Skutečný život na stránkách knih

biografie-perex
V dnešních tipech se zaměříme na knihy, které popisují autentické příběhy několika známých či méně známých lidí. Pokud jste vášnivým čtenářem biografických titulů, máte se na co těšit!

Steve Jobs se do povědomí lidí dostal hlavně díky firmě Apple. Jaký byl tento člověk ve svém osobním životě? V knize Steve Jobs – můj život, má láska, mé prokletí naleznete zpověď jeho bývalé partnerky a zároveň matky jeho odmítané dcery. Knihu Chrisann Brennanové vydalo nakladatelství Bizbooks.

Steve Jobs – můj život, má láska, mé prokletí

Intimní pohled na život Steva Jobse z pera matky jeho prvního dítěte, dcery Lisy, nabízí vzácnou možnost nahlédnout do Jobsových méně známých let. Kniha Steve Jobs – Můj život, má láska, mé prokletí vypráví velmi lidský příběh Jobsova vzestupu na vrchol z autorčiny jedinečné perspektivy jako jeho první přítelkyně, kamarádky, partnerky v rodičovství a stejně jako mnoho jiných objektu jeho krutosti. Brennanová s nadšením vypráví o idealistickém mladém muži, jehož poháněla touha změnit svět, o mladém otci, jenž popřel své vlastní dítě, a o člověku, který podcenil sílu lásky. Memoáry Chrisann Brennanové odkrývají lidskou stránku velkého mýtu Jobs. Je to kniha, která vám bez příkras, ale i bez zatrpklosti vylíčí skutečného Steva Jobse. 

Kapitola první: Kreativní lidé

Poprvé jsem si ho všimla brzy v lednu v prvním roce na střední škole. Bylo to v roce 1972. Měl na sobě úzké modré džíny plné velkých děr, kolem kterých visela potrhaná látka. Byl oblečený do hezké vyžehlené košile, na nohou měl tenisky a už tehdy chodil, stejně jako později v dospělosti, v předklonu a mával rukama plnýma zadržované energie. Začínalo jaro, bylo slunečné kalifornské odpoledne a on stál na školním dvoře a v ruce měl malou knihu Nevím, proč jsem si ho nevšimla dříve, ačkoli jej mnoho mých přátel znalo – jak jsem později zjistila.

Autorka: Chrisann Brennanová

Překlad: Zdeněk Mužík
Počet stran: 304
Formát: 145×205
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Steve Jobs – můj život, má láska, mé prokletí

Nepřehlédněte také jednu celou ukázkovou kapitolu!

—————————————————-

Jedním z nejbohatších lidí v České republice je bezesporu podnikatel Andrej Babiš. Zjistěte díky knize Babiš – Příběh oligarchy více o jeho soukromí! Knihu Tomáše Perglera vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Babiš – Příběh oligarchy

Při sledování kroků Andreje Babiše je dobré mít na paměti kapitoly z jeho podnikatelského příběhu. Majitel Agrofertu uznával jen totální úspěch a vždy postupoval urputně za svým cílem. Autor si nedává za cíl přinést nějaká senzační odhalení ze soukromí politika. Kniha „Babiš – Příběh oligarchy“ se nicméně jako první snaží uceleně zmapovat život miliardáře, který ke svému agrochemickému impériu přidal v uplynulých letech také mediální vliv a politickou moc. Čtenáři odhaluje dosud málo známé podrobnosti o Babišových kořenech, kariérních začátcích, podrobně analyzuje jeho sporné kontakty se Státní bezpečností nebo vznik Agrofertu. Nechybí průřez Babišovým akvizičním tažením v české chemii, zemědělství a potravinářství. Kniha popisuje také jeho přerod v přímého aktéra politických her.

Od pramenů černé tisy

Že Andrej Babiš pochází ze Slovenska, je všeobecně známé. Svůj původ nezapře. Ani po dvaceti letech pobytu v Praze se nezbavil specifického akcentu a občanských slovakismů. Bližší pohled na Babišův rodokmen odhalí, že část předků pochází z ještě východnější oblasti.

Autor: Tomáš Pergler

Počet stran: 184
Formát: 130×200
Vazba: vázaná

 

Přečtěte si více o knize Babiš – Příběh oligarchy

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

—————————————————-

Kauza Kajínek je snad jednou z nejtajemnějších kauz. O tom, zdali je Jiří Kajínek vinen, nebo nikoli, se vedou spory dodnes. Žena zesnulého Štefana Jandy Eva Havlová je přesvědčena, že pravda je jinde. Nahlédněte s ní do tohoto případu v knize Mého manžela nezastřelil Kajínek, kterou vydalo nakladatelství Fragment.

Mého manžela nezastřelil Kajínek

Pro mě samotnou i pro celou naši rodinu byla Štefanova smrt strašnou tragédií, která dodnes poznamenává naše životy. Byla to skutečně obrovská rána pro všechny v mém nejbližším okolí. Ti, kterých se událost osobně nedotýkala, ji považovali naopak za obrovskou senzaci. Po celá dlouhá léta ve mně uzrávala myšlenka očistit Štefanovo jméno a dovědět se pravdu. Konečně zjistit, jak to tenkrát doopravdy bylo. Jsem totiž přesvědčená, že mého muže nezabil Jiří Kajínek, který je za jeho vraždu odsouzený na doživotí!

Před policejní služebnou jsem vystoupila jako tělo bez duše a šla do policejní místnosti.
Jaroslav K. mi mezitím opakoval, že je důležité, aby byl u mého výslechu právě on! Oháněl se tím, že je naším rodinným přítelem a mně se tak bud určitě lépe vypovídat. Moc jsem nad tím nepřemýšlela, jen se mi honilo hlavou, že musím rychle sehnat našeho právníka, aby z toho Štefana dostal. Stále jsem si myslela, že je naživu a potřebuje mou pomoc.
Po chvíli vešel do místnosti major z kriminálky, který ten večer sloužil, a zeptal se mě, jestli se chci něčeho napít. Nalil mi vodu, jednu štamprli něčeho tvrdého a řekl, že ji budu potřebovat.

Autorka: Eva Havlová

Počet stran: 120
Formát: 165×235
Vazba: vázaná

 

Přečtěte si více o knize Mého manžela nezastřelil Kajínek

Pokračujte také v četbě ukázky z knihy!

—————————————————-

A na konec se zmíníme  o významné sběratelce umění Medě Mládkové, jejíž život se odehrával v pěti zemích a na dvou kontinentech na geografické ose Zákupy–Ženeva–Paříž–Washington–Praha. Knihu Meda Mládková – Můj úžasný život, kterou napsal Ondřej Kundra, vydalo nakladatelství Academia.

Meda Mládková – Můj úžasný život

Životní osud Medy Mládkové se naprosto vymyká malým českým dějinám. Začíná v rodině despotického otce, pivovarského sládka, a vrcholí v pozici uznávané sběratelky a mecenášky umění, která pomohla světu objevit jednoho z prvních abstraktních malířů, Františka Kupku. Celý život si šla umanutě a odvážně za svým. Když utíkala před Hitlerem a později před komunisty, když dobývala srdce svého budoucího muže, spoluzakladatele Mezinárodního měnového fondu Jana Mládka, nebo když svými aktivitami v exilu podporovala utlačované české umělce a prosazovala jejich díla do amerických a evropských galerií. Po Listopadu se pak vrátila do vlasti a věnovala svou sbírku české společnosti. Získala a zrekonstruovala pro ni i výstavní prostor – pražské Sovovy mlýny, které se tak proměnily v Museum Kampa. Symbol jejího celoživotního díla.

Autor: Ondřej Kundra

Počet stran: 180
Formát: 130×200
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Meda Mládková – Můj úžasný život


Zajímáte se o životy známých lidí? Baví vás číst biografie a memoáry? Která z představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám!

Všechny tyto knihy a mnohé další můžete vydražit
našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSteve Jobs – můj život, má láska, mé prokletí

Brennanová, Chrisann

BizBooks, 2014

zobrazit info o knizeBabiš – Příběh oligarchy

Pergler, Tomáš

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeMého manžela nezastřelil Kajínek

Havlová, Eva

Fragment, 2014

zobrazit info o knizeMeda Mládková
Můj úžasný život

Kundra, Ondřej

Academia, 2014

Napsat komentář