Jak číst romány jako profesor

PerexJakCistRomanyJakoProfesor
O čem všem musí autor rozhodnout, než začne psát román? A co vlastně dělá román románem? Na tyto a mnohé další otázky ve své knize Jak číst romány jako profesor odpovídá literární teoretik Thomas C. Foster.

Zkoumá žánr románu a jeho specifika s velkou dávkou nadhledu a vtipu, čímž suchopárnou literární teorii proměňuje v lákavé dobrodružství. Foster vypráví příběh románu (od Cervantesova Dona Quijota přes romány Jane Austenové či Ernesta Hemingwaye až k dílům současných autorů) s takovým zaujetím, že je těžké nenechat se jím strhnout.

Stručná historie románu je však pouze prostředkem k seznámení se se základními autorskými postupy. Jejich znalost je obzvláště užitečná v dnešní době, kdy je zdůrazňován podíl čtenáře na utváření celkového významu díla. V této nelehké roli je kniha Jak číst romány jako profesor poučeným a zábavným pomocníkem, který čtenáře dovede k intenzivnějším zážitkům z četby. A ani nemusí být profesor.

Napsali o knize

Neformální, neokázalá, a přitom brilantní Fosterova kniha poskytuje bezbolestné zasvěcení do důležitého – a komplikovaného – umění četby. A s jakým smyslem pro komično! A s jakou znalostí moderní literatury! A s kolika skvělými příběhy!

Linda Wagner-Martinová, University of North Carolina, autorka knihy Sylvia Plath: A Literary Life

 

Jak číst romány jako profesor

Autor: Thomas C. Foster
Přeložila: Petra Jelínková

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7294-929-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Jak číst romány jako profesor vydalo nakladatelství Host.

Přečtěte si také ukázku z knihy.

 

O autorovi

Thomas C. Foster vystudoval angličtinu a v současnosti učí na Michiganské univerzitě klasickou a moderní beletrii, drama, poezii, tvůrčí psaní a stylistiku. Kromě knihy Jak číst romány jako profesor (2008) je rovněž autorem publikace How to Read Literature Like a Professor (Jak číst literaturu jako profesor, 2003) a několika dalších titulů.

(Zdroj fotky a informací o autorovi: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak číst romány jako profesor

Foster, Thomas C.

Host, 2014

Napsat komentář