Jak číst a psát knihy

Psaní - ilustrační
Přemýšlíte o tom, že byste se pustili na dráhu spisovatele? Nebo se chcete k psaní propracovat správným čtením? S těmito problémy mohou pomoct publikace z dnešních tipů. Potřebné rady poskytnou komukoli, amatérovi i autorovi, který už s literární tvorbou zkušenosti má.

Markéta Dočekalová se výuce tvůrčího psaní věnuje už dlouho dobu. Vydala několik příruček pro začínající spisovatele, v nichž jim radila krok po kroku. V publikaci s názvem Tvůrčí psaní, kterou vydalo nakladatelství Grada, tentokrát odpovídá na množství otázek týkajících se spisovatelského řemesla, jež jí zaslali čtenáři, nebo jí je položili účastníci jejích kurzů a seminářů. Více informací o knize se dočtete z ukázky.

Tvůrčí psaní 

Autorka: Markéta Dočekalová

Vydalo: nakladatelství Grada
Počet stran: 168
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Tvůrčí psaní.

Praktický rádce, který stručně a jasně odpoví na většinu otázek, které vás v souvislosti s tvůrčím psaním napadají. Kniha se tak stane každodenním rádcem v cestě za vytouženými spisovatelskými cíli.

Ukázka z knihy:

Publikuji na svém blogu texty a lidi mi na ně píší velmi kladné reakce. Někteří mě dokonce nabádají, ať to vydám, že je to dobré. Jsem spisovatelka? Je to důkaz, že bych se jí mohla stát? Mám tedy talent? (Majka C.)

Asi vás zklamu, ale kladné reakce kdekoli pod texty na internetu mnoho o kvalitě díla nevypovídají. Samozřejmě někdy se může jednat o literární talent a nadějného budoucího spisovatele. Proč ne. Většinou to tak ale nebývá. Setkala jsem se už s mnoha příšernými texty, na které byly v komentářích neuvěřitelné pochvalné reakce. Nejnebezpečnější je tato situace na literárních serverech (vím, o čem mluvím, jeden takový vlastním a provozuji), protože tady velmi často dochází k tzv. chvále za oplátku.

————————————————-

Opačným způsobem než předchozí titul k problematice přistupuje kniha Jak číst romány jako profesor od Thomas C. Fostera. Autor totiž nejprve zkoumá historii románu a seznamuje se základními autorskými postupy. Zastává názor, že čtenář je důležitým prvkem při utváření celkového významu díla. Kniha z nakladatelství Host tak umocní zážitek z četby. K dispozici je také ukázka.

Jak číst romány jako profesor

Autor: Thomas C. Foster

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 376
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Jak číst romány jako profesor.

Více o knize najdete i v našem článku.

O čem všem musí autor rozhodnout, než začne psát román? A co vlastně dělá román románem?
Na tyto a mnohé další otázky ve své knize Jak číst romány jako profesor odpovídá literární teoretik Thomas C. Foster. Zkoumá žánr románu a jeho specifika s velkou dávkou nadhledu a vtipu, čímž suchopárnou literární teorii proměňuje v lákavé dobrodružství. Foster vypráví příběh románu s takovým zaujetím, že je těžké nenechat se jím strhnout.

Ukázka z knihy:

Kde se nacházíme, když se Huck a Jim plaví na voru směrem na jih? Jak je možné, že se dokážeme ztotožnit s takovým monstrem (a to doslova), jakým je Grendel Johna Gardnera? Prožili jste někdy den v kůži Lucy Honeychurchové? Nebo Leopolda Blooma? Humberta Humberta? Toma Jonese? Bridget Jonesové? Romány, které čteme, nám umožňují setkat se s potenciálními variantami nás samých, které bychom nikdy nepoznali a kterými bychom si nikdy nedovolili se stát, a to na místech, kam bychom nikdy nemohli jít (a možná by nás to ani nenapadlo) – a při tom všem víme, že se můžeme vrátit zpátky domů. Zároveň má román své vlastní možnosti: zázraky a triky samotného vyprávění, které jsou samy o sobě odměnou a zároveň svody pro nicnetušící čtenáře, ale dost možná i pro ty obezřetnější.

(Autor náhledového obrázku Jonathan Reyes, flickr.com)


Zkusili jste napsat vlastní knihu? Nebo vás více láká možnost lépe číst? Napište nám do komentářů!

Obě knihy a mnohé další můžete získat v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTvůrčí psaní
v otázkách a odpovědích

Dočekalová, Markéta

Grada, 2014

zobrazit info o knizeJak číst romány jako profesor

Foster, Thomas C.

Host, 2014

Napsat komentář