Jak se žije „pikantní život“?

natisk_Charlotte III.indd
S Charlotte Lavignieovou se naučíte, jak svůj život příjemně okořenit. Tedy pokud máte rádi trošku peprnou krmi a nebojíte se improvizovat!

Již třetí díl ze série Pikantní život Charlotte Lavigneové kanadské novinářky, režisérky a  scénáristky Nathalie Royové s titulem Cabernet Sauvignon a jahodový dortík přineslo na český knižní trh nakladatelství Jota v překladu Jitky Řihánkové. Charlotte svými osudy oslnila již pěknou řádku čtenářek po celém světě v dílech nazvaných Cayenský pepř a javorový pudink a Bublinky v šampaňském a smetanové karamelky a Nathalie Royová již celou sérii i uzavřela knihou vydanou v Kanadě v říjnu 2013, ale na tu si musíme ještě chvíli počkat.

Třetí díl zastihuje Charlotte v předvečer pětatřicátých narozenin, kdy se vrátila z Francie do Quebeku a zanechala tam manžela Maxe. On je vázán na starém kontinentě, ona konečně dostala příležitost vystoupit ze stínu před televizní kameru. Moderovat pořad o vaření byl její sen, navíc po boku šarmantního kuchaře Pierra-Oliviera – prostě jde o příležitost, která se neodmítá. Ano, má to svá úskalí – P-O je bývalým přítelem Charlottiny nejlepší kamarádky Aiši, pořad oproti předpokladům dostal novou režisérku posedlou čakrami a meditací, ale pořád je tu šance dostat se na výsluní. Že se jí povede zaujmout přední místo v bulvárních novinách ihned po prvním natáčení a to díky tomu, že způsobí výbuch, to si ale určitě nepředstavovala…

Být slavnou má svá úskalí, a o tom se záhy přesvědčí i půvabná Charlotte. Jenže sláva je tak opojná a stoupá do hlavy jako silné víno. Třešničkou na jahodovém dortíku je její touha mít muže, s nímž by zapomněla na Maxe. Ovšem najde se takový?

Přiznám se, že tyto rádoby vtipné deníky žen, které nemyslí na nic jiného než na opačné pohlaví a neustále řeší, jestli je někdo miluje nebo nenávidí, nevyhledávám. Možná proto, že život sám je jiný. V reálném světě bychom dívku s podobnými názory označili za „přihlouplou Barbínu“ a potají se smáli jejím názorům.

Miluju tyhle slovní souboje. Ovšem jen na témata, která ovládám. Nechtějte, abych se účastnila debaty o příštích prezidentských volbách v Egyptě. Ale když se mluví o opravdových věcech, jako jsou vztahy mezi muži a ženami, tam si můžu přisadit. A s Borisem byly tyhle diskuze vždycky plamenné. (str. 194)

Jenže literární svět je říší fantazie. Do něj cíleně utíkáme před tvrdou realitou a necháváme se bavit ztřeštěnostmi, které autorky prostřednictvím svých hrdinek provádějí. A tak jsme ochotny se smířit třeba i s tím, že Charlotte vbíhá do náruče mužů, aniž by je pořádně znala, a pak ji překvapí, že jsou ženatí a mají rodinu.

Charlotte je milovnicí vína a dobrého jídla, které dokonce sama připravuje. Jenže její konzumaci alkoholu bychom v reálu považovali za středně těžký alkoholismus, což autorka lehce nadhodí až skoro v samém závěru knihy. Do té doby její závislost přehlíží a předkládá čtenářům spíše jen jako jednu z Charlottiných roztomilostí.

Musím říct, že první půli knihy jsem se lehce nudila, druhou, kdy už Charlotte působí trošku dospěleji, jsem se upřímně bavila. A vůbec jsem jí nezáviděla situace, v nichž se nacházela. Autorka svou milovanou hrdinku totiž vůbec nešetří.

Pokud chcete vědět, jakým způsobem Charlotte obstojí ve všech zkouškách a s kterým mužem po boku dojde na poslední stránky knihy, přečtěte si Cabernet Sauvignon a jahodový dortík.  Nebudete-li ve svém hodnocení Charlottin život srovnávat s každodenní realitou, pak se určitě budete i bavit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePikantní život Charlotte Lavigneové: Cabernet Sauvignon a jahodový dortík

Royová, Nathalie

Jota, 2014

Jak se žije „pikantní život“? - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. botka botka napsal:

    Dobrý den dnes mi v pořádku přišla vyhraná knížka Viktorka a k mému překvapení byla přiložena i ručně psaná gratulace k výhře. Ještě jednou děkuji.

Napsat komentář