Naordinujte si „jazykový půst“

JakKrotitJazyknahled
Máte problém s tím, že mluvíte neuváženě, zlostně či s oblibou zveličujete? Pak trpíte podle biblických odkazů hříchy jazyka. K jejich odstranění by vám mohl pomoci půst.

Tedy samozřejmě ne půst od jídla či nějaké určité potraviny, ale jazykový půst. Jak se taková věc provozuje, zjistíte díky knize autorky Deborah Smith Peguesové s názvem Jak zkrotit svůj jazyk za 30 dní s podtitulem To, co řeknete (nebo neřeknete), zlepší vaše vztahy. Útlou brožurku vydalo nakladatelství Návrat domů.

Ano, kniha s obálkou, na níž je slečna s přelepenými ústy, není nijak velká, snadno ji skryjete do malé kabelky, ale svým obsahem a hlavně tím, co může přinést do vašeho života, je veliká. Autorka na základě vlastních zkušeností s tím, jak marně se snažila ovládnout svůj vlastní jazyk, odkrývá na každý den jeden problém, s nímž je dobré vytáhnout do boje.

Celkem zde najdeme třicet kapitolek, v nichž se seznámíme s jazykem lživým, lichotivým, vychloubačným, sebeodsuzujícím, klevetivým, všetečným, svárlivým, mnohomluvným a dalšími. Každý z nich pečlivě odhalí ve světle Božího slova, ukáže, proč může být tento stav jazyka nebezpečný pro nás a naše vztahy s blízkými lidmi, a na závěr nám předloží vždy nějaké pozitivní vyznání, s jehož pomocí můžeme boj s daným problémem s určitým sebezapřením i vyhrát.

Pokud máte chuť na sobě pracovat, pak vám určitě nebude vadit autorčino křesťanské hledisko. Do boje s nemocemi jazyka se určitě může pustit i nevěřící člověk. Už tím, že si začne své špatné postoje uvědomovat, může udělat krok ke změně.

Rozhodně vám neradím knihu rychle přečíst, spíše si ji opravdu dávkujte po kapkách tak, jak bylo autorčiným záměrem. Denně si dejte ráno ke kávě jednu kapitolku a celý den o ní přemýšlejte a opakujte si, čeho byste pod jejím vlivem rádi dosáhli. Máte sklon vždycky něco rychle plácnout, a pak toho litujete? Nalistujte si oddíl pro čtvrtý den nazvaný Ukvapený jazyk. Určitě se v tom, co autorka píše, poznáte, ale dostanete i povzbuzení, jak zabojovat.

Jakub, bratr Pána, to vystihl nejlépe: „Pamatujte si, moji milovaní bratři: každý ať je rychlý k naslouchání, ale pomalý k mluvení.“ (Jk 1,19). Přemýšleli jste někdy nad tím, proč nám Bůh dal dvě uši a jedna ústa? Možná máme trávit dvakrát tolik času nasloucháním než mluvením. Dostatečná pauza nám z dlouhodobého hlediska prokáže dobrou službu. Čas a slova jsou dvě věci, které nelze vzít zpět. Musíme mít čas vážit slova, než je vypustíme z úst. (str. 24)

Určitě by bylo snadné sepsat podobné pojednání a ode všeho se distancovat s tím, že já jsem nad věcí, mě se to netýká, a proto mohu radit. Takto však autorka Deborah Smith Peguesová nejednala. Takřka o každé oblasti totiž píše z pozice toho, kdo sám musel zápasit a dodnes ještě zápolí. O to lépe se její promluva může dostat k srdcím a ústům těch, kdo ji čtou.

Různých brožurek s tipy pro šťastný život je na našem knižním trhu široké spektrum. Pokud bychom měli věřit všem jejich slibům, už by u nás museli být všichni pořád šťastní a s plnými kapsami peněz. Jelikož tomu tak není ani v domovině autorů oněch zaručených rad, zřejmě ani zaručené návody uvedené v těchto příručkách tak docela nefungují. Kniha Jak zkrotit svůj jazyk za 30 dní nám neslibuje žádné růžové zítřky, ale realisticky nám ukazuje, kde každý můžeme zabojovat na zlepšení vzájemných vztahů. Vždyť slovem můžeme jak potěšit, tak zranit, jak budovat, tak bořit. Záleží jen na nás, čemu se náš jazyk bude věnovat víc.

Jistě tedy není od věci naučit se ovládat svůj jazyk. Cena není nijak vysoká. S knihou Jak zkrotit svůj jazyk za 30 dní vstupme do „jazykového půstu“ a odměnou nám bude dobrý pocit z napravených mezilidských vztahů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak zkrotit svůj jazyk za 30 dní

Smith Peguesová, Deborah

Návrat domů, 2014

Napsat komentář