ mávl rukou Matěj a utíkal ustlat postel, posbírat papírky a urovnat knihy na poličce.

Ukázka je z knihy Matěj a stegosaurus, kterou vydalo nakladatelství Grada.

Více o knize se můžete dočíst v článku Veselé příběhy pro děti.


Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti.

Zdroj informací a fotografie: www.grada.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMatěj a stegosaurus

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2014

Napsat komentář